Νίκος Παπάζογλου: Δίνοντας "πρόσωπο" στους στίχους

Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Παπάζογλου Facebook Twitter
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου του 1948. Λίγοι θυμούνται ότι υπήρχε καιρός που δεν είχε κοτσίδα και κόκκινο μαντήλι ισόβια δεμένο στον λαιμό.
0

«Εγώ δεν είμαι ποιητής, είμαι στιχάκι…»

Από τον δίσκο "Όταν κινδυνεύεις παίξε τη πουρούδα" - 1995

Πρώτα έφυγε ο ποιητής, ο Λάζαρος Ανδρέου, που έγραψε αυτό το τραγούδι, μετά η φωνή του, ο Νίκος Παπάζογλου, που έκανε τον στίχο άνθρωπο και τον άφησε πίσω του να ζήσει για πάντα. Ο Παπάζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου του 1948 και με τη μουσική αρχίζει να ασχολείται στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Λίγοι θυμούνται ότι υπήρχε καιρός που δεν είχε κοτσίδα και κόκκινο μαντήλι ισόβια δεμένο στον λαιμό.

Είναι οι αρχές της δεκαετίας του ’60, που για λίγο θα περάσει από το συγκρότημα Olympians και λίγο αργότερα θα φτιάξει τον «Ζηλωτή» και θα τον εγκαταστήσει για λίγο στο Άαχεν της Γερμανίας. Από εκεί θα προκύψουν πολύ λίγα τραγούδια, τα οποία ηχογραφούνται στο Μιλάνο, κι όπως λέγεται, σήμερα υπάρχουν μόνο στις συλλογές αγαπημένων φίλων του. Θα προκύψουν ακόμη μερικά αξέχαστα γλέντια, όπως ο ίδιος είχε εξομολογηθεί, στα οποία θα κυριαρχεί το μπουζούκι, ο λαϊκός ήχος με μία κάπως σκεπτόμενη κατεύθυνση, που μοιραία θα του δείξει και τον δικό του δρόμο. 

Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Παπάζογλου Facebook Twitter
Ο Νίκος Παπάζογλου σε νεαρή ηλικία

Στην Αθήνα, ξαναγυρίζει το 1977 για τους «Αχαρνής» του Διονύση Σαββόπουλου. Παίζει και τραγουδάει, συμμετέχει στον δίσκο που κυκλοφορεί στη συνέχεια και ακριβώς έναν χρόνο μετά έχει βρει τη «φωνή» του, τον «δρόμο» του, τον τρόπο να «δέσει» προβοκατόρικα το ροκ με τον λαϊκό ήχο.

«Η εκδίκηση της γυφτιάς» είναι μια επανάσταση που ενοχλεί πολλούς και την έχει οργανώσει με τον Μανώλη Ρασούλη και τον Νίκο Ξυδάκη · την παραγωγή έχει αναλάβει ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Παπάζογλου Facebook Twitter
Το εξώφυλλο της θρυλικής "Εκδίκησης της Γυφτιάς" που πρώτα αντιμετωπίστηκε ως μουσικό παράδοξο και μετά για το πολύτιμο μουσικό περιεχόμενο και ύφος της

Η δουλειά αντιμετωπίζεται στην καλύτερη περίπτωση με καχυποψία, στη χειρότερη με απαξιωτικές κριτικές. Τα επόμενα χρόνια, τα τραγούδια αυτού του δίσκου θα δημιουργούσαν το αδιαχώρητο σε συναυλίες και live, θα λειτουργούσαν σαν σύνθημα για κέφι, για ανάταση, για να αρχίσει ο κόσμος να τραγουδάει μαζί με τον Παπάζογλου: «Κύριε διευθυντά των δίσκων», «Τρελή κι αδέσποτη», «Κανείς εδώ δεν τραγουδά», «Από περιέργεια υπάρχω (κι από καραγκιοζλίκι)»…

Παρά τα λεγόμενα, είναι η δυνατή αρχή για μια σειρά από εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές που θα αφήσουν ιστορία για όλα τους: για τα τραγούδια, τους στίχους, τη μουσική, τις ερμηνείες, ακόμη και τα εξώφυλλα των δίσκων του, όλα φαινομενικά ατημέλητα, ζωντανά κι αυθόρμητα, αλλά προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Παπάζογλου Facebook Twitter
Το "Χαράτσι" του 1984

Εκτός από τις εκατοντάδες μελωδίες, οι φίλοι θυμούνται τη γενναιοδωρία σε όλα, από το τι έκανε με τα έσοδα των συναυλιών, όταν προέκυπτε ποσό παραπάνω από το υπολογισμένο, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο χάριζε ένα καινούριο τραγούδι σε έναν νέο καλλιτέχνη ή σε έναν παλιό φίλο και συνάδελφο.

Αυτό το «μεταξύ ροκ και λαϊκού» ύφος, που τόσο κατηγορήθηκε στην παρθενική του εμφάνιση, δημιούργησε «σχολή», μια σχολή από την οποία πέρασαν καλλιτέχνες, όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι «Μικρές Περιπλανήσεις», η Μελίνα Κανά και πολλοί άλλοι.

Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Παπάζογλου Facebook Twitter
Τις συναυλίες, τα live, τις περιοδείες προτιμούσε να τα διοργανώνει μόνος. Αν τα έσοδα ήταν παραπάνω απ' όσα υπολόγιζε θα δίνονταν σε βιβλιοθήκες. Αν δεν πήγαιναν καλά - πράγμα σπάνιο - θα έβαζε από την τσέπη του.

Τις συναυλίες τις διοργάνωνε ο ίδιος. Όταν τα live δεν πήγαιναν καλά, έβαζε από την τσέπη του. Για πολλά χρόνια αναζητούσε ερασιτέχνες για την ορχήστρα του στις περιοδείες, γιατί δεν ήθελε επαγγελματική δεξιοτεχνία στα τραγούδια του. Προτιμούσε την ψυχή και τις αυθεντικές – πολλές φορές ακατέργαστες – εκτελέσεις

Πεθαίνει τον Απρίλιο του ’11, μετά από μάχη με τον καρκίνο, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του φίλου και επί χρόνια συνεργάτη του, Μανώλη Ρασούλη. Αφήνουν πίσω τους τραγούδια που δεν χάνουν τη φρεσκάδα τους και μια εποχή που ενέπλεξε τα πιο ετερόκλητα ύφη, μηνύματα, νοήματα, όπως δεν κατάφερε κανένας άλλος.

Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Παπάζογλου Facebook Twitter
Το εξώφυλλο της 'Μά'ισσας σελήνης" του 2005
Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Παπάζογλου Facebook Twitter

Δισκογραφία

  • Η εκδίκηση της γυφτιάς (1978)
  • Τα δήθεν (1979)
  • Χαράτσι (1984)
  • Μέσω Νεφών (1986)
  • Σύνεργα (1990)
  • Επιτόπιος ηχογράφησις στο θέατρο του Λυκαβηττού (1991)
  • Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα (1995)
  • Μά'ισσα Σελήνη (2005)
  • Ήμουν κι εγώ εκεί (2009)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεώργιος Γκουρτζίεφ: βαθυστόχαστος, πρωτοπόρος διανοητής ή ταλαντούχος παραμυθάς;

Σαν σημερα / Γεώργιος Γκουρτζίεφ: βαθυστόχαστος, πρωτοπόρος διανοητής ή ταλαντούχος παραμυθάς;

Μυστικιστής, φιλόσοφος, πνευματικός δάσκαλος, συγγραφέας, μουσικοσυνθέτης, ταξιδευτής, υπήρξε πνεύμα χαρισματικό που επηρέασε κόσμο. Εβδομήντα χρόνια μετά τον θάνατό του (29/10/1949) πολλά ερωτήματα γι' αυτό τον «γητευτή ψυχών» παραμένουν άλυτα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ρόι Λιχτενστάιν: Ο πρωτοπόρος της pop art που έβαλε τον Mίκι Μάους στα μουσεία

Σαν σήμερα / Ρόι Λιχτενστάιν: Ήταν όντως ο «χειρότερος καλλιτέχνης» της εποχής του;

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης της pop art που με το γενναίο έργο του ειρωνεύτηκε το κλασικό, έβαλε τον Mίκι Μάους σε μουσεία και γκαλερί και άλλαξε οριστικά τους κανόνες της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Βιβλίο / Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1854 ο Αρθούρος Ρεμπό. Ο ποιητής, μουσικός και μπλόγκερ Aidan Andrew Dun έπεσε τυχαία σε δύο εντελώς άγνωστες φωτογραφίες, βγαλμένες στην Place Vendôme, και βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: ο έφηβος Αρτίρ Ρεμπό, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Σαν Σήμερα / Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Edith Piaf: «Το σπουργιτάκι» που ξεκίνησε από τους δρόμους του Παρισιού και δοξάστηκε όσο λίγοι. Αυτή είναι η ζωή της, το τέλος που της επιφύλασσε η Καθολική εκκλησία και ένα απόσπασμα από μία συνέντευξή της.
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΒΟΥ
Νταϊάνα: Η μυθιστορηματική ζωή της διασημότερης γυναίκας του πλανήτη

Σαν Σήμερα / Νταϊάνα: Η μυθιστορηματική ζωή της διασημότερης γυναίκας του πλανήτη

«Η Νταϊάνα διεκδίκησε την εκτίμηση ενός βασιλικού περίγυρου που τη χρησιμοποίησε κατά περίσταση. Διεκδίκησε την ελευθερία της από έναν σύζυγο που την έβλεπε πάντα ως την αιτία του προσωπικού του αδιεξόδου. Διεκδίκησε τα παιδιά της από μια συντηρητική οικογένεια. Και εν τέλει διεκδίκησε τη ζωή της από τους ηδονοβλεψίες παπαράτσι που την καταδίωκαν ανελέητα»
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μαντόνα: «Είμαι σκληρή, φιλόδοξη και ξέρω ακριβώς τι θέλω. Αν αυτό με κάνει σκύλα, δεν πειράζει»

Μουσική / «Είμαι σκληρή, φιλόδοξη και ξέρω τι θέλω. Αν αυτό με κάνει σκύλα, δεν πειράζει»

Pop icon, μίλησε για το woman empowerment πριν υπάρξει καν ο όρος, gay icon, fashion icon, η απόλυτη σταρ, η πιο πετυχημένη γυναίκα μουσικός όλων των εποχών, όπως και να τη χαρακτηρίσει κανείς, είναι μία και μοναδική και ήρθε για να αλλάξει τα πάντα.
M. HULOT