Πολιτική «θύελλα» προκαλεί η αποχώρηση της ElDorado Gold από τη χώρα

Πολιτική «θύελλα» προκαλεί η αποχώρηση της ElDorado Gold από τη χώρα Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
7

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση τόσο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης όσο και μεταξύ υπουργών και εταιρίας έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της αποχώρησης της καναδικής ElDorado Gold από την Ελλάδα, όταν η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει ένα προφίλ πιο φιλικό στις επενδύσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ElDorado, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε, πετώντας το γάντι στην κυβέρνηση, ότι η εταιρεία δεν πήρε την απόφαση «ελαφρά τη καρδία». «Από τον Ιανουάιριο του 2016 η στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε ελάχιστα απέναντί μας με συνεχιζόμενες καθυστερήσεις για την έκδοση αδειών. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και προκαλεί αμηχανία να είμαστε σε αυτό το αδιέξοδο ειδικά γιατί η Eldorado έδινε δουλειές, πλήρωνε φόρους και συντελούσε στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Αν και επίσημη τοποθέτηση από το γραφείο του πρωθυπουργού ή το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ακόμα, ωστόσο υπουργοί της κυβέρνησης που μάλιστα διαχειρίζονται σχετικό με το ζήτημα χαρτοφυλάκιο προχώρησαν σε σκληρές δηλώσεις κατά της εταιρίας, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση υψώνει τους τόνους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για «αλλεργία της ElDorado στα συμπεφωνημένα», ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε: «Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες».

Την ίδια ώρα, αιχμηρή και κατηγορηματική για τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τις επενδύσεις είναι σύσσωμη η αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα πάντα για να μην γίνονται επενδύσεις. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός οδηγούνται στην ανεργία. Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά».

Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της. Η Κυβέρνηση, με το γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους. Ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας. Όλα όσα γίνονται, στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές».

Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύομαι ότι η δική μου κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους. Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, κατέληξε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι οι χαρές της ΔΕΘ τελείωσαν για τον κ. Τσίπρα. «Τα ατέλειωτα πήγαινε - έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ενώ  παρατήρησε ότι «οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική».

«Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά μετά την ανακοίνωση της Eldorado Gold για την αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα. «2.500 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει ... μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει» τόνισε από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά.


Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση «ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα» καλώντας την «να αλλάξει ρότα». «Εμείς επιμένουμε στη γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Να αποσαφηνίσει εάν είναι αντίθετη με την επένδυση της Eldorado Gold ή όχι καλεί την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Εδώ και δύο μήνες μαθαίνουμε ότι σκοπεύετε να οδηγήσετε σε διαιτησία πτυχές της υπόθεσης, ενώ στελέχη της εταιρείας διευκρινίζουν με συνεντεύξεις τους πως αγνοούν το ακριβές θέμα της διαιτησίας» σημειώνει.

Καμμένος: Δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της Eldorado Gold

«Δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της Eldorado Gold από την Ελλάδα» δήλωσε ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας σε πιο ήπιους τόνους πάντως πως «επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα». 


«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες και πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά και δεν θα κινδυνεύσει ο τουρισμός της Χαλκιδικής, ότι οι επιφανειακές εξορύξεις, η καταστροφή των δασών δεν θα υπάρξουν τότε θα ήμουν ευτυχής. Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν θα υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής» είπε ο κ. Καμμένος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Πολιτική
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
ναι αλλα οι καθυστερησεις αδειων δικαστηριων κλπ (ξερουμε οτι το ελληνικο δημοσιο ειναι ταχυτατο) προκαλουν προσθετο κοστος. απλα οικονομικα.