Πακιστάν: Αυτός ο άντρας καταδικάστηκε με θανατική ποινή για «βλάσφημα» ποστ στο Facebook

Πακιστάν: Αυτός ο άντρας καταδικάστηκε με θανατική ποινή για «βλάσφημα» ποστ στο Facebook Facebook Twitter
2

Ένας 30χρονος άνδρας στο Πακιστάν, καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή δημοσίευσε «βλάσφημο» περιεχόμενο στην σελίδα του στο Facebook. 

Ο μουσουλμάνος, Taimoor Raza, καταδικάστηκε στην Μπαχαγουαλπούρ, ύστερα από την σύλληψη του το 2016, εξαιτίας μιας προσβλητικής δημοσίευσης που είχε κάνει στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τους Σουνίτες ηγέτες και τις συζύγους του Προφήτη Μωάμεθ.

Το Πακιστάν έχει πολύ αυστηρή νομοθεσία κατά της «βλασφημίας» και οποιοσδήποτε κατηγορείται για προσβολή του Ισλάμ ή των θρησκευτικών ηγετών, μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο.  


Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που δίνεται τέτοια η σκληρή ποινή στη χώρα της πλειονότητας των Σουνιτών. Το 2014, ένα χριστιανικό ζευγάρι κρίθηκε ένοχο, ότι έστειλε σε ιμάμη τοπικού τζαμιού ένα μήνυμα κειμένου που προσβάλλει τον Προφήτη.

Οι νόμοι του Πακιστάν για τη βλασφημία, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συχνά χρησιμοποιούνται εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο Audrey Gaughran, διευθυντής παγκόσμιων θεμάτων και έρευνας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα, δήλωσε: «Μόλις ένας άνθρωπος κατηγορηθεί (σ.σ. για βλασφημία), καταλήγει σε ένα σύστημα που του προσφέρει λίγες προστασίες, τους θεωρεί ένοχους και δεν τους εξασφαλίζει, από ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν βία.»

Μέχρι τώρα, κανένας που καταδικάστηκε για βλασφημία δεν έχει εκτελεσθεί, ωστόσο η βαθιά συντηρητική φύση της χώρας, σημαίνει ότι ακόμη και μια κατηγορία είναι αρκετή για να προσκαλέσει βίαιους όχλους.

Το 2014, ο διακεκριμένος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Rashid Rehman, πέθανε από πυροβολισμό μέσα στο γραφείο του. Ένα φυλλάδιο που μοιράστηκε γύρω από τον χώρο εργασίας του, δήλωνε ότι σκοτώθηκε επειδή προσπάθησε να «σώσει έναν βλάσφημο».

Ο πρωθυπουργός Nawaz Sharif, έχει ασκήσει πίεση στην ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και έχει διατάξει επίσης, την αφαίρεση ή το μπλοκάρισμα «βλάσφημου» περιεχομένου στα social media. Οι παραβάτες των παραπάνω «τιμωρούνται αυστηρά».

Με πληροφορίες από independent.co.uk

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια