Φάλαινες δολοφόνοι σκοτώνουν λευκούς καρχαρίες και φαίνεται πως το μόνο που θέλουν είναι το συκώτι τους

Φάλαινες δολοφόνοι σκοτώνουν λευκούς καρχαρίες και φαίνεται πως το μόνο που θέλουν είναι το συκώτι τους Facebook Twitter
3

Mεγάλοι λευκοί καρχαρίες θανατώνονται με περίεργο τρόπο στις ακτές της Νότιας Αφρικής και τα κουφάρια τους ξεβράζονται στις ακτές με το μόνο τμήμα που λείπει να είναι το συκώτι τους.


Πίσω από τους μυστηριώδεις θανάτους πιστεύεται πως βρίσκονται όρκες ενώ ένας εμπειρογνώμονας αναφέρει πως τα όργανα έχουν αφαιρεθεί με «χειρουργική ακρίβεια».


Μέσα σε περίπου δέκα μέρες, τουλάχιστον τρεις καρχαρίες έχουν βρεθεί νεκροί χωρίς ήπαρ κοντά στη δημοφιλή τουριστική πόλη Gansaabi, στη Νότια Αφρική, με τον αριθμό αυτό να ακούγεται μικρός, αλλά να είναι στην πραγματικότητα πρωτοφανής για τα ερευνητικά δεδομένα.


Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι φάλαινες δολοφόνοι που ζουν στην περιοχή έχουν αναπτύξει μια περίεργη όρεξη για το σκουαλένιο - μια οργανική χημική ένωση που βρίσκεται σε αφθονία στο έλαιο του συκωτιού των καρχαριών.

Φάλαινες δολοφόνοι σκοτώνουν λευκούς καρχαρίες και φαίνεται πως το μόνο που θέλουν είναι το συκώτι τους Facebook Twitter
Φάλαινες δολοφόνοι σκοτώνουν λευκούς καρχαρίες και φαίνεται πως το μόνο που θέλουν είναι το συκώτι τους Facebook Twitter


Ο οργανισμός Dyer Island Conservation Trust της Νότιας Αφρικής έχει δημοσιεύσει μια σειρά από φωτογραφίες των καρχαριών στο Facebook.

«Η φύση μπορεί να είναι τόσο σκληρή και η επιδεξιότητα που αυτά τα τεράστια ζώα είναι ικανά να δείξουν ξαφνιάζει καθώς σχεδόν με χειρουργική ακρίβεια, αφαιρούν το πλούσιο σε σκουαλένιο ήπαρ των λευκών καρχαριών και αφήνουν άθικτο το υπόλοιπο θύμα τους», λέει η Alison Towner, βιολόγος του Dyer Island Conservation Trust.

Η Gansaabi είναι δημοφιλής προορισμός για τουρίστες που θέλουν να κάνουν καταδύσεις και να δουν από κοντά καρχαρίες, αλλά το τελευταίο διάστημα οι διοργανωτές αποστολών παραπονιούνται πως δεν υπάρχουν πολλοί. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο λευκοί καρχαρίες έχουν τραπεί σε φυγή από την περιοχή εξαιτίας της επιδρομής των φαλαινών.

Φάλαινες δολοφόνοι σκοτώνουν λευκούς καρχαρίες και φαίνεται πως το μόνο που θέλουν είναι το συκώτι τους Facebook Twitter
Φάλαινες δολοφόνοι σκοτώνουν λευκούς καρχαρίες και φαίνεται πως το μόνο που θέλουν είναι το συκώτι τους Facebook Twitter

Το σκουαλένιο είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση ορισμένων χημικών ουσιών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, της βιταμίνης D και ορισμένων ορμονών. Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και πωλείται επίσης ως συμπλήρωμα υγείας, που υποτίθεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.


Ωστόσο οι επιστήμονες μπορούν για την ώρα μόνο να υποθέτουν τους λόγους που οι φάλαινες δείχνουν να αναζητούν την ουσία.

Αυτό που επίσης προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός πως οι καρχαρίες που έχουν δολοφονηθεί από τις όρκες είναι εξαιρετικά μεγάλοι σε μέγεθος με έναν από αυτούς να ξεπερνά σε μήκος τα 5 μέτρα. Αν και οι φάλαινες έχουν κατά καιρούς καταγραφεί να κυνηγούν καρχαρίες, είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβαίνει αυτό σε τόσο μεγάλα ψάρια.

Ένα εντυπωσιακό βίντεο από τον περασμένο Δεκέμβριο κατέγραψε έναν καρχαρία να τρώγεται ζωντανός από μια ομάδα φαλαινών δολοφόνων, οι οποίες στη συνέχεια έδωσαν το πτώμα στα μικρά τους. Το βίντεο κατεγράφη στην Καλιφόρνια.

Με πληροφορίες από sharkwatchsa.com/ Daily Mail

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΖΛΕΝΕΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ

Διεθνή / Νέοι γαλλικοί πύραυλοι στην Ουκρανία μετά το ρωσικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο

Σε ανάρτησή του στο X, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι αμέσως μετά το «διπλό χτύπημα» στο Κριβί Ριχ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό και τη βαθιά του ανησυχία για το συμβάν
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΦΩΤΙΕΣ ΒΟΜΒΕΣ

Διεθνή / Οι φωτιές στην Ευρώπη αποκαλύπτουν θαμμένες βόμβες από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πυρκαγιάς κοντά στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας, η οποία αποκάλυψε μια ολόκληρη κρύπτη με πολεμοφόδια της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
THE LIFO TEAM