Οι διαδηλωτές της G20 υποδέχονται τους ισχυρούς: "Καλώς ήρθατε στην κόλαση"

Οι διαδηλωτές της G20 υποδέχονται τους ισχυρούς: "Καλώς ήρθατε στην κόλαση" Facebook Twitter
0

Από το σημείο που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της G20 στο Αμβούργο χρειάζονται μόλις 10 λεπτά με τα πόδια για να φτάσει κανείς στη βάση των διαδηλωτών που έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να διαταράξουν το έργο των ηγετών στις 7 και 8 Ιουλίου.

 

«Ο καπιταλισμός θα πεθάνει, εσύ αποφασίζεις πότε», γράφει ένα πανό στην ταράτσα του Rote Flora (κόκκινο λουλούδι), ένα παλιό θέατρο που από το 1989 λειτουργεί ως κατάληψη.

 

Έκτοτε το Rote Flora έχει αναχθεί σε πολιτιστικό κέντρο και σημείο συνάντησης για τους διαδηλωτές κατά του πολέμου, της πυρηνικής ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, του ρατσισμού, των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Κάθε χρόνο, ή σχεδόν κάθε χρόνο, την 1η Μαΐου νεαροί ντυμένοι με μαύρα ρίχνουν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας, που απαντά με γκλομπ, δακρυγόνα και αντλίες νερού. Αυτοκίνητα πυρπολούνται και βιτρίνες γειτονικών καταστημάτων σπάνε.

 

Με τη σύνοδο της G20 να πραγματοποιείται στο Αμβούργο η κατάσταση αναμένεται να είναι πιο τεταμένη εξαιτίας της παρουσίας στην πόλη των πιο ανεπτυγμένων οικονομικών του κόσμου.

 

Οι αφίσες και τα αυτοκόλλητα που στολίζουν τη Rote Flora, όπως και τοίχους στο Αμβούργο και το Βερολίνο, προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι αντικαπιταλιστικές οργανώσεις θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή της G20. Περίπου 30 διαδηλώσεις έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα της συνόδου.

 

«Καλώς ήρθατε στην κόλαση», είναι το σύνθημα μίας από αυτές, που είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουλίου από έναν από τους παλιούς ακτιβιστές του Rote Flora, τον Αντρέας Μπλέχσμιντ.

 

«Είναι ένα μαχητικό μήνυμα», παραδέχεται. «Όμως δείχνει επίσης ότι οι πολιτικές της G20 στον κόσμο ευθύνονται για φρικτές καταστάσεις, όπως ο λιμός, ο πόλεμος και η κλιματική καταστροφή», συνεχίζει.

 

Οι διαδηλωτές επιθυμούν να κλείσουν στους ηγέτες την είσοδο του συνεδριακού κέντρου όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος και «διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μαχητικής αντίστασης» ενάντια στην αστυνομία, επεσήμανε ο Μπλέχσμιντ.

 

Οι διοργανωτές περιμένουν συνολικά περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία εκτιμά σε 7.000 με 8.000 τον αριθμό των ακροαριστερών που ενδέχεται να κάνουν χρήση βίας.

 

«Θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία της αστυνομίας του Αμβούργου», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης Τίμο Τσελ.

 

Περίπου 15.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να φροντίσουν την ασφάλεια της συνόδου, στους οποίους θα προστεθούν 3.800 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την ασφάλεια των τραίνων και του αεροδρομίου.

 

Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα προσωρινό κέντρο κράτησης, χωρητικότητας 400 ατόμων. Παρόντες θα είναι επίσης δικαστές που θα αποφασίζουν αν θα θέτουν υπό προσωρινή κράτηση τους συλληφθέντες.

 

Η αστυνομία μάλιστα έχει προειδοποιήσει τους διαδηλωτές που ίσως σκέφτονταν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία για να εμποδίσουν τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής του Αμερικανού προέδρου ότι τα οχήματα δεν θα σταματήσουν.

 

Πολλοί εκφράζουν ήδη την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι το Αμβούργο θα μετατραπεί σε «φρούριο», με τις διαδηλώσεις να απαγορεύονται σχεδόν σε όλο το κέντρο της πόλης.

 

«Με δεδομένο πόσο πιέζει ήδη η αστυνομία εμάς και τις οργανώσεις που κινητοποιούνται κατά της G20 , περιμένουμε ότι (οι αστυνομικοί) θα είναι βίαιοι», εκτίμησε ο Γκέοργκ Ισμαέλ 25 ετών μέλος μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των εργατών.

 

Κάποιοι επέκριναν το γεγονός ότι επιλέχθηκε μια μεγάλη πόλη για τη διεξαγωγή της συνόδου, αντί για ένα πιο απομακρυσμένο μέρος, όπως γίνεται συχνά.

 

Όμως οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι με αυτό τον τρόπο θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα διαφάνειας την ώρα που οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν κύμα αμφισβήτησης από τους πολίτες.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί βαθαίνει την κρίση στον πυρήνα της ηγεσίας του Ιράν

Ο θάνατος του δεν αποτελεί απλώς την απώλεια ενός ακόμη αξιωματούχου, αλλά έναν παράγοντα που βαθαίνει την κρίση στην ηγεσία του Ιράν, με πιθανές συνέπειες τόσο για την πορεία του πολέμου όσο και για τη συνολική σταθερότητα της χώρας
THE LIFO TEAM
Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Διεθνή / Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμπεριφορά του ενισχύει την εικόνα ενός ανθρώπου που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, συνεχίζοντας να λειτουργεί με βάση τα προνόμια του παρελθόντος
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Γιατί ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί μπορεί να είναι μεγαλύτερο πλήγμα από του Αλί Χαμενεΐ;

Η εξόντωση του Αλί Λαριτζανί δεν αφαιρεί απλώς μια ισχυρή προσωπικότητα από το ιρανικό σύστημα εξουσίας, αλλά απειλεί να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ στρατού, πολιτικής και διπλωματίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής ακυρώνει τα σχέδια του Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. για αλλαγές στο πρόγραμμα παιδικών εμβολίων

Δικαστής μπλόκαρε τις αλλαγές του Αμερικανού υπουργού Υγείας στο πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών, αναστέλλοντας παράλληλα τους διορισμούς του σε συμβουλευτική επιτροπή, σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά των παιδιών
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM