Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου Facebook Twitter
©Wolfgang Tillmans

Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου

0

Ο Γερμανικής καταγωγής φωτογράφος Wolfgang Tillmans θεωρείται ένας από τους πιο συναρπαστικούς και καινοτόμους καλλιτέχνες στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Χρησιμοποιώντας κορεσμένα στιγμιότυπα και lo-fi αισθητική καταγράφει τη ζωή του και τη ζωή των φίλων του ενώ ταυτόχρονα στρέφει το βλέμμα του στα πάντα, σε αφαιρετικά τοπία και νεκρές φύσεις στο φωτορεπορτάζ και την προσωπογραφία. Έντονα πολιτικοποιημένος -τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα είναι η κεντρική αρτηρία σε ολόκληρο το έργο του- φροντίζει να προσφέρει πολύ τροφή για σκέψη στο θεατή. 

Αυτές τις μέρες (15/2-11/6) παρουσιάζεται η πρώτη έκθεση του Wolfgang Tillmans στην Tate Modern και συλλέγει έργα από μια συναρπαστική ποικιλία μέσων -φωτογραφίες φυσικά αλλά και βίντεο, ψηφιακά σλάιντς, δημοσιεύσεις, συλλεκτικά πρότζεκτ και ηχογραφημένη μουσική -όλα παρουσιασμένα με το χαρακτηριστικό πρωτοποριακό στυλ του καλλιτέχνη.

Το έτος 2003 είναι το σημείο εκκίνησης της έκθεσης και αντιπροσωπεύει για τον Tillmans την στιγμή που άλλαξε ο κόσμος με την εισβολή στο Ιράκ και τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Δίπλα στα πορτρέτα, τα τοπία και τις ιδιαίτερες νεκρές φύσεις, ο Tillmans πιέζει τα σύνορα της φωτογραφικής φόρμας με αφηρημένα έργα που ξεκινούν από τη γλυπτική και φτάνουν μέχρι τα ολογράμματα.

Γεννημένος στη Γερμανία, με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, ο Tillmans έζησε πολλά χρόνια στη Βρετανία και τώρα έχει σαν βάση του το Βερολίνο. Το 2000 ήταν ο πρώτος φωτογράφος και ο πρώτος μη Βρετανός που κέρδισε το βραβείο Turner. O Tillmans θα καταλάβει επίσης και άλλους χώρους της Tate  για δέκα μέρες με μια νέα εγκατάσταση με δική του μουσική και βίντεο, διανθισμένη με live events όπου ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα διερευνήσουν τις δυνατότητες του ηχοσυστήματος και την ακουστική του χώρου.

Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου Facebook Twitter
©Wolfgang Tillmans
Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου Facebook Twitter
©Wolfgang Tillmans
Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου Facebook Twitter
©Wolfgang Tillmans
Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου Facebook Twitter
©Wolfgang Tillmans
Ο ανατρεπτικός και ωμός φωτογράφος Wolfgang Tillmans στην Tate Modern του Λονδίνου Facebook Twitter
©Wolfgang Tillmans
Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Αγγελική Αντωνοπούλου

Οι Αθηναίοι / Αγγελική Αντωνοπούλου: «Τι να σου πει η τέχνη με μια τέτοια καθημερινότητα»

Είναι ιδιοκτήτρια μιας σημαντικής γκαλερί της πόλης. Πιστεύει πως πλέον δεν υπάρχουν πολλοί γκαλερίστες ή συλλέκτες που να παθιάζονται με την τέχνη. Είναι σίγουρη, όμως, πως το να ανακαλύπτεις την ομορφιά στην τέχνη είναι ό,τι πιο αισιόδοξο. Η Αγγελική Αντωνοπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οργανωθείτε - Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος εκθέσεις

Εικαστικά / Οργανωθείτε - Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος εκθέσεις

Από τον Ρότζερ Μπάλεν και τον Γιούργκεν Τέλερ μέχρι τη συνομιλία του έργου του Ακριθάκη και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη με σύγχρονους δημιουργούς, αυτόν τον μήνα μουσεία, ιδρύματα και αίθουσες τέχνης προτείνουν πολλά και ενδιαφέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με το χρώμα των φανταστικών κόσμων και των μύθων

Εικαστικά / Αντωνάκης Χριστοδούλου: «Ευτυχώς, υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που περπατάνε χέρι-χέρι»

Με αφορμή τη νέα του έκθεση, «Purpose, Desire, Emptiness», ο εικαστικός μάς μιλάει για ιστορίες της παιδικής του ηλικίας που μπλέκονται με μύθους και τέρατα, την ποπ κουλτούρα και τη βιομηχανία του σεξ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Εικαστικά / Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Η Κατερίνα Κομιανού περιπλανιέται στην πόλη εξερευνώντας την αστική τοπογραφία και καταγράφει την πολιτική πραγματικότητα μέσα από δημόσια γλυπτά και αντικείμενα στο κέντρο της Αθήνας με μια αναλογική φωτογραφική μηχανή ή μια ερασιτεχνική Super8.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρόι Λιχτενστάιν: Ο πρωτοπόρος της pop art που έβαλε τον Mίκι Μάους στα μουσεία

Σαν σήμερα / Ρόι Λιχτενστάιν: Ήταν όντως ο «χειρότερος καλλιτέχνης» της εποχής του;

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης της pop art που με το γενναίο έργο του ειρωνεύτηκε το κλασικό, έβαλε τον Mίκι Μάους σε μουσεία και γκαλερί και άλλαξε οριστικά τους κανόνες της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Εικαστικά / Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Ο πίνακας με τίτλο «Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πάμε;» θα ήταν η τελευταία του διαθήκη, ένα έργο που θα έλυνε επιτέλους, όπως ο ίδιος έλεγε, το «παράδοξο μεταξύ του κόσμου των συναισθημάτων και του κόσμου του μυαλού».
THE LIFO TEAM
Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Εικαστικά / Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Το πρώτο διεθνές πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης «Σολοικισμός», έρχεται το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 στον Ελαφότοπο, στα Ζαγοροχώρια. Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του μίλησε στη LifO.
M. HULOT
Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Εικαστικά / Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Η καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων και έργα που ενσωματώνουν και συνάμα απεικονίζουν φυσικά τοπία και τις απροσδιόριστες ανθρώπινες παρεμβάσεις που αυτά προδίδουν, στο νέο πρόγραμμα του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε – ενεργεί, αντιδρά και μεταβάλλεται συνεχώς»

Εικαστικά / Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε»

Η εικαστικός μιλάει για την εγκατάσταση με την οποία θα εκπροσωπήσει στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2026 την Κύπρο, για την επιρροή της χώρας στο έργο της και για τη θέση του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το μαγευτικό, υπερβατικό σύμπαν της Yayoi Kusama προσγειώνεται στην Ευρώπη

Εικαστικά / Tα πλοκάμια και οι κολοκύθες της Yayoi Kusama προσγειώνονται στην Ευρώπη

Από τη Βασιλεία ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιοδεία της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης της πιο διάσημης και πιο επιτυχημένης εν ζωή εικαστικού στον κόσμο, με περισσότερα από 300 έργα που καλύπτουν επτά δεκαετίες.
THE LIFO TEAM