Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ - Τραμπ για να «αποσαφηνίσουν» τις θέσεις τους σε βασικά ζητήματα

Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ - Τραμπ για να «αποσαφηνίσουν» τις θέσεις τους σε βασικά ζητήματα Facebook Twitter
EPA/YOAN VALAT
0

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συμφώνησαν να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους σε βασικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας που επικαλείται το Reuters.

Η ίδια πηγή είπε στο πρακτορείο ότι η συνομιλία είχε διάρκεια 7-8 λεπτά, και σημειώθηκε σε «καλές συνθήκες». «Συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού σε σειρά ζητημάτων προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους -για τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, την Ουκρανία, τη Συρία, τα πυρηνικά του Ιράν και τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε η πηγή στο Reuters.

Ο Ολάντ είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως θα συνομιλούσε με τον Τραμπ, αναφέροντας πως «θα διευκρινίσω και θα ζητήσω να μου διευκρινίσει κάποιες απόψεις, θα πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά».

Την Τετάρτη αντιδρώντας στην εκλογή του Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισημάνει ότι ξεκινά «μια περίοδος αβεβαιότητας». «Ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις εξελέγη. Καθήκον μου είναι να διασφαλίσω ότι θα έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και μια σχέση που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια και τη σαφήνεια», πρόσθεσε.


Στη συγχαρητήρια επιστολή που είχε απευθύνει την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος στον νεοεκλεγέντα ομόλογό του του είχε προτείνει να «ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τις συνομιλίες», ζητώντας από τον Τραμπ να «λάβει υπόψη του τις ανησυχίες που προκαλούν οι συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο». Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ ο Ολάντ είχε καταγγείλει επανειλημμένα «τις υπερβολές» του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων.


Όμως σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία διατηρούν «μια μακρά φιλία» και χαιρέτισε τη στήριξη του αμερικανικού λαού μετά τις επιθέσεις που έπληξαν τη Γαλλία από τον Ιανουάριο του 2015. «Δεν ξεχνώ επίσης την αλληλεγγύη του αμερικανικού λαού όταν δεχθήκαμε επίθεση στις 13 Νοεμβρίου, αλλά και τον Ιανουάριο μετά (την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα) Charlie Hebdo και το Hyper Cacher (το εβραϊκό σούπερ μάρκετ) και στις 14 Ιουλίου. Κάθε φορά ο αμερικανικός λαός ήταν στο πλευρό μας, οι δύο λαοί είναι πολύ δεμένοι», υπογράμμισε ο Ολάντ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM
Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM