Δύο αποκεφαλισμοί σήμερα στη Σαουδική Αραβία - 84 οι εκτελέσεις από την αρχή του 2016

Δύο αποκεφαλισμοί σήμερα στη Σαουδική Αραβία - 84 οι εκτελέσεις από την αρχή του 2016 Facebook Twitter
2

 

Δύο Σαουδάραβες οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για υποθέσεις φόνων αποκεφαλίστηκαν σήμερα με ξίφος κοντά στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ. Oι δύο αυτές εκτελέσεις αυξάνουν σε 84 τον αριθμό των εκτελέσεων στη χώρα από την αρχή του 2016, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των σαουδαραβικών κυβερνητικών ανακοινώσεων.


Ο πρώτος, ο Μπάντα αλ Ντουσάρι, είχε ομολογήσει την ενοχή του στην κατηγορία φόνου ενός συμπατριώτη του, τον οποίο είχε συνθλίψει κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου του εξαιτίας μιας διαφοράς τους, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.


Ο δεύτερος, ο Μανσούρ αλ Αζούρι, εκτελέστηκε μετά την ομολογία του πως μαχαίρωσε και σκότωσε έναν άλλο Σαουδάραβα εξαιτίας μιας διαφοράς που είχαν, σύμφωνα με χωριστή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών την οποία μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η Σαουδική Αραβία έχει εκτελέσει 84 ανθρώπους σε τρεις μήνες

 

Την 2η Ιανουαρίου, μέσα σε μόλις μία ημέρα, είχαν εκτελεστεί 47 άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί για «τρομοκρατία» στο βασίλειο, ανάμεσά τους και ο σιίτης πνευματικός ηγέτης και αντιφρονών Νιμρ αλ Νιμρ, ο θάνατος του οποίου προκάλεσε διπλωματική κρίση με το Ιράν.


Το 2015 εκτελέστηκαν 153 άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία, ένας αριθμός χωρίς προηγούμενο για μια 20ετία στο υπερσυντηρητικό βασίλειο, όπου εφαρμόζεται μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.


Οι αρχές επικαλούνται την αποτρεπτική της ισχύ για να δικαιολογήσουν την επιβολή της ποινής του θανάτου σε υποθέσεις τρομοκρατίας, φόνων, βιασμών, ένοπλων ληστειών και εμπορίας ναρκωτικών. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν συχνά τις εκτελέσεις στις οποίες προχωρούν οι σαουδαραβικές αρχές.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Στη Σαουδική, λόγω του ότι είναι γεωγραφικά η πατρίδα γέννησης του Ισλάμ, απαγορεύεται η ίδρυση τόπου λατρείας οποιασδήποτε άλλης θρησκείας, κάτι που δε συμβαίνει στις περισσότερες Αραβικές Ισλαμικές χώρες. Από την άλλη πλευρά, αλλοδαπός δεν λαμβάνει άδεια εισόδου (βίζα) αν δε δηλώσει ότι έχει κάποια θρησκεία - όχι απαραίτητα το Ισλάμ. Η αθεϊα δεν είναι αποδεκτή! Η ύπαρξη ή όχι ανεξιθρησκείας δε συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη θανατικής ποινής. Η τεράστια πλειοψηφία των καταδικασθέντων και εκτελεσθέντων είναι Μουσουλμάνοι - όπως και στην εν λόγω είδηση. Το Ιερό Κοράνιο αυτό καθαυτό, αλλά και μέσω του Νόμου - Σαρία, καθορίζει συγκεκριμένες ποινές για συγκεκριμένα αδικήματα. Το επίπεδο εγκληματικότητος στις περισσότερες Αραβικές Ισλαμικές χώρες είναι χαμηλότερο από αυτό στις περισσότερες Δυτικές "φιλελεύθερες" χώρες - κοινωνίες. Να σημειωθεί ότι για ιστορικούς λόγους (βλέπε Βρετανική ανάμειξη - Λώρενς της Αραβίας) στη Σαουδική κυριάρχησε μία από τις πιο ακραίες αν όχι η πιο ακραία ερμηνεία του Ιερού Κορανίου - ο Γουαχαμπισμός.
Η λύση δεν είναι η θανατική ποινή. Η λύση είναι η παιδεία. Ο ορθολογισμός. Η ανεκτικότητα. Και φυσικά η ανεξιθρησκεία. Οι τύποι, δυστυχώς, κατοικούν σε άλλο πλανήτη.