Balconing - Ανησυχία στην Ισπανία για τη μόδα με τους μεθυσμένους που πηδούν στην πισίνα από το μπαλκόνι

Balconing - Ανησυχία στην Ισπανία για τη μόδα με τους μεθυσμένους που πηδούν στην πισίνα από το μπαλκόνι Facebook Twitter
4

Το "balconing" είναι η επικίνδυνη πρακτική κατά την οποία νεαρά άτομα ρισκάρουν και  πηδούν από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου τους ή του διαμερίσματός τους για να κάνουν βουτιά στα νερά της πισίνας ή για να περάσουν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι.

Πρόκειται για έναν παραλογισμό που έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε πολλούς ανθρώπους στην Ισπανία καθώς έχει γίνει μόδα μεταξύ νεαρών τουριστών (κυρίως Βρετανών) που σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών διακινδυνεύουν την ζωή τους.


Το φαινόμενο έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων που οι γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Son Espases στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα εκπόνησαν μια μελέτη για το θέμα αυτό.


Συνολικά, στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν 46 τραυματίες κατά τη διάρκεια της περιόδου που διήρκησε η έρευνα, από το 2010 έως το 2015: το 60% και πλέον εξ αυτών ήταν Βρετανοί κι ακολουθούσαν Γερμανοί και Ισπανοί.


Όλοι τους, με εξαίρεση μία γυναίκα, ήταν άνδρες, ηλικίας κατά μέσο όρο 24 ετών. Είχαν καταναλώσει αλκοόλ σε κάθε περίπτωση, ενώ το 40% εξ αυτών είχε κάνει χρήση ναρκωτικών. Κατά μέσο όρο, πήδηξαν από ύψος 8 μέτρων.

«Πρόκειται μονάχα για την κορυφή του παγόβουνου ενός μαζικού φαινομένου: ο τουρισμός χαμηλού κόστους που επιλέγουν νέοι οι οποίοι αναζητούν τον ήλιο, την παραλία και την κατανάλωση αλκοόλ σε υπερβολικό βαθμό» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Χοσέ Σεγκούρα, χειρουργός και βασικός συντάκτης της έρευνας.


«Στην αρχή, περιμέναμε πως θα ανακαλύπταμε ότι αντιμετώπιζαν κάποιου είδους διανοητικό πρόβλημα ή ότι έπιναν πολύ στην καθημερινότητά τους» είπε ο Σεγκούρα. «Όμως όχι, πρόκειται για φυσιολογικούς ανθρώπους, που στο πλαίσιο της διασκέδασης, παίρνουν εσφαλμένες αποφάσεις» περιέγραψε ο επιστήμονας.

 

Το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις «επιδημίας» εξήγησε από την πλευρά του ο Χαβιέ Γκονσάλεθ, επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής του Son Espases.


To 2012 το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δημοσίευσε φυλλάδια με τίτλο «αλκοόλ και μπαλκόνια δεν ταιριάζουν».
Εκείνη την εποχή αναφέρονταν στην περίπτωση ενός αγοριού από το Λίβερπουλ, του Τζέικ Έβανς, που έπεσε το 2011 από τον έβδομο όροφο ξενοδοχείου στις Βαλεαρίδες ενώ ήταν μεθυσμένος.


«Κατά την πτώση μου, χτύπησα σε κάθε ένα από τα μπαλκόνια», είχε περιγράψει ο Τζέικ. «Προσγειώθηκα σε μια σεζλόνγκ γεγονός που  πιθανόν μου έσωσε την ζωή».


Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν έχει έναν επίσημο απολογισμό του φαινομένου ωστόσο πολλά ισπανικά μμε κάνουν λόγο για «δεκάδες νεκρούς» τα τελευταία χρόνια.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM