Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ σχηματίζει κυβέρνηση μαζί με τους εθνικιστές

Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ σχηματίζει κυβέρνηση μαζί με τους εθνικιστές Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανέθεσε επισήμως σήμερα στον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα περιλάβει για πρώτη φορά τους εθνικιστές, τους Ενωμένους Πατριώτες, που ήρθαν τρίτοι στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

 

Ο Ράντεφ, ο οποίος χαρακτήρισε τους Ενωμένους Πατριώτες «ευρωπαίους εθνικιστές», δήλωσε πεπεισμένος πως η επόμενη κυβέρνηση «θα ανταποκριθεί στις θεμελιώδεις προσδοκίες των Βουλγάρων: ασφάλεια, αύξηση των εισοδημάτων, δικαιοσύνη και σεβασμός του νόμου».

 

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη και η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί την επομένη.

 

Το κόμμα Gerb του Μπορίσοφ, το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου εκλέγοντας 95 βουλευτές από τους 240 του κοινοβουλίου, δεν είχε πρακτικά άλλη επιλογή παρά να συμμαχήσει με τους Ενωμένους Πατριώτες, που διαθέτουν 27 έδρες, για να σχηματίσει μια πλειοψηφία.

 

Οι εθνικιστές είχαν ήδη εξασφαλίσει στον Μπορίσοφ κοινοβουλευτική στήριξη από το 2014 έως το 2016, χωρίς όμως να εισέλθουν στην κυβέρνηση καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει το Gerb, είχε αντιτάξει το βέτο του.

 

Έκτοτε οι Ενωμένοι Πατριώτες ακολούθησαν μια γραμμή ανοικτά υπέρ της ΕΕ και μετρίασαν τις δηλώσεις τους κατά της τουρκικής μειονότητας και εκείνης των Ρομά, παραμένοντας πάντως σταθερά αντίθετοι στην υποδοχή μεταναστών.

 

Το Gerb και οι μελλοντικοί εταίροι του σφράγισαν σήμερα τη συμφωνία τους να σχηματίσουν συνασπισμό. Στη συμφωνία αυτή υπογραμμίζεται πως «η συμμετοχή της Βουλγαρίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια της χώρας» και προστίθεται πως «η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2018 (κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς) προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ενισχυθούν οι θέσεις της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

 

Η κυβέρνηση του Μπορίσοφ υπολογίζει επίσης στη στήριξη χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση του λαϊκιστικού σχηματισμού Volya (12 έδρες) και, πιο ευκαιριακά, του κόμματος της τουρκικής μειονότητας MDL (26 έδρες).

 

Ο Μπορίσοφ, ο οποίος είχε κυβερνήσει μια πρώτη φορά από το 2009 έως το 2013, έβαλε τέλος στη δεύτερη κυβερνητική θητεία του στα τέλη του 2016, μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές της συντηρητικής υποψήφιάς του εναντίον του Ράντεφ, που υποστηριζόταν από τους σοσιαλδημοκράτες.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM