1
LIFO TALKS

6 εύκολες ασκήσεις για να κάνετε στο γραφείο, από τον Χάρη Ιωαννίδη

#1 

Διάταση θώρακα, ώμων και κοιλιακών

Κατά την αρχική θέση, καθόμαστε σε μια καρέκλα γραφείου, με την λεκάνη μας να ακουμπάει απόλυτα στο κάθισμα και τα πέλματα μας να πατoύν καλά και σταθερά στο έδαφος. Κατόπιν εκπνέουμε με διάρκεια προσπαθώντας να αδειάσουμε τα πνευμόνια μας από αέρα. Στη συνέχεια εισπνέουμε αργά και βαθιά κρατώντας με τα χέρια μας το πίσω και κάτω μέρος του καθίσματος ενώ παράλληλα ανοίγουμε προς τα εμπρός το θώρακα και τους κοιλιακούς μας. Μπορούμε να επαναλάβουμε 2-3 φορές. Οι διατάσεις μας ξυπνούν, μας οξυγονώνουν τον εγκέφαλο και μας βοηθούν στην ορθοσωμία.

#2

Διάταση για ραχιαίους και ώμους

Προκειμένου να προστατεύουμε τη μέση μας, ειδικά όταν κάνουμε δουλειά γραφείου, καλό είναι 2-3 φορές τη μέρα να τεντωνόμαστε με τον εξής τρόπο. Καθισμένοι σε καρέκλα γραφείου αγκαλιάζουμε με τα χέρια μας το κάτω μέρος της πλάτης της καρέκλας σφιχτά. Τοποθετούμε τις μύτες των ποδιών όσο πιο πίσω μπορούμε και κατόπιν αργά αργά ενώ εισπνέουμε μεγαλώνουμε όσο μπορούμε την καμπύλη της ράχης μας. Όταν φτάσουμε στο σημείο που νιώθουμε τη διάταση μένουμε λίγα δευτερόλεπτα να ανακουφιστούμε. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές. Καλό είναι να γίνονται σε καθημερινή βάση για να έχουμε όφελος μακροπρόθεσμα.

#3

Διάταση αυχένα (λαιμού)

Καθόμαστε στην καρέκλα με τα πόδια μας να σχηματίζουν ορθή γωνία στα γόνατα και τα πέλματα να πατούν καλά στο έδαφος. Το σώμα μας είναι τελείως κάθετο στο έδαφος (καρέκλα) και το ένα μας χέρι πιάνει στιβαρά το πλαινό της καρέκλας. Με το άλλο μας χέρι αγκαλιάζουμε το κεφάλι μας και με πολύ προσεκτικές και απαλές κινήσεις τραβάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επαναλαμβάνουμε 2 με 3 φορές. Δεν ξεχνάμε ότι o αυχένας είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή και θέλει πολύ προσεκτικές και γλυκιές κινήσεις.

#4

Διάταση ποδιών (γλουτοί και προσαγωγοί )

Αρχική στάση καθισμένοι σταθερά και καλά στην καρέκλα μας. Τοποθετούμε το ένα πόδι πάνω στο άλλο, προσπαθώντας να ακουμπήσει ο αστράγαλος από το επάνω πόδι, περίπου στο γόνατο του άλλου ποδιού. Έπειτα απαλά απαλά πιέζουμε το γόνατο του πάνω ποδιού χωρίς όμως να χαλάμε την υπόλοιπη στάση του σώματος ( κάθετος ο κορμός την καρέκλα). Επιμένουμε σε αυτή την κίνηση για κάποια δευτερόλεπτα και εφαρμόζουμε ακριβώς το ίδιο και με το άλλο πόδι μας.

#5

Διάταση τετρακέφαλου

Στάση εκκίνησης, καθισμένοι στην καρέκλα με το ένα πόδι να πατάει σταθερά και σε κάθετη στάση, στο πάτωμα. Ενώ το άλλο πόδι το διπλώνουμε αργά πιάνοντας το με το χέρι μας, φέρνοντας το πέλμα σε θέση κουτεπιέ ακριβώς δίπλα από την καρέκλα μας . Με γλυκιές κινήσεις πιέζουμε όσο μπορούμε το πέλμα μας έξω και πίσω από την καρέκλα. Μένουμε για 10 δευτερόλεπτα περίπου στη στάση αυτή και μετά εναλλάσουμε 2 φορές.

#6

Κλασική και εύκολη διάταση που καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα (με κύρια έμφαση στην πλάτη)

Συνίσταται σε όσους κάνουν καθιστική ζωή και εργασία. Απευθύνεται σε κάθε τύπο σώματος καθώς δεν έχει δυσκολία στην εκτέλεση. Ξεκινάμε από όρθια θέση μπροστά από την καρέκλα. Ανοίγουμε τα πόδια σε έκταση και αργά διπλώνουμε το σώμα μας εμπρός μέχρι να ακουμπήσουν οι παλάμες μας την καρέκλα. Μένουμε στη θέση αυτή με τεντωμένα πόδια και κάνουμε μικρή κίνηση στον κορμό μας πάνω κάτω για να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη διάταση. Προτεινόμενες επαναλήψεις 4.

Ευχαριστούμε το Ηοt Yoga Athens για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

Lifo Talks

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ