LIVE!

H Λυσιστράτη του Πάμπλο Πικάσο Facebook Twitter

H Λυσιστράτη του Πάμπλο Πικάσο

0

Στα μέσα του 1930 ο εκδοτικός οίκος Limited Editions Club κυκλοφόρησε μια σειρά συλλεκτικών βιβλίων σε περιορισμένο αριθμό. Ο George Macey, επικεφαλής του Limited Editions Club, είχε καταφέρει να συμφωνήσει με μερικούς από τους μεγαλύτερους ζωγράφους να δημιουργήσουν εικονογραφήσεις για μια σειρά επανεκδόσεων έργων κλασικής λογοτεχνίας. Τα αντίτυπα κάθε τίτλου ήταν μόλις 1500 και η απόκτησή τους γινόταν μέσω συνδρομής.

Άγνωστος σε πολλούς, εξαιρετικά σπάνιος και εικαστικά άρτιος είναι ο τίτλος της κωμωδίας του Αριστοφάνη "Λυσιστράτη" ο οποίος κυκλοφόρησε το 1934 και φέρει την υπογραφή του Πάμπλο Πικάσο. Ο Ισπανός ζωγράφος δημιούργησε μια σειρά χαρακτικών για την εικονογράφηση μιας ειδικής έκδοσης που σήμερα θεωρείται δυσεύρετη. Το βιβλίο περιλαμβάνει έξι πρωτότυπα χαρακτικά του Πικάσο και 34 αναπαραγωγές των σχεδίων ενώ στην τελευταία σελίδα φέρει την υπογραφή του.

Ένα από τα σπάνια αυθεντικά αντίτυπα βρέθηκε στοιβαγμένο μαζί με παλιά βιβλία από μια Αμερικανίδα και η αξία του εκτιμήθηκε στα 6000$. Άλλο αντίτυπο πωλείται μέσω διαδικτύου έναντι 12.000 δολαρίων ενώ η κατοχή ενός εκ των 1500 τίτλων θεωρείται ως πολυπόθητος θησαυρός για κάθε θαυμαστή του ζωγράφου και κάθε συλλέκτη.

H Λυσιστράτη του Πάμπλο Πικάσο Facebook Twitter
Χαρακτικό του Πάμπλο Πικάσο για την εικονογράφηση της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη.
H Λυσιστράτη του Πάμπλο Πικάσο Facebook Twitter
Ένα από τα σπάνια αυθεντικά αντίτυπα βρέθηκε στοιβαγμένο μαζί με παλιά βιβλία από μια Αμερικανίδα και η αξία του εκτιμήθηκε στα 6000$.
H Λυσιστράτη του Πάμπλο Πικάσο Facebook Twitter
Χαρακτικό του Πάμπλο Πικάσο για την εικονογράφηση της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη.
H Λυσιστράτη του Πάμπλο Πικάσο Facebook Twitter
Χαρακτικό του Πάμπλο Πικάσο για την εικονογράφηση της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη.
H Λυσιστράτη του Πάμπλο Πικάσο Facebook Twitter
Χαρακτικό του Πάμπλο Πικάσο για την εικονογράφηση της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη.
H Λυσιστράτη του Πάμπλο Πικάσο Facebook Twitter
Χαρακτικό του Ισπανού ζωγράφου για την εικονογράφηση της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη για μια ειδική έκδοση που σήμερα θεωρείται δυσεύρετη.
H Λυσιστράτη του Πάμπλο Πικάσο Facebook Twitter
Οι τίτλοι της έκδοσης.
H Λυσιστράτη του Πάμπλο Πικάσο Facebook Twitter
Το εξώφυλλο της έκδοσης.
Εικαστικά
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εικαστικά / Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εκατό χρόνια από τη γέννησή του, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη τιμά τον σπουδαίο εικαστικό με μια μεγάλη έκθεση που φέρνει το έργο του σε δημιουργικό διάλογο με κορυφαίες μορφές της διεθνούς πρωτοπορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Έξι χώροι τέχνης των Εξαρχείων ενώνουν τις δυνάμεις τους με θέμα το νερό

Εικαστικά / Έξι γκαλερί των Εξαρχείων, έξι εκθέσεις για το νερό

Μια διαδρομή σε έξι χώρους τέχνης μέσα από τα έργα 46 καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων διαμορφώνει μια συνολική εμπειρία που αναδεικνύει το κέντρο της πόλης σε τόπο παραγωγής, συνομιλίας και πνευματικής κίνησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«The End»: Το εμβληματικό έργο του Νίκου Αλεξίου εκτίθεται ξανά

Εικαστικά / «The End»: Το εμβληματικό έργο του Νίκου Αλεξίου εκτίθεται ξανά

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη οργανώνει μια έκθεση τιμώντας τον πρόωρα χαμένο καλλιτέχνη, στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την εμβληματική εγκατάσταση που μας εκπροσώπησε το 2007 στην Μπιενάλε της Βενετίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Diriyah Biennale 2026: Ράπερ, αραβικό χιπ χοπ και σύγχρονη τέχνη

Αποστολή στο Ριάντ / Diriyah Biennale 2026: Ράπερ, αραβικό χιπ χοπ και σύγχρονη τέχνη

Η LiFO ταξίδεψε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Ντιρίγια. Από τις μνήμες της προσφυγιάς έως τα σύγχρονα εικαστικά τοπία, η φετινή διοργάνωση εξερευνά την κίνηση ως θεμελιώδη εμπειρία της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτύμβιο του Νίκου Στεφάνου

Guest Editors / Επιτύμβιο του Νίκου Στεφάνου

Mε αφορμή το έργο του «Νεκρή φύση σε άσπρο τραπέζι», θυμόμαστε τον σπουδαίο εικαστικό που χάθηκε πριν από μερικούς μήνες, τον τρόπο που τα τοπία του υπαινίσσονται την πραγματικότητα, χωρίς να υπενθυμίζουν τον χυδαίο χαρακτήρα της.
Ν. Π. ΠΑΪ́ΣΙΟΣ
Μια αποκαλυπτική επιστολή του Γιάννη Τσαρούχη από το μακρινό 1951

Εικαστικά / «Υπέροχη κόλαση, η Αθήνα»: Μια αποκαλυπτική επιστολή του Γιάννη Τσαρούχη από το 1951

Ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος γράφει από το Παρίσι στη φίλη του και ζωγράφο Ελένη Σταθοπούλου για την εμπειρία της έκθεσής του στην Πόλη του Φωτός, τονίζοντας τη νοσταλγία του για την «υπέροχη κόλαση, την Αθήνα».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι «Άηχοι διάλογοι» του Νίκου και του Γιώργου Χουλιαρά

Εικαστικά / Μια έκθεση φέρνει κοντά το έργο του Νίκου και του Γιώργου Χουλιαρά

Τα έργα των δύο Ηπειρωτών δημιουργών παρουσιάζονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων με τον τίτλο «Άηχοι Διάλογοι». Παρότι οι καλλιτεχνικές τους διαδρομές αποκλίνουν, ένα κοινό ρεύμα τις διαπερνά, επιτρέποντας μια διακριτική αλλά ουσιαστική «συνομιλία» ανάμεσά τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρία Τσαντσάνογλου: «Θα ήθελα η ρωσική πρωτοπορία να λειτουργήσει ως ύμνος για τον άνθρωπο και την ανάγκη για έναν ανατρεπτικό τρόπο σκέψης»

Εικαστικά / Μαρία Τσαντσάνογλου: «Στη Μόσχα έλεγαν τον Κωστάκη "τρελοέλληνα"»

Λίγο πριν από την έκθεση για τη ρωσική πρωτοπορία με έργα από τη Συλλογή Κωστάκη στην Εθνική Πινακοθήκη, η διευθύντρια του του ΜΟΜus – Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, που φιλοξενεί τη συλλογή, μιλάει για τη σημασία της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Φλεβάρης έχει πολλές καλές εκθέσεις - ψυχραιμία!

Εικαστικά / Ο Φλεβάρης έχει πολλές καλές εκθέσεις - ψυχραιμία!

Από τη μεγαλειώδη αναδρομική του Ακριθάκη στο Μπενάκη και την αντίστοιχη για τον Αλεξίου μέχρι την έκθεση για τους αδελφούς Χουλιαρά και τη γλυπτική του Τζούροβιτς, τα μουσεία και οι γκαλερί της πόλης έχουν πολλά να δείξουν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ