Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ - Τραμπ για να «αποσαφηνίσουν» τις θέσεις τους σε βασικά ζητήματα

Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ - Τραμπ για να «αποσαφηνίσουν» τις θέσεις τους σε βασικά ζητήματα Facebook Twitter
EPA/YOAN VALAT
0

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συμφώνησαν να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους σε βασικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας που επικαλείται το Reuters.

Η ίδια πηγή είπε στο πρακτορείο ότι η συνομιλία είχε διάρκεια 7-8 λεπτά, και σημειώθηκε σε «καλές συνθήκες». «Συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού σε σειρά ζητημάτων προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους -για τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, την Ουκρανία, τη Συρία, τα πυρηνικά του Ιράν και τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε η πηγή στο Reuters.

Ο Ολάντ είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως θα συνομιλούσε με τον Τραμπ, αναφέροντας πως «θα διευκρινίσω και θα ζητήσω να μου διευκρινίσει κάποιες απόψεις, θα πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά».

Την Τετάρτη αντιδρώντας στην εκλογή του Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισημάνει ότι ξεκινά «μια περίοδος αβεβαιότητας». «Ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις εξελέγη. Καθήκον μου είναι να διασφαλίσω ότι θα έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και μια σχέση που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια και τη σαφήνεια», πρόσθεσε.


Στη συγχαρητήρια επιστολή που είχε απευθύνει την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος στον νεοεκλεγέντα ομόλογό του του είχε προτείνει να «ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τις συνομιλίες», ζητώντας από τον Τραμπ να «λάβει υπόψη του τις ανησυχίες που προκαλούν οι συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο». Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ ο Ολάντ είχε καταγγείλει επανειλημμένα «τις υπερβολές» του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων.


Όμως σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία διατηρούν «μια μακρά φιλία» και χαιρέτισε τη στήριξη του αμερικανικού λαού μετά τις επιθέσεις που έπληξαν τη Γαλλία από τον Ιανουάριο του 2015. «Δεν ξεχνώ επίσης την αλληλεγγύη του αμερικανικού λαού όταν δεχθήκαμε επίθεση στις 13 Νοεμβρίου, αλλά και τον Ιανουάριο μετά (την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα) Charlie Hebdo και το Hyper Cacher (το εβραϊκό σούπερ μάρκετ) και στις 14 Ιουλίου. Κάθε φορά ο αμερικανικός λαός ήταν στο πλευρό μας, οι δύο λαοί είναι πολύ δεμένοι», υπογράμμισε ο Ολάντ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM