Με την επανεκλογή της Μέρκελ σήμερα στην προεδρία της CDU θα αρχίσει η μάχη των γερμανικών εκλογών

Με την επανεκλογή της Μέρκελ σήμερα στην προεδρία της CDU θα αρχίσει η μάχη των γερμανικών εκλογών Facebook Twitter
EPA/KAY NIETFELD
0

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να επανεκλεγεί σήμερα στην ηγεσία των χριστιανοδημοκρατών για να ξεκινήσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών του 2017, διεκδικώντας τέταρτη θητεία με κεντρικό σύνθημα την αντιμετώπιση του λαϊκισμού.


Οι 1.001 σύνεδροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) συνέρχονται στο Έσεν για να επανεκλέξουν στην ηγεσία την καγκελάριο, δύο εβδομάδες αφού ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν πιθανότατα τον προσεχή Σεπτέμβριο.


Έπειτα από 11 χρόνια στην καγκελαρία, η Μέρκελ έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ παραμονής στην εξουσία μεταξύ των ηγετών της Δύσης, αλλά απειλεί πλέον και τα εθνικά ρεκόρ του Κόνραντ Αντενάουερ (14χρόνια) και του Χέλμουτ Κολ (16 χρόνια).


Μοναδική υποψήφια για την προεδρία της CDU, η 62χρονη καγκελάριος θα ορίσει με τη σημερινή της ομιλία στο συνέδριο του Έσεν τους άξονες του προγράμματός της εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2017.


Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την 9η θητεία της στην ηγεσία του κόμματος. Κατά την επανεκλογή της το 2014, είχε εξασφαλίσει το 96,7% των ψήφων του συνεδρίου, ένα από τα καλύτερα σκορ της στα 16 χρόνια της ηγεσίας της CDU, ενός από τους κεντρικούς άξονες της μεταπολεμικής πολιτικής ζωής της Γερμανίας.


Ανακοινώνοντας στο τέλος του Νοεμβρίου ότι θέλει να παραμείνει στην καγκελαρία, η Αγκελα Μέρκελ αρκέστηκε σε γενικού χαρακτήρα εξαγγελίες που έκαναν λόγο για την διασφάλιση μίας συνέχειας απέναντι στις παγκόσμιες αναταράξεις. 

Παρουσιάστηκε ως ανάχωμα απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού στη Γερμανία και στον κόσμο, θεματοφύλακας των δημοκρατικών αξιών, κυρίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Brexit, η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι μετά την ήττα του στο ιταλικό δημοψήφισμα και η άνοδος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία έχουν συμβάλει στην αύξηση των ανησυχιών στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ, η οποία δίσταζε για καιρό να κάνει γνωστές τις προθέσεις της για τις εκλογές του 2017 προειδοποίησε επίσης ότι η επόμενη προεκλογική εκστρατεία θα είναι η δυσκολότερη από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.


Η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη κριτική για την μεταναστευτική της πολιτική, μετά την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του 2015. Παράλληλα, η χώρα, που θεωρούσε εαυτήν θωρακισμένη απέναντι σε ακροδεξιά φαινόμενα μετά τη πτώση του Χίτλερ, γνωρίζει την ταχεία άνοδο της λαϊκιστικής και ξενοφοβικής δεξιάς στο πρόσωπο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).


Η Εναλλακτική για τη Γερμανία εξασφαλίζει το 12% έως το 13% των ψήφων και ποντάρει στην εκμετάλλευση των φόβων τμήματος του πληθυσμού, κυρίως της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που βρίσκεται σε κοινωνικά υποδεέστερη θέση και απορρίπτει τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, ενώ παράλληλα δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο με τις αντιμουσουλμανικές και αντιπροσφυγικές του θέσεις.

Απέναντι σε αυτό κλίμα, η CDU αναμένεται να σκληρύνει τον τόνο στο θέμα της μετανάστευσης. Ορισμένα στελέχη της τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης του νόμου για την παροχή ασύλου με την ενίσχυση των απελάσεων των ανθρώπων που δικαιούνται ασύλου. Η απαγόρευση του ισλαμικού ενδύματος ολικής κάλυψης, αν και αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο, αποτελεί αντικείμενο των προτάσεων που θα συζητηθούν στο συνέδριο της CDU.


Μετά τη βουτιά που σημείωσε στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής το 2015 και στις αρχές του 2016, η CDU κάλυψε το χαμένο έδαφος, κυρίως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μέρκελ, και βρίσκεται στο 37% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 22% για το SPD, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Emnid.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM