Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις

Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
3

Την ώρα που τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία έχουν ήδη βιομηχανοποιήσει την παραγωγή τους και ενώ το γλυκό έχει πια στριμωχτεί δίπλα σε πίτσες και κουλούρια στον κάθε φούρνο, είναι όλο και πιο δύσκολο να βρει κανείς ένα πραγματικά προσεγμένο γλυκό που θα τιμά έστω τις βασικές αρχές της ζαχαροπλαστικής. 

Κάπως έτσι διαμορφώνεται και το τοπίο στο κέντρο της Αθήνας, όπου το πέρασμα χιλιάδων ανθρώπων και η μεγάλη τουριστική κίνηση έχουν συχνά παραγκωνίσει την ποιότητα. Τα μαγαζιά όπου υπάρχουν γλυκά είναι μάλλον εκατοντάδες, αλλά πόσο εύκολο είναι να βρεις το σωστό; Μέχρι τώρα η λίστα είναι πολύ μικρή, αλλά μόλις προστέθηκε ένας ακόμη προορισμός που πρέπει να ανακαλύψεις.

Αν ωστόσο είσαι από εκείνους που θέλουν μεγάλα γλυκά,  γεμάτα λιπαρές κρέμες και βούτυρα και παντεσπάνια βουτηγμένα σε συνθετικά σιρόπια γλυκά, τότε μάλλον αυτό το μαγαζί δεν είναι για σένα.

Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Το Ballader Atelier Patisserie Athens μετρά λίγες μέρες ζωής και είναι στο κεντρικότερο σημείο της Ερμού. Είναι μικρό, αριστοκρατικό και έχει την αύρα ενός παλιού ζαχαροπλαστείου, αλλά κρύβει μερικά από τα καλύτερα γλυκά που μπορείς να δοκιμάσεις αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

Αυτός λοιπόν ο μικρός παράδεισος για τους λάτρεις της ζάχαρης, κατάφερε να ξεχωρίσει με τη μία ακολουθώντας μια εντελώς δική του στρατηγική και κάνοντας πρόταση με τον τρόπο παρασκευής και διάθεσης των γλυκών.

Εδώ, τα γλυκά είναι της ώρας! Τι σημαίνει αυτό; Στη βιτρίνα θα δείτε τα καρτελάκια που είναι πάνω από κάθε γλυκό να αναγράφουν την ώρα παρασκευής τους στο εργαστήριο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χώρο του Βallader. To εργαστήρι δουλεύει αδιάκοπα και γεμίζει τη βιτρίνα, ανανεώνοντας συνεχώς ότι φεύγει. Γλυκό που έκλεισε 24 ώρες "ζωής" εδώ δεν σερβίρεται και για αυτό φροντίζει μια καλοκουρδισμένη μηχανή στο εργαστήριο. Από εκεί κατεβαίνουν συνεχώς τα κέικ, οι τάρτες και τα εκλέρ, αλλά και οι δίσκοι που είναι γεμάτοι μακαρόν. Τον "σταρ" αυτού του καινούργιου ζαχαροπλαστείου...

Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Και εδώ σημειώστε το μακαρόν γιατί είναι ίσως η ναυαρχίδα αυτής της μικρής επιχείρησης που αν και δε το λέει, θέλει και διεκδικεί επάξια τον τίτλο για τα καλύτερα στο κέντρο. Ο Σπύρος Μακογιάννης, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών, ανέλαβε να μας ξεναγήσει στη φιλοσοφία του γύρω από αυτή τη μπουκίτσα, που είναι δύσκολη στην παρασκευή της, αλλά όταν γίνει με αγάπη, πείσμα και ακρίβεια, τότε μπορεί να μετατραπεί σε εμπειρία για τον ουρανίσκο. "Θερμιδικά είναι πιο αθώο, έχει κουλτούρα και αν γίνει σωστά έχει αγνά υλικά και απεριόριστες δυνατότητες να μεταμορφωθεί και προσφερθεί σε πολύ μεγάλες γκάμες. Ξεκινήσαμε με πέντε γεύσεις και συνεχώς "πειράζουμε", δοκιμάζουμε και πειραματιζόμαστε για να βγάλουμε καινούργια."

Μετά από δύο χρόνια έρευνας αποφάσισε να στήσει το μαγαζί στο κέντρο που θα έχει γλυκά με διάρκεια ζωής μόνο 24 ώρες και θα είναι άψογο κάθε μέρα και κάθε ώρα. Πήρε τη γαλλική ζαχαροπλαστική και την ιταλική παράδοση στο παγωτό και την προσάρμοσε στα ελληνικά δεδομένα για να παρουσιάσει μια μικρή αλλά εντυπωσιακή λίστα γλυκών. "Ένα κακό γλυκό, μετά την πρώτη μπουκιά σου αφήνει μια κακή αίσθηση στο στόμα. Ένα καλό γλυκό σου αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση και δεν θα σε βαρύνει. Εκλέρ και Σου είναι γλυκά που ο κόσμος τα αγαπά, αλλά συνήθως τα βρίσκει κακοποιημένα. Εμείς θέλουμε να μπορεί ο κόσμος να δοκιμάσει την ποιότητα που βρίσκει σε καλά εστιατόρια και ξενοδοχεία στο δρόμο. Να κάνουμε την υψηλή ζαχαροπλαστική street."

"Εδώ δεν θα βρεις δεκάδες γλυκά, αλλά μια σταθερή λίστα που θα κρατάει την ποιότητα στα ύψη. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν θέσει κανείς όρια και θέλει να είναι συνεπής με όλα όσα προσφέρει. Εμείς θέλουμε να δει και ο τουρίστας και ο Έλληνας πως η Αθήνα μπορεί να παρουσιάσει καλή ζαχαροπλαστική και πως έχει και διαφορετικές προτάσεις στο ιστορικό κέντρο και όχι μόνο μαζικά καταστήματα." αναφέρει γα το νέο αυτό εγχείρημα.

Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Το Βallader ξεκινά από το πρωί και μπορεί κανείς να πιει και να πάρει και καφέ. Εκτός από τα γλυκά, τα παγωτά και τα θεσπέσια μακαρόν θα βρει και εξαιρετικές μπάρες δημητριακών με αγνό μέλι και ολόφρεσκα κέικ σε γενναιόδωρες μερίδες. Κάθε μέρα υπάρχουν red velvet κέικ, αυθεντικό carrot cake με icing τυριού και για τους φαν της σοκολάτας το double choco.

Στη γυάλινη βιτρίνα θα βρεις lemon tarte, tarte gianduja, tarte season fruit, banoffee και τρεις γεύσεις εκλέρ: pistachio, chocolate και paris brest. Δίπλα τους θα βρεις στα γυάλινα μπολάκια αυθεντική τιραμισού, red fruit cheesecake και ένα πρωτότυπο dulcey exotic. 

Ο Nεκτάριος Βουρικής με 23 χρόνια εμπειρίας στη ζαχαροπλαστική είναι ο επικεφαλής της ζαχαροπλαστικής ομάδας του Βallader. Υπόσχεται πως θα κάνει ένα από τα καλύτερα μακαρόν της Αθήνας και πως εδώ θα υπάρχουν πάντα οι καλές πρώτες ύλες και η δυνατότητα να βρει κανείς το αυτονόητο που κάποιο θεωρούν πολυτέλεια - το να τρως γλυκό ημέρας.

Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Στη γυάλινη βιτρίνα θα βρεις lemon tarte, tarte gianduja, tarte season fruit, banoffee και τρεις γεύσεις εκλέρ: pistachio, chocolate και paris brest.
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Το κάθε γλυκό έχει ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στο καρτελάκι του. Η λήξη του είναι στις 24 ώρες αυστηρά
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Ο Σπύρος Μπακογιάννης(δ), ο ακαι τα αδέλφια του Αμαλία και Μάριος, αποφάσισαν να στήσουν στο κέντρο ένα κατάστημα που θα έχει γλυκά με διάρκεια ζωής μόνο 24 ώρες και θα είναι άψογο κάθε μέρα και κάθε ώρα.Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Ο Nεκτάριος Βουρικής με 23 χρόνια εμπειρίας στη ζαχαροπλαστική είναι ο επικεφαλής της ζαχαροπλαστικής ομάδας του Βallader. Υπόσχεται πως θα κάνει ένα από τα καλύτερα μακαρόν της Αθήνας και πως εδώ θα υπάρχουν πάντα οι καλές πρώτες ύλες και η δυνατότητα να βρει κανείς το αυτονόητο που κάποιο θεωρούν πολυτέλεια - το να τρως γλυκό ημέρας.
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

*Το Ballader θα το βρεις αν κατεβαίνοντας την Ερμού, στρίψεις αριστερά μόλις φτάσεις στην εκκλησία, στην οδό Καπνικαρέας 2.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ