Η κρίση του κρουασάν

Η κρίση του κρουασάν Facebook Twitter
1

Τα αποθέματα στα σούπερ-μάρκετ μειώνονται αισθητά, οι χρήστες στα social media τρολάρουν την κατάσταση και επί μήνες, οι αρτοποιοί, οι παρασκευαστές μπισκότων, οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων έχουν ανησυχήσει από τον συναγερμό για την έλλειψη βουτύρου στη Γαλλία.

Αλλά αυτή την εβδομάδα, με τις γαλλικές εφημερίδες να προειδοποιούν για τη χειρότερη έλλειψη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κρίση έχει πάρει πολιτικές προεκτάσεις, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να καθησυχάσει τους καταναλωτές.

Οι λόγοι για την τρέχουσα έλλειψη είναι πολύπλοκοι. Τα μειωμένα επίπεδα παραγωγής γάλακτος, σε συνδυασμό με μια χαμηλή απόδοση το 2016 και την αυξανόμενη ζήτηση βουτύρου σε ολόκληρο τον κόσμο, οδήγησαν σε πτώση της προσφοράς και αύξηση των τιμών χονδρικής. Η τιμή του βιομηχανικού βουτύρου αυξήθηκε από 2.500 ευρώ ανά τόνο τον Απρίλιο του 2016 σε 7.000 ευρώ αυτό το καλοκαίρι.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ζαχαροπλάστες και οι αρτοποιοί δεν μπορούν να αποκτήσουν αρκετό βούτυρο σε τιμές χονδρικής για να διατηρήσουν τα κανονικά επίπεδα παραγωγής. Ορισμένα γαλλικά σούπερ μάρκετ χρειάστηκε πρόσφατα να τοποθετήσουν απολογητικές πινακίδες στα άδεια από βούτυρο ψυγεία τους.

Οι παραγωγοί γαλλικών αρτοσκευασμάτων όπως τα κρουασάν - στα οποία το βούτυρο συχνά αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο του περιεχομένου - είναι αντιμέτωποι με τις αυξανόμενες τιμές και τις σπάνιες προμήθειες και προειδοποιούν ότι το κόστος για τους καταναλωτές θα μπορούσε επίσης να σημειώσει αύξηση.

Ο Thierry Lucas, που διαθέτει φούρνο στην περιοχή Finistère, αναφέρει ότι έχει ήδη αυξήσει τις τιμές των κρουασάν του κατά 5%. Ο Claude Francois, ιδιοκτήτης ενός μικρού εργαστηρίου ζαχατοπλαστικής στην κεντρική περιοχή της Cher, έχει μειώσει τις εργάσιμες ώρες κατά 70% επειδή δεν μπορεί να βγάλει αρκετό βούτυρο για να διατηρήσει την παραγωγή. «Παίρνουμε μόνο ένα τόνο την εβδομάδα ενώ χρειαζόμαστε τρεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι για πολύ περισσότερο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας επέμεινε ότι η έλλειψη δεν θα διαρκέσει επειδή τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής γάλακτος θα αυξηθούν σύντομα. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι παράγοντες της βιομηχανίας και της γεωργίας προειδοποίησαν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Οι αναταραχές στην αγορά βουτύρου άρχισαν όταν η ΕΕ κατάργησε το σύστημα ποσοστώσεων γάλακτος το 2015. Αρχικά υπήρξε μια αύξηση των προμηθειών γάλακτος, προκαλώντας την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών που ώθησε τους γαλακτοπαραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή τους. Στη συνέχεια, η κατανάλωση βουτύρου αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αναφέρθηκε ότι δεν θεωρείται πλέον κίνδυνος για την υγεία και ήταν καλύτερη από εναλλακτικές λύσεις  όπως η μαργαρίνη. Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή τρώνε τώρα όλο και περισσότερες ποσότητες βουτύρου.

Ωστόσο, οι γαλακτοπαραγωγοί παραπονιούνται ότι αποκομίζουν ελάχιστα οφέλη από τις αυξανόμενες αγορές βουτύρου, υποστηρίζοντας ότι αυτά που πληρώνονται συνδέονται συχνότερα με τις φτηνότερες τιμές του νωπού γάλακτος και της σκόνης γάλακτος. Λιγότεροι αγρότες παράγουν γάλα για το βούτυρο από εκείνους που παράγουν γάλα για τυρί ή κρέμα.

Σε μια χώρα με το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης βουτύρου στον κόσμο, η κρίση τoυ κρουασάν - όπως την ονομάζει ο Guardian- δημιουργεί έναν πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του Μακρόν καθώς προσπαθεί να εκπληρώσει μια προεκλογική υπόσχεση για να στηρίξει τους αγρότες στις διαπραγματεύσεις τους με τις εταιρείες ώστε να βρουν μια δίκαιη τιμή για τα προϊόντα τους.

Ο υπουργός Γεωργίας απέρριψε την πρόταση για οξεία έλλειψη, αλλά δήλωσε στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι προμηθευτές πρέπει να συμφωνήσουν προσαρμογές τιμών προκειμένου να διατηρήσουν τις παραδόσεις.

Οι γάλλοι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη δει τις τιμές του βουτύρου να αυξάνονται κατά την αγορά, επειδή οι ομάδες των σούπερ μάρκετ καθορίζουν τις τιμές τους μία φορά το χρόνο. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές βουτύρου λαμβάνουν σήμερα καλύτερα περιθώρια κέρδους με την πώληση αλλού.

Ορισμένοι γάλλοι αγοραστές, βλέποντας τους τίτλους, έσπευσαν να αγοράσουν βούτυρο και να το καταψύξουν, επιδεινώνοντας τα  αποθέματα στα σούπερ μάρκετ.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
...( επειδή ) οι ομάδες των σούπερ μάρκετ καθορίζουν τις τιμές τους μία φορά το χρόνο. Εδώ πάλι το σούπερ μάρκετ είναι συνώνυμο του χρηματιστήριου: η τιμή που πλήρωσες χτές για το γάλα (πχ), μην ελπίζεις πολύ ό,τι θα ισχύει και αύριο...