Πολιτικό "σεισμό" έχει προκαλέσει στην Αυστρία η συντριπτική επικράτηση της ακροδεξιάς

Πολιτικό "σεισμό" έχει προκαλέσει στην Αυστρία η συντριπτική επικράτηση της ακροδεξιάς Facebook Twitter
0

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στο πολιτικό σκηνικό της Αυστρίας, τέσσερις ημέρες μετά την επικράτηση του υποψήφιου του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, με ένα πρωτοφανές 35,1%, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Οι εξελίξεις φαίνεται να συνταράσσουν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα - Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό - και πολύ περισσότερο το πρώτο, μια και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τους υποψήφιους τους, Ρούντολφ Χούντστορφερ και Αντρέας Κολ, με ποσοστά 11,3% και 11,1%, αντίστοιχα, που είναι τα χειρότερα σε εκλογές σε εθνικό επίπεδο στην ιστορία των δύο κομμάτων.

Και μπορεί βέβαια κατά την ανάλυση των αιτιών της συντριπτικής ήττας των υποψηφίων τους, στις συνεδριάσεις των ανωτάτων οργάνων και των δύο κομμάτων να δίνονταν διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει αμφισβήτηση των ηγεσιών τους, ωστόσο από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών η κριτική απέναντι στον αρχηγό τους και καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, δεν φαίνεται να θέλει να κοπάσει.

Δεν είναι λίγα τα ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, που ζητούν επίσπευση του προγραμματισμένου για τον ερχόμενο Νοέμβριο, κανονικού συνεδρίου τους και για την πραγματοποίησή του πριν το καλοκαίρι - ενώ η πλειονότητα των περιφερειακών κομματικών οργανώσεών τους στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, φέρεται να θέτει θέμα, όχι μόνον αλλαγής πορείας αλλά και αλλαγής προσώπων.

Κριτική στους χειρισμούς της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας ασκήθηκε από τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας (επί ένδεκα χρόνια) και πρώην αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Φραντς Βρανίτσκι, όσο και από τον τότε υπουργό Οικονομικών και σημαίνον κομματικό στέλεχος τους, Φέρντιναντ Λάτσινα - ενώ η πρώην υφυπουργός Ευρωπαικών Θεμάτων, Μπριγκίτε Έντερερ, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την παραίτηση του Βέρνερ Φάιμαν, κάτι που έγινε και από μία σειρά άλλων στελεχών, ίσως όχι της πρώτης γραμμής.

Από τη θεωρούμενη «αριστερή» πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών, η κριτική για την εκλογική αποτυχία τους ασκείται στην «ασαφή πολιτική» τους και στην απώλεια της αξιοπιστίας τους σε σχέση με τους χειρισμούς τους στο Προσφυγικό, με την υιοθέτηση από μέρους τους της ακροδεξιάς ρητορικής, όπως και την εφαρμογή από μέρους τους, (στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση), της πολιτικής του Κόμματος των Ελευθέρων.

Ο καγκελάριος Φάιμαν δέχεται ήδη εδώ και εβδομάδες, έντονη κριτική από αυτή την πτέρυγα του κόμματος, στην οποία φέρεται να ανήκει στην πλειονότητά της η πανίσχυρη περιφερειακή οργάνωσή του στη Βιέννη, ως προς την «στροφή 180 μοιρών» που φέρεται να έχει κάνει ο ίδιος, σκληραίνοντας τη στάση του στο προσφυγικό ζήτημα.

Όμως, σύμφωνα με τους επικριτές του, το Προσφυγικό, δεν ήταν και η μόνη αιτία για το «εκλογικό φιάσκο», αλλά οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που οδήγησαν στην αναπάντεχη για το ύψος της, επικράτηση του υποψήφιου των Ελευθέρων, βρίσκονται πολύ πιο βαθιά: Οι λόγοι αυτοί, φαίνεται πως έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού, και την «ενδοτικότητά» του απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα - όπως έχουν να κάνουν γενικότερα με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοπροβάλλεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

Στον Βέρνερ Φάιμαν, οι επικριτές του καταλογίζουν επίσης, πως από τότε που ανέλαβε την αρχηγία των Σοσιαλδημοκρατών τον Ιούλιο του 2008 και στη συνέχεια επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, έχει καταγράψει στο «ενεργητικό» του συνολικά 20 εκλογικές ήττες σε ομοσπονδιακό ή περιφερειακό επίπεδο, έχοντας μόνον δύο νίκες, αφενός στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, (όπου επανέκτησαν την πρώτη θέση) και αφετέρου στις ευρωεκλογές του 2014, στις οποίες βελτίωσαν ελάχιστα το ποσοστό τους σε σχέση με εκείνες του 2009.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Ο βασικός λόγος που η ρήξη με τον βασιλιά Κάρολο είναι σχεδόν οριστική

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Ο βασικός λόγος που η ρήξη με τον βασιλιά Κάρολο είναι σχεδόν οριστική

Ο Βρετανός μονάρχης και ο γιος του βρίσκονται σε μια καθοριστική στιγμή για τη σχέση τους, την ώρα που η διάγνωση καρκίνου του βασιλιά Καρόλου είναι η τελευταία ελπίδα για συμφιλίωση, πριν να είναι πολύ αργά
LIFO NEWSROOM
Pascal, Grande και Aguilera σε διαμαρτυρία για σκέψεις Τραμπ να αποσύρει τη χρηματοδότηση γραμμής στήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ νέων

Διεθνή / Aguilera, Pascal και Grande κατά Τραμπ για τη διακοπή χρηματοδότησης σε γραμμή στήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ νέων

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας αστέρων του Χόλιγουντ για τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότηση γραμμής πρόληψης αυτοκτονιών για ΛΟΑΤΚΙ+ νέους
LIFO NEWSROOM