Τα Wikileaks δημοσιεύουν το χάρτη των Panama Papers - Tα στοιχεία για Ελλάδα και Κύπρο

Τα Wikileaks δημοσιεύουν το χάρτη των Panama Papers - Tα στοιχεία για Ελλάδα και Κύπρο Facebook Twitter
2

Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες, άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα Panama Papers.

Στη δίνη των αποκαλύψεων για τις δραστηριότητες της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, βρίσκεται και η Κύπρος όπως μεταδίδει σήμερα ο Φιλελεύθερος.

Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας υπήρξαν διαδρομές χρημάτων από υπεράκτιες εταιρείες και από το νησί. Στα 11,5 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα, στα οποία αναγράφονται τα ονόματα εκατοντάδων ανθρώπων, με καταθέσεις σε offshore εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Αρχεία, υπάρχουν εταιρείες που συνδέονται με προέδρους και πρωθυπουργούς κρατών καθώς και με γνωστά ονόματα της πολιτικής, οικονομικής αλλά και αθλητικής ζωής. Στοιχείο πρώτο της εμπλοκής της Κύπρου στο σκάνδαλο «Panama Papers» αποτελεί το γεγονός ότι η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca διατηρεί γραφεία και στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τα έγγραφα της Mossack Fonseca, η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες που χρησιμοποιεί η δικηγορική εταιρεία ως φορολογικό παράδεισο. 

Mέχρι τώρα είναι γνωστό πως εμπλέκονται πάνω από 200 χώρες και περιοχές στο δαιδαλώδες μονοπάτι των offshore, αλλά η πλήρης λίστα με όλα τα ονόματα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σε περίπου ένα μήνα.

 

Τα Wikileaks δημοσίευσαν έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει αναλυτικά το δίκτυο των εμπλεκόμενων χωρών. Σε αυτό υπάρχουν δεδομένα για 223 εταιρείες στην Ελλάδα και 3636 εταιρείες στην Κύπρο. Ωστόσο δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τα στοιχεία αυτά.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟΥ ΜΑΙΑΜΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Διεθνή / Βραζιλία: Ο Φλάβιο Μπολσονάρου αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος από το Μαϊάμι - «Δεν διέφυγα»

Ο Βραζιλιάνος γερουσιαστής βρίσκεται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατέφυγε μαζί με την οικογένειά του, καταγγέλλοντας ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο για να του στερήσουν τη νίκη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / WSJ: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανές νέες σφοδρές επιθέσεις στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αμερικανικές και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για πιθανά πλήγματα με στόχο να αναγκάσουν την Τεχεράνη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
THE LIFO TEAM
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Εκλογές στο Ισραήλ: Τα τέσσερα σενάρια μέσω των οποίων θα μπορούσε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγούνται οι εκλογές στο Ισραήλ, καθώς ούτε ο Νετανιάχου ούτε ο βασικός αντίπαλός του, Άιζενκοτ, φαίνεται να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης
THE LIFO TEAM