LIVE!

Ιράκ: Συμμαχία με την αλ Κάιντα επιδιώκει το Ισλαμικό Κράτος

Ιράκ: Συμμαχία με την αλ Κάιντα επιδιώκει το Ισλαμικό Κράτος Facebook Twitter
0

Το Ισλαμικό Κράτος διαπραγματεύεται με την αλ Κάιντα μια πιθανή συμμαχία ανάμεσά τους, καθώς τα ιρακινά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι.


Ο Αλάουι είπε ότι έλαβε την πληροφορία αυτή χθες από πληροφορημένες πηγές, τις οποίες δεν κατονόμασε. «Η συζήτηση έχει αρχίσει. Βρίσκεται σε εξέλιξη (...) ένας διάλογος ανάμεσα σε εκπροσώπους του Μπαγκντάντι και του Ζαουάχρι», πρόσθεσε, αναφερόμενους στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του ΙΚ, και τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τον ηγέτη της αλ Κάιντα.


Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε όταν στελέχη της αλ Κάιντα αποσχίστηκαν το 2014. Οι δύο οργανώσεις δίνουν μάχη για νεοσύλλεκτους, χρηματοδότηση και την ηγεσία του τζιχάντ, του «ιερού πολέμου». Ο Ζαουάχρι έχει επικρίνει επανειλημμένα το ΙΚ για τις βάρβαρες μεθόδους του, που συμπεριλαμβάνουν αποκεφαλισμούς, πυρπολήσεις, σταυρώσεις κ.ά. Δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς οι δύο οργανώσεις μπορεί να συνεργαστούν, σύμφωνα με τον Αλάουι.



Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Μοσούλη και έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής επικράτειας που είχε καταλάβει, όμως συνεχίζει να κατέχει τις πόλεις Κάιμ, Χαουίτζα και Ταλ Αφάρ στο Ιράκ, όπως και τη Ράκα, τη de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του, στο έδαφος της Συρίας.


Ακόμη κι αν το ΙΚ χάσει όλα τα εδάφη του στο Ιράκ, προειδοποίησε ο Αλάουι, δεν θα πάψει να αποτελεί απειλή. «Δεν μπορώ να δω το Ισλαμικό Κράτος να εξαερώνεται», ανέφερε ο Αλάουι. «Θα συνεχίσουν να υπάρχουν πυρήνες εν υπνώσει, που θα διασπείρουν το δηλητήριό τους σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολωνία: Ο Τουσκ δηλώνει ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες του κόμματός του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Διεθνή / Πολωνία: Ο Τουσκ δηλώνει ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες του κόμματός του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή αναμέτρηση μεταξύ του Ραφάλ Τρζασκόφσκι, φιλελεύθερου δημάρχου της Βαρσοβίας, και του Καρόλ Ναβρότσκι, συντηρητικού ιστορικού που στηρίζεται από το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας - Τουλάχιστον 100 νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Διεθνή / Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας - Τουλάχιστον 100 νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Στη Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, καταγράφηκαν σκηνές χάους σε νοσοκομεία, με τραυματίες στο δάπεδο και συγγενείς να θρηνούν δίπλα σε σορούς συγγενών
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία

Διεθνή / Σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία

Οι περικοπές στην ανθρωπιστική βοήθεια, οι συγκρούσεις, η κλιματική και οικονομική κρίση συμβάλλουν στην έκτη συνεχόμενη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Με το «έτσι θέλω» υπέρβαροι πολίτες υφίστανται έλεγχο και μετρήσεις βάρους δημσίως

Διεθνή / Τουρκία: Με το «έτσι θέλω» υπέρβαροι πολίτες υφίστανται έλεγχο και μετρήσεις βάρους δημοσίως

Η νέα καμπάνια της Τουρκίας για την παχυσαρκία προκαλεί έντονες αντιδράσεις, καθώς πολίτες μετρώνται για ΔΜΣ σε πλατείες χωρίς σαφείς κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων
LIFO NEWSROOM
«Είναι ένας κόπανος που καλά θα κάνει να το βουλώσει» - Η χυδαία επίθεση του Τραμπ στον Σπρίνγκστιν

Διεθνή / «Αυτό το αποξηραμένο δαμάσκηνο καλά θα κάνει να το βουλώσει» - Η χυδαία επίθεση του Τραμπ στον Μπρους Σπρίνγκστιν

Ο θρύλος της αμερικανικής ροκ έχει αποκαλέσει τον Τραμπ «ακατάλληλο» για το αξίωμα του προέδρου και έχει χαρακτηρίσει τη κυβέρνησή του «διεφθαρμένη»
LIFO NEWSROOM