Tι ακριβώς συνέβη σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου- Η επίθεση σε στρατιωτική περίπολο και η εξουδετέρωση του δράστη

Tι ακριβώς συνέβη σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου- Η επίθεση σε στρατιωτική περίπολο και η εξουδετέρωση του δράστη Facebook Twitter
0

Tι ακριβώς συνέβη σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου- Η επίθεση σε στρατιωτική περίπολο και η εξουδετέρωση του δράστη Facebook Twitter

 

Ένας άνδρας επιτέθηκε σήμερα εναντίον στρατιωτικής περιπόλου στην είσοδο του μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι κρατώντας ματσέτα και φωνάζοντας στα αραβικά «Αλλάχ Άκμπαρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος) πριν τραυματισθεί σοβαρά από στρατιώτη που άνοιξε πυρ εναντίον του, ανακοίνωσαν οι αρχές σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για επίθεση «τρομοκρατικού χαρακτήρα».

 

 

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) στην είσοδο της πολύ τουριστικής γκαλερί του Καρουζέλ του Λούβρου, η οποία προσφέρει πρόσβαση στο πιο πολυσύχναστο μουσείο του κόσμου. Ένας στρατιωτικός τραυματίσθηκε ελαφρά στο τριχωτό της κεφαλής ενώ ο δράστης τραυματίσθηκε σοβαρά στην κοιλιά, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Καντό.

 


 

«Είδαμε τους πελάτες μέσα στην αίθουσα που έτρεχαν, αμέσως καταλάβαμε πως πρόκειται για κάτι σοβαρό. Τρέξαμε, βγήκαμε έξω. Σκεφτήκαμε τη ζωή μας, είδαμε τον θάνατο να έρχεται μ' όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, φοβηθήκαμε αληθινά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εργαζόμενη σε εστιατόριο μέσα στην γκαλερί του Λούβρου.

 

Τα δύο σακίδια που έφερε στην πλάτη του ο δράστης δεν περιείχαν εκρηκτικά, πρόσθεσε ο Μισέλ Καντό.

 

Η ενέργεια αυτή στην καρδιά του Παρισιού πραγματοποιήθηκε «προφανώς στο πλαίσιο μιας απόπειρας επίθεσης τρομοκρατικού χαρακτήρα», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε πάντως επικαλούμενος «ένα πλαίσιο απειλής που παραμένει εξαιρετικά υψηλό».

 

Η Γαλλία επλήγη το 2015 και το 2016 από σειρά τζιχαντιστικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα και ιδιαίτερα στο Παρίσι. Η επίθεση στο Λούβρο σημειώθηκε ενώ η πόλη αρχίζει απόψε την εκστρατεία της για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

 


 

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, ο δράστης, «οπλισμένος με μία ματσέτα και ίσως με ένα δεύτερο όπλο, όρμησε» πάνω σε περίπολο τεσσάρων στρατιωτών, τους απείλησε και φώναξε «Αλάχ Άκμπαρ». Ένας από τους στρατιωτικούς πυροβόλησε πέντε φορές και τραυμάτισε τον δράστη στην κοιλιά.

 

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, ο ένας από τους στρατιώτες είχε αρχικά επιχειρήσει να θέσει υπό έλεγχο τον δράστη χωρίς να χρησιμοποιήσει όπλο, αλλά μάταια. Συνάδελφός του άνοιξε στη συνέχεια πυρ.

 

Η αντιτρομοκρατική εισαγγελία του Παρισιού άρχισε έρευνα.

 

Περίπου χίλιοι άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 250 βρίσκονταν μέσα στο μουσείο τη στιγμή της επίθεσης, υποχρεώθηκαν να παραμείνουν υπό περιορισμό για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.

 

Οι επισκέπτες που βρίσκονταν μέσα στο μουσείο πληροφορήθηκαν από τα μεγάφωνα για την απόπειρα επίθεσης και δεν υπήρξε πανικός, είπαν αυτόπτες μάρτυρες, αν και μερικά παιδιά έκλαιγαν καθώς οι φρουροί κατηύθυναν τον κόσμο να μείνει συγκεντρωμένος και μακριά από τα παράθυρα.

 

Δημιουργήθηκε μια περίμετρος ασφαλείας και πολλοί αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα είχαν κλείσει τις προσβάσεις στην περιοχή, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι σταθμοί του μετρό κοντά στο μουσείο έκλεισαν.

 

Οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου και τις 7 Μαΐου, αντέδρασαν στην επίθεση αυτή πλέκοντας ομόφωνα το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας και ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε «το θάρρος και την αποφασιστικότητα» των στρατιωτικών. Περίπου 3.500 στρατιώτες περιπολούν καθημερινά στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της.

 

Στη Γαλλία ισχύει καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 (130 νεκροί) στο Παρίσι. Η χώρα ζει με τον φόβο νέων επιθέσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν ενισχυθεί δραστικά οι δυνάμεις ασφαλείας.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΕΙΤ ΤΡΙΣΤΑΝ ΤΕΙΤ

Διεθνή / Άντριου Τέιτ - Τρίσταν Τέιτ: Τα αδέλφια έμειναν μόνα χωρίς τους ακροδεξιούς συμμάχους τους

Σύμμαχοι που υποστήριζαν ότι «θα είναι δίπλα τους», δεν έχουν τοποθετηθεί για τη σύλληψή τους - Κατηγορούνται για μία σειρά από αδικήματα και ενδέχεται να εκδοθούν στη Βρετανία
THE LIFO TEAM
ΚΙΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Διεθνή / Ισπανία: Η κατάκτηση του Μουντιάλ εκτόξευσε το ενδιαφέρον των Κινέζων τουριστών

Οι αναζητήσεις πτήσεων αυξήθηκαν έως και 33 φορές - Δημοσιεύθηκε οδηγός για τις ισπανικές επιχειρήσεις λιανικής, ώστε να προσαρμοστούν στις προτιμήσεις των Κινέζων καταναλωτών
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Κρίσιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή μετά τη νέα δήλωση Τραμπ για «μαζική επίθεση» - «Είναι απελπισμένος», λέει το Ιράν

«Ο παραληρητικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει περάσει από το “παιχνίδι του τρελού” στο “παιχνίδι του απελπισμένου” με τα θανατηφόρα λάθη του», αναφέρει σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΛΟΙΟ ΒΙΚΙΝΓΚ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΖΗΜΙΕΣ

Διεθνή / «Οδύσσεια»: Ιδιοκτήτες πλοίου «Βίκινγκ» που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία δήλωσαν ότι το στούντιο δεν πλήρωσε για τις ζημιές

Οι ιδιοκτήτες του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα υποστηρίζουν, ότι η Universal είχε δεσμευτεί να καλύψει το κόστος οποιωνδήποτε επισκευών
THE LIFO TEAM