Τι θα πει συκομαΐδα;

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
6

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter

Αν τα έβρισκα θα τα έτρωγα; Αν το ήξερα θα το αγόραζα; Αν το πουλούσαν στο σινεμά θα το προτιμούσα από τα τσιπς; Α! Τί είναι αυτό, νόστιμο είναι… Από τί είναι φτιαγμένο αυτό; Τί θα πείσυκομαΐδα;

Η νεολαία τα αγνοεί παντελώς, οι μεγαλύτεροι κάτι θυμόμαστε… Οι καντίνες των σχολείων, των σινεμά και των μεγάλων επιχειρήσεων, οι αεροπορικές εταιρίες και τα περίπτερα δεν τα προσφέρουν: Τα ελληνικά σνακ είναι άφαντα.

Είναι νόστιμα, θρεπτικά αλλά δυσεύρετα! Το κάθε ένα έχει πίσω του μιά μεγάλη ή μικρή ιστορία, μερικά από αυτά είναι φτιαγμένα με προιόντα ελληνικά και διαλεχτά (με ονομασία προέλευσης ΠΟΠ ή ονομασία Προστατευμένης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Τα πιό πολλά είναι συσκευασμένα όμορφα και εξάγονται στο εξωτερικό.

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
 

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter

Κάναμε μιά γευσιγνωσία στο Lifokitchen με ελληνικά σνακ και όλοι ξεχώρισαν ένα προιόν που τους άρεσε ιδιαίτερα.

Τη πρώτη θέση κατέκτησαν το μαλακό Μαντολάτο Χιώτικου μανταρινιού, ένα γκοφρετάκι από τη Μυροβόλο Χίο μαζί με το Αριάνι και το Ξυνόγαλο, όλα τα παιδιά του γραφείου θα τα προτιμούσαν.

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
 

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter

Για μεγαλύτερες πείνες διάλεξαν τις φρυγανιές σικάλεως χωρίς ζάχαρη του Μανδραγόρα και τα κριτσίνια Ντουρουντούς με χαρουπάλευρο (που τους δίνει και τη γλυκειά τους γεύση) συνδιάστηκε με το σαλαμάκι αέρος Ευρυτανίας σούπερ ψιλοκομμένο.

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
 

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter

Τα τσιπς από λαζανόφυλλα με πάπρικα ήταν αυτά που καταναλώθηκαν πρώτα αλλά -αν και εκτιμήθηκε- συζητήθηκε η ένδειξη στη συσκευασία ότι περιέχουν γλουτένη. 

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
 

Οι χυμοί από κόκκινο και λευκό σταφύλι ευχηθήκαμε όλοι να έμπαιναν στις καντίνες των σχολείων δίπλα στα αναψυκτικά όπως και όλα τα σνακ με σύκο που βγαίνουν πλέον σε πολλές παραλλαγές. (Ευχάριστη έκπληξη :τα συκο-σνακ είναι στεγνά και δεν κολλάνε στα δάκτυλα όπως παλιότερα!).

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
 

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter

Θα μας άρεσε να βλέπαμε τη πίτα φράουλα-καρύδι (που μοιάζει με χαλβαδόπιτα αλλά πιό φίνα και λιγότερο γλυκειά) σε μίνι συσκευασία στις αεροπορικές μας εταιρίες, όπως και το μελεκούνι της Ρόδου σαν μικρούς πρέσβεις της ελληνικής γεύσης που τόσο διαφημίζεται τελευταία αλλά… Σταφίδες, αμυγδαλωτά με πορτοκάλι και χυμός ρόδι επίσης εκτιμήθηκαν και η έκπληξη ήταν το ντολμαδάκι (!) και οι ελιές θρούμπες Θάσου. Ναί, θα έπαιρναν ντολμαδάκι σε βάζο και στο γραφείο!

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter

Όσα δοκιμάσαμε στη lifokitchen τα βρήκαμε στο παντοπωλείον Μεσογειακής διατροφής. Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου. Τηλ.: 210 - 3234612 

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ

σχόλια

4 σχόλια