Κλιμακώνεται η ένταση στην Αλβανία - Σε ωριαίο αποκλεισμό των κεντρικών αρτηριών προχωρά η αντιπολίτευση

Κλιμακώνεται η ένταση στην Αλβανία - Σε ωριαίο αποκλεισμό των κεντρικών αρτηριών προχωρά η αντιπολίτευση Facebook Twitter
(φώτο αρχείου)
1

Με ωριαίο αποκλεισμό σήμερα, Δευτέρα (11-12 μ.μ.) όλων των κεντρικών οδικών αρτηριών της χώρας κλιμακώνει η αντιπολίτευση στην Αλβανία τις κινητοποιήσεις της με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές.

Ο Εντι Ράμα μίλησε για σενάρια της αντιπολίτευσης που θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και κάλεσε τον λαό να μην ακολουθήσει την έκκληση του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατ' εκείνον δεν γίνεται για τις εκλογές, αλλά προς υπεράσπιση των διεφθαρμένων δικαστών και εισαγγελέων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη.

Άμεση ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα από τη σκηνή της διαδήλωσης διαμαρτυρίας, η οποία συνεχίζεται επί 65 ημέρες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει βία εκ μέρους των οπαδών του, τους οποίους κάλεσε «μαζί με κάθε Αλβανό» να ενωθούν σήμερα στην κίνηση κλιμάκωσης των ενεργειών της αντιπολίτευσης «για ελεύθερες εκλογές στη χώρα», όπως η αντιπολίτευση επιμένει.

Από την πλευρά της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της αντιπολίτευσης να κλείσει τους δρόμους είναι παράνομη και θα τιμωρηθεί όποιος παραβιάσει τη δημόσια ασφάλεια και τάξη στους δρόμους.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα, λέγοντας ότι θα προσφύγει στο εισαγγελέα εναντίον όποιου αστυνομικού τολμήσει να αγγίξει τους διαδηλωτές.

Το νέο αυτό επεισόδιο στη σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έρχεται μια μέρα πριν αφιχθεί στα Τίρανα αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ώστε να εξευρεθεί «κοινή γλώσσα» στο θέμα των επικείμενων εκλογών.

Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 18 Ιουνίου Ιουνίου, όμως η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην πάρει μέρος, ισχυριζόμενη ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν θα είναι δίκαιες και ελεύθερες, αλλά θα επηρεαστούν από το οργανωμένο έγκλημα.

Ως εκ τούτου , η αντιπολίτευση απαιτεί παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα και σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Από τη δική του πλευρά, ο πρωθυπουργός της χώρας επιμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και με την υπάρχουσα κυβέρνηση.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM
Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM
ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Διεθνή / ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτηρίζει «ανεδαφικό» τον στόχο 5% του ΑΕΠ για δαπάνες στην άμυνα, ζητώντας ευελιξία ή εξαίρεση για τη Μαδρίτη στο επερχόμενο summit του NATO
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή / Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης επισημαίνει ενδείξεις παραβίασης του Άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ, με αναφορές σε αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, πλήγματα σε νοσοκομεία και βία εποίκων
LIFO NEWSROOM
Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Η στρατηγική εντάσσεται στην προετοιμασία για τη γαλλοβρετανική σύνοδο στις 8 Ιουλίου, που θα συμπέσει με την επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Λονδίνο
LIFO NEWSROOM