Οι αρχαιολόγοι θα αφήσουν θαμμένη μία αρχαία πόλη ηλικίας 5.000 ετών για την προστατέψουν από το κλίμα και τους ανθρώπους

Οι αρχαιολόγοι θα αφήσουν θαμμένη μία αρχαία πόλη ηλικίας 5.000 ετών για την προστατέψουν από το κλίμα και τους ανθρώπους Facebook Twitter
0

Η αρχαιολογική ανασκαφή των ερειπίων της αρχαίας πόλης του Μοχέντζο-ντάρο στο Πακιστάν απέχει μόλις 425 χιλιόμετρα από το Καράτσι και έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Άλλοτε το κέντρο ενός ισχυρού πολιτισμού, η πόλη που το όνομά της σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Λόφος των Νεκρών» θεωρείται μία από τις αρχαιότερες του κόσμου.

Επιστήμονες και αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα ερείπιά της μπορεί να ξεκλειδώσουν τα μυστικά των λαών κοιλάδας του Ινδού, οι οποίοι άκμασαν το 3.000 π.Χ. στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η Ινδία και το Πακιστάν. Οι ίδιοι, όμως, κρούουν τον κώδικά του κινδύνου για την προστασία των ερειπίων και προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα χαθούν στη λήθη.

H αρχαία πόλη ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1920 από έναν υπάλληλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Ινδίας. Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, οι ανασκαφές έφεραν στο φως μία πλήρη πόλη της εποχής του Χαλκού, με ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο, αλλά και ένα εξελιγμένο σύστημα ύδρεσης και αποχέτευσης.

Η πόλη ήταν κομμάτι του πολιτισμού των Χαράππα που έφτασε στο αποκορύφωμά του γύρω στο 2500 π.Χ και εξαφανίστηκε δίχως να αφήσει ίχνη (σ.σ. μέχρι τις ανασκαφές) περίπου το 1900 π.Χ.

Κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει με ασφάλεια γιατί ο πολιτισμός των Χαράππα εξαφανίστηκε, με ορισμένες από τις επικρατέστερες θεωρίες να κάνουν λόγο για εισβολές άλλων φυλών και καταστροφικές κλιματικές συνθήκες όπως η ξηρασία.

Τώρα, οι επιστήμονες φοβούνται τις επιπτώσεις της έντονης ζέστης στα ερείπια της Κοιλάδας του Ινδού.

Οι αρχαιολόγοι θα αφήσουν θαμμένη μία αρχαία πόλη ηλικίας 5.000 ετών για την προστατέψουν από το κλίμα και τους ανθρώπους Facebook Twitter

Ο δρ. Μichael Jansen, ένας Γερμανός ερευνητής που εργάζεται στην ανασκαφή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η περιοχή αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα θερμοδιαστολής εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τους 46 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.

Η ανασκαφή απειλείται, επίσης, από το αλάτι που περιέχεται στην υπόγεια τράπεζα υδάτων.

Οι ειδικοί δεν ανησυχούν μόνο για τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες, αλλά και για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο ανθρώπινος παράγοντας, ειδικά όταν αναλογίζονται την καταστροφή της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος.

Τα τελευταία χρόνια στο Πακιστάν βρίσκεται σε άνοδο ο ισλαμικός εξτρεμισμός ειδικά των Ταλιμπάν, οι οποίοι θυμίζουμε ότι το 2001 ανατίναξαν τα Αγάλματα του Βούδα της κοιλάδας του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντάς τα «ειδωλολατρικά».

Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Μοχέντζο-ντάρο παραμένουν οι απλοί επισκέπτες που συρρέουν κατά χιλιάδες στην ανασκαφή.

Κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ το 2014, εκατοντάδες εργάτες και ηλεκτρολόγοι έστησαν σκηνές, τέντες και φώτα, καρφώνοντας τα πάνω στα εύθραυστα ερείπια.

Σήμερα, μόλις ένα πολύ μικρό μέρος της περιοχής έχει ανασκαφεί με τον σωστό τρόπο, αλλά το πιο σημαντικό κτίριο της πόλης δεν φαίνεται να είναι κάποιο παλάτι, ή ένας τόπος λατρείας, αλλά ένα γιγαντιαίο σύμπλεγμα δημόσιων λουτρών.

Πλέον οι αρχαιολόγοι εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις ανασκαφές και να αφήσουν τα ερείπια θαμμένα μέχρις ότου βρουν έναν καλύτερο τρόπο για να προστατέψουν.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δρ. Richard Meadow δήλωσε: «Διατηρούνται καλύτερα όταν είναι θαμμένα».

Με πληροφορίες από Independent και The Hindu

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Διεθνή / Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Η Moët Hennessy είναι αντιμέτωπη με την αγωγή της Μαρίας Γκασπάροβιτς που ξεδίπλωσε ντόμινο αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις λόγω φύλου και άδικες απολύσεις 
LIFO NEWSROOM
Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Διεθνή / Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Παρά την προεκλογική υπόσχεση για εμπορικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει μόνο τρεις. Πιο κοντά σε συμφωνία οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την απειλή δασμών-μαμούθ.
LIFO NEWSROOM
Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Ελλάδα / Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Το Eternity C, ελληνόκτητο πλοίο υπό λιβεριανή σημαία, είχε δεχθεί επίθεση τη Δευτέρα από πλωτά drones και ρουκέτες και βυθίστηκε λίγες ώρες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές προκλήσεις, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω εσωτερικών και διεθνών πιέσεων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Διεθνή / Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Με μια σειρά άρθρων γνώμης, ένα κύριο άρθρο και ένα «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ, οι New York Times μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε σταυροφορία εναντίον του Μαμντάνι, σύμφωνα με την πρώην αρχισυντάκτρια της εφημερίδας και νυν συνεργάτρια του Guardian, Μάργκαρετ Σάλιβαν.
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM