Ο Εμανουέλ Μακρόν και επίσημα νέος Πρόεδρος της Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν και επίσημα νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Facebook Twitter
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε σήμερα τα προεδρικά του καθήκοντα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και είναι και επίσημα πλέον ο όγδοος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, μετά την προεδρική εκλογή του στις 7 Μαΐου.

Μετά την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν είχε ιδιωτική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στη συνάντηση αυτή, ενημερώθηκε για κρατικά θέματα, ενώ του επιδόθηκαν και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και επίσημα νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Facebook Twitter

Κατά την πρώτη ομιλία του, αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, υποσχέθηκε να εργαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στην γαλλική κοινωνία, όπως φάνηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία, που χαρακτηρίστηκε από πολιτική ένταση κι αντιπαραθέσεις, αναφορικά με το ρόλο της Γαλλίας στην ΕΕ. Παράλληλα, τόνισε ότι θα εργαστεί για μία ισχυρή Γαλλία τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον κόσμο. 

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και τη διχόνοια που υπάρχουν στην κοινωνία μας», δήλωσε ο 39χρονος πολιτικός που εκλέχθηκε στο προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας στις 7 Μαΐου, μετά τη νίκη του επί της Μαρίν Λεπέν. «Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται την Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη», διακήρυξε ο Μακρόν.


Ο ίδιος, δήλωσε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του, η αγορά εργασίας θα γίνει περισσότερο ελαστική, ενώ θα καλλιεργηθούν συνθήκες που θα είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η «καινοτομία» θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειών του στην προεδρία της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και επίσημα νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Facebook Twitter

Σημειώνεται πως νωρίτερα το πρωί της Κυριακής ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας διόρισε τον Αλεξίς Κολέ στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, την κορυφαία θέση της προεδρίας. Ο Κολέ, ένας 44χρονος απόφοιτος της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, ήταν προσωπάρχης του Μακρόν όταν ο νυν πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Φιλιπ Ετιέν, 61 ετών, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο και επίσης απόφοιτος της ENA, διορίσθηκε στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου, έγινε γνωστό από το προσωπικό του Μακρόν.


Ο Εμανουέλ Μακρόν θα διορίσει αύριο, Δευτέρα, τον πρωθυπουργό και η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πηγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM