Russiagate: Ένοχος για ψευδείς καταθέσεις στο FBI δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος

Russiagate: Ένοχος για ψευδείς καταθέσεις στο FBI δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος Facebook Twitter
0

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τον ομοσπονδιακό ειδικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, που έχει αναλάβει την έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Έτσι είναι ο τρίτος κατά σειρά σύμβουλος του επιτελείου που είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές κυρώσεις.

Ο Παπαδόπουλος είναι δικηγόρος από το Σικάγο που εξειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα. Συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα το 2016, ως σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, δήλωσε ένοχος στις 5 Οκτωβρίου ότι είπε ψέματα στους ομοσπονδιακούς πράκτορες. Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου φέτος, και αφού είχε ξεκινήσει η έρευνα για την ενδεχόμενη παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος έδωσε κατάθεση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Φέρεται να είπε τότε ότι είχε έρθει σε επαφή με έναν μη κατονομαζόμενο αλλοδαπό «καθηγητή» ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε πληροφορίες επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον, με τη μορφή «χιλιάδων e-mail». Ο δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι οι επαφές αυτές έγιναν πριν ενταχθεί στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας επισήμανε ότι ο Παπαδόπουλος στην πραγματικότητα συναντήθηκε με τον «καθηγητή» αφού εντάχθηκε στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ και με τις ψευδείς δηλώσεις του«"παρεμπόδισε την έρευνα του FBI για την ενδεχόμενη ύπαρξη διασυνδέσεων ή συντονισμού μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την (προεκλογική) εκστρατεία και τη ρωσική κυβέρνηση».

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται εξάλλου ότι ο Παπαδόπουλος προσπάθησε κατ' επανάληψη να φέρει σε επαφή το επιτελείο του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και εργάστηκε για να πετύχει μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, κάτι που δεν έγινε ποτέ.


Αφού ανακρίθηκε από το FBI ο Παπαδόπουλος απενεργοποίησε τον λογαριασμό του στο Facebook για να διαγράψει τις συνομιλίες που είχε με τον «καθηγητή». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Δημοσιεύτηκαν νέα αρχεία για την υπόθεση που όμως ήταν ήδη γνωστά

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Δημοσιεύτηκαν νέα αρχεία για την υπόθεση, τα οποία όμως ήταν ήδη γνωστά

Τα αρχεία φαίνεται να περιέχουν πληροφορίες που είναι ήδη δημόσια γνωστές, την ώρα που αυξάνεται η πίεση για τη δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων της υπόθεσης
LIFO NEWSROOM
Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκυλί ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Διεθνή / Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκύλο ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Πάνω στο πανό υπήρχε το λογότυπο του Κινήματος Ελευθερίας του Ιράν, ενός φιλοδημοκρατικού κόμματος που τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και θρησκείας και είναι απαγορευμένο από την κυβέρνηση της Τεχεράνης
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Διεθνή / Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Συμπεριλαμβάνονται η Βίβλος του Γουσταύου Βάσα από το 1541, η Πίπη Φακιδομύτη, η ΙΚΕΑ και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη φύση, μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Διεθνή / Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Οι έφεδροι διαμαρτυρήθηκαν για το κάλεσμα της ισραηλινής κυβέρνησης, αμφισβητώντας αν η επιχείρηση έχει πολιτικά κίνητρα και αν θα βοηθούσε το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία, παρακάμπτοντας θαλάσσιες οδούς

Διεθνή / Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία

Η Κίνα κατασκευάζει αθόρυβα εναλλακτικές οδούς για να εξάγει αγαθά προς την Ευρώπη χωρίς να περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό νότια του Ισημερινού, προκειμένου να αποφύγει εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην περιοχή
LIFO NEWSROOM