Για μεζεδάκι στην όμορφη Λότζα

Για μεζεδάκι στην όμορφη Λότζα Facebook Twitter
Ένα παλιό καφενείο μεταμορφώθηκε σε έναν χαριτωμένο χώρο με χαρούμενα χρώματα και μεγάλη πράσινη αυλή με σιδερένια τραπεζάκια και κίτρινες, ξύλινες καρέκλες.
0


Φαγάδικα με πρωταγωνιστή το εθνικό μας street food, το σουβλάκι, υπάρχουν πολλά και διαρκώς ανοίγουν περισσότερα. Και πάνω που αναρωτιέσαι τι παραπάνω θα μπορούσε να προσφέρει ένα καινούργιο, συνειδητοποιείς ότι σε αυτές τις περιπτώσεις του παραδοσιακού και του κλασικού δεν μετρά τόσο το να προσφέρεις κάτι διαφορετικό αλλά το να τηρήσεις με ευλάβεια τους βασικούς κανόνες: ποιότητα στις πρώτες ύλες, προσεγμένη παρασκευή, φροντισμένος χώρος και καλό σέρβις. Με αυτές τις προδιαγραφές το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι κακό. Ένα τέτοιο μαγαζί είναι το Λότζα που άνοιξε πριν από έναν μήνα στην Ηλιούπολη.

Ένα παλιό καφενείο μεταμορφώθηκε σε έναν χαριτωμένο χώρο με χαρούμενα χρώματα και μεγάλη πράσινη αυλή με σιδερένια τραπεζάκια και κίτρινες, ξύλινες καρέκλες. Κουζίνα ανοιχτή που αστράφτει από καθαριότητα και ψησταριά με τα κάρβουνα αναμμένα, σε ετοιμότητα. Υπάρχει σπιτική προσέγγιση που ανακαλύπτεις στη σαλάτα «Λότζα» που έρχεται με φρεσκοκομμένο μαρούλι, λόλα, iceberg, φέτες πορτοκάλι, κρουτόν και είναι καλά αρτυμένη με σος μουστάρδας, ενώ στην κορυφή της φιγουράρει ψητό χαλούμι (€6). Δροσερή, με τα λαχανικά όλο φρεσκάδα, τρώγεται ευχάριστα. Η καταγωγή του ιδιοκτήτη από το Αίγιο δίνει και την ιδέα του αιγιώτικου καγιανά με σουτζούκι (€4,50), που του χαρίζει πικάντικη γεύση. Εκτός από τα κλασικά καλαμάκια σουβλάκια με χοιρινό (€1,70) και στήθος κοτόπουλο (€1,80), υπάρχει πρόταση και για χορτοφάγους, με μανιτάρια Πορτομπέλο, χαλούμι και ντομάτα (€2,20). Παραγγείλαμε το γιαουρτλού κεμπάπ και ήρθε στο τραπέζι ένα πιάτο με τρία ζουμερά κεμπάπ που συνοδεύονταν από ψητή ντομάτα, πίτα, ψητή πιπεριά και κρεμμύδι με μαϊντανό (€7). Καλοφτιαγμένο το κεμπάπ, με πλούσια γεύση και διακριτικά πικάντικη επίγευση. Για πιο ψαγμένους κρεατολάγνους σερβίρονται και μπριζολάκια πρόβατο φιλέτο (€6,50). Στη Λότζα, εκτός από το φαγητό, θα χαρείς και τη φιλοξενία και στο τέλος θα σε γλυκάνουν με ένα σφηνάκι παγωτό λεμόνι για καλό κατευόδιο.

☛ Λότζα, Κυπρίων Ηρώων 57, Ηλιούπολη, 210 9950057.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ