Τι σκοτώνει τις μέλισσες σε όλο τον πλανήτη; Οι επιστήμονες ίσως τελικά έχουν μια εξήγηση

Τι σκοτώνει τις μέλισσες σε όλο τον πλανήτη; Οι επιστήμονες ίσως τελικά έχουν μια εξήγηση Facebook Twitter
2

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών σημειώνει δραματική πτώση εδώ και μερικά χρόνια και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες. Έντομα όπως οι μέλισσες είναι απαραίτητα για την επικονίαση του 75 τοις εκατό των καλλιεργειών που παράγουν την τροφή μας και την ίδια ώρα αποτελούν έναν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας στη φύση.

Πριν από λίγες μέρες, οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο φαίνεται να παίρνουν μια απάντηση για το πώς ευθύνεται ο άνθρωπος ως προς το ζήτημα των μελισσών.

Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο παρασιτοκτόνο στον κόσμο λειτουργεί ως ακούσια αντισυλληπτική μέθοδος για τις μέλισσες και προκαλεί μέχρι και 40% μείωση του σπέρματος στα αρσενικά σύμφωνα με έρευνα. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα μειώνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής των εντόμων.

Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, τα οποία είναι νευροτοξικά, προξενούν σημαντικές ζημιές όχι μόνο στις μέλισσες και αυτό είναι κάτι που οι επιστήμονες το γνώριζαν εδώ και καιρό, απλά τώρα γίνεται πιο ξεκάθαρη η απειλή και ο τρόπος που επιδρούν.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψη παρέχει μια πιθανή εξήγηση για την αύξηση των θανάτων των μελισσών τα τελευταία χρόνια, καθώς και για τη γενική μείωση των επικονιαστών σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Τα νεονικοτινοειδή έχουν απαγορευθεί στην ΕΕ το 2013. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιτάχθηκε στην απαγόρευση και επέτρεψε περιορισμένη "έκτακτης ανάγκης" άρση της απαγόρευσης το 2015, αλλά αρνήθηκε περαιτέρω αναστολή φέτος. Υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι οι μέλισσες βλάπτονται σημαντικά από τα νεονικοτινοειδή, αλλά υπάρχει μόνο μια μικρή έρευνα που δείχνει τα φυτοφάρμακα βλάπτουν τη συνολική απόδοση των αποικιών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεονικοτινοειδή έβλαπταν τις βασίλισσες και την αναπαραγωγή τους, όμως αυτά τα νέα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης είναι τα πρώτα που δείχνουν το πόσο επηρεάζεται η ανδρική γονιμότητα των μελισσών.

"Οποιαδήποτε επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος μπορεί να έχει ριζικές συνέπειες για την καταλληλότητα της βασίλισσας που θα δυσκολευτεί να γονιμοποιηθεί, καθώς και ολόκληρη την αποικία," ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Christopher Connolly, στο Πανεπιστήμιο του Dundee δήλωσε: "Αυτή η μελέτη είναι σημαντική, καθώς από τους μελισσοκόμους καταγράφονται αυξανόμενες αποτυχίες ζευγαρώματος των βασιλισσών. Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη μελέτη αυτή είναι ρεαλιστικά, είναι σημαντικό, αυτή η μελέτη να αναδείξει την πολυπλοκότητα των πιθανών συνεπειών από τη χρόνια έκθεση σε αυτά και υποστηρίζει περαιτέρω την ανάγκη υιοθέτησης της αρχής προφύλαξης από τα νεονικοτινοειδή."

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Είμαστε τόσο μαλάκες που δεν χαμπαριάζουμε την εξόφθαλμη πλέον πορεία προς την αυτοκαταστροφή μας. Τους δεινοσαύρους τουλάχιστον τους εξαφάνισε ένας κομήτης. Τους ανθρώπους θα τους εξαφανίσει ο αλαζονικός τους εγκέφαλος. Το πιο εγωιστικό πλάσμα στον πλανήτη...
Όταν οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων τα παρασκεύασαν δεν ήταν υποχρεωμένες από την νομοθεσία να τα δοκιμάσουν πριν τα βγάλουν στην αγορά;Αλλά θα σκέφτηκαν: Θα χάσουμε αρκετά δις Ευρώ για μερικά ψωροέντομα; Σιγά το πράγμα.