ΟΟΣΑ: Οι μελλοντικοί ηλικιωμένοι αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες και κίνδυνο φτώχειας

ΟΟΣΑ: Οι μελλοντικοί ηλικιωμένοι αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες και κίνδυνο φτώχειας Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Οι νέες γενιές θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν εντεινόμενες ανισότητες σε πιο προχωρημένη ηλικία, σε σύγκριση με τους σημερινούς συνταξιούχους, προειδοποιεί μια έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Στην έκθεση αυτή, που τιτλοφορείται "Πρόληψη της ανάπτυξης ανισοτήτων με την αύξηση της ηλικίας", ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι οι αυριανοί ηλικιωμένοι θα ζουν περισσότερα χρόνια αλλά ταυτόχρονα μπορεί να βιώνουν περιόδους ανεργίας και χαμηλούς μισθούς "αν και ορισμένοι θα έχουν σταθερή και καλά αμειβόμενη καριέρα".


Εκείνοι που γεννήθηκαν από τη δεκαετία του 1960 και μετά, "θα βιώνουν τη γήρανση με τρόπο ριζικά διαφορετικό" από τις προηγούμενες γενιές εξαιτίας "της επιμήκυνσης της διάρκειας της ζωής, της μίκρυνσης του πυρήνα της οικογένειας, του χάσματος των ανισοτήτων καθ' όλη τη διάρκεια της ενεργούς ζωής τους και των μεταρρυθμίσεων που έχουν μειώσει τις συντάξεις". "Ορισμένες ομάδες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας στα γεράματά τους", υπογραμμίζει η έκθεση.

Το 1980, στη ζώνη των χωρών του ΟΟΣΑ σε κάθε 100 οικονομικά ενεργά άτομα αντιστοιχούσαν 20 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, κατά μέσο όρο. Ο αριθμός αυτός έφτασε τους 28 το 2015 και μέχρι το 2050 αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, στους 53.


Οι ανισότητες στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, την απασχόλησης και του εισοδήματος αρχίζουν να συσσωρεύονται πολύ νωρίς και έχουν συνέπειες στο προσδόκιμο ζωής και στο επίπεδο του εισοδήματος. Κατόπιν προστίθενται οι ανισότητες που σχετίζονται με το φύλο: στις χώρες του ΟΟΣΑ οι γυναίκες άνω των 65 ετών λαμβάνουν σύνταξη που είναι, σε ετήσια βάση, κατά 27% μικρότερη σε σύγκριση με εκείνη των ανδρών. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος φτώχειας στην τρίτη ηλικία είναι πιο αυξημένος για τις γυναίκες.


Ο ΟΟΣΑ πρότεινε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες πριν αρχίσουν να συσσωρεύονται: να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση τα παιδιά, να βοηθηθούν οι νέοι να μπουν στην αγορά εργασίας, να αυξηθούν οι δαπάνες υγείας για την πρόληψη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM