Σταμάτησε για πρώτη φορά ο εμφύλιος στη Συρία

Σταμάτησε για πρώτη φορά ο εμφύλιος στη Συρία Facebook Twitter
2

Οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Συρίας σήμερα, λίγες ώρες αφότου η συμφωνία-ορόσημο για την «κατάπαυση του πυρός» τέθηκε σε ισχύ, βάσει ενός σχεδίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας που αποδέχθηκαν οι εμπόλεμες πλευρές.

Είναι η πρώτη φορά που οι μεγάλες δυνάμεις κατάφεραν να επιτύχουν τη διακοπή του εμφυλίου πολέμου και τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί η σύρραξη.

Η ειδική ομάδα επιτήρησης της εφαρμογής της εκεχειρίας και τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι υπήρξαν ελάχιστα μεμονωμένα επεισόδια στη δυτική Συρία αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός, τα μεσάνυχτα (ώρα Δαμασκού και ώρα Ελλάδας).

«Ας προσευχηθούμε ότι θα εφαρμοστεί διότι ειλικρινά αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που μπορούμε να φανταστούμε πως είχε ο συριακός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια να δει κάτι καλύτερο, κάτι που μοιάζει με ειρήνη. Τα γεγονότα θα δείξουν», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Οι μάχες μαίνονταν σε μεγάλο μέρος της δυτικής Συρίας έως ότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά μετά τα μεσάνυχτα, σε μεγάλο μέρος της χώρας επικρατούσε ηρεμία. «Στη Δαμασκό και την επαρχία της... για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, επικρατεί ησυχία», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. «Στη Λαττάκεια, ησυχία, στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ δεν υπάρχει δραστηριότητα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη βάση από όπου απογειώνονται αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο Χαλέπι ακούστηκαν σποραδικά πυρά λίγο μετά τα μεσάνυχτα και στην επαρχία Χομς ακούστηκαν εκρήξεις, αλλά δεν έγινε γνωστό σαφές σε τι οφείλονταν.

Το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Το Μέτωπο κάλεσε χθες τους αντάρτες να εντείνουν τη δράση τους.

Η συμφωνία προβλέπει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Βοήθεια έχει διανεμηθεί φέτος σε ορισμένες περιοχές της χώρας που τελούν υπό πολιορκία, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν απρόσκοπτη πρόσβαση. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου κάλεσε για άλλη μια φορά να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, στην οποία πλέον συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι περισσότερες χώρες της περιοχής αλλά και οι μεγάλες δυνάμεις.

«Είναι καιρός οι εμπόλεμες πλευρές να τερματίσουν αυτή τη φρικιαστική σύρραξη και οι μεγάλες δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση να δράσουν αποφασιστικά», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουρερ. «Το πιο επείγον είναι να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια... οι παραδόσεις βοήθειας δεν πρέπει να εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν την παύση των εχθροπραξιών ως ένα βήμα που μπορεί να αποτελέσει προάγγελο μιας πιο επίσημης συμφωνίας που ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η κυβέρνηση της Συρίας διαμηνύει ότι το σχέδιο θα αποτύχει εάν ξένες δυνάμεις σπεύσουν να προμηθεύσουν στους αντάρτες όπλα κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ Τζααφάρι δήλωσε ότι η Δαμασκός «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αντιδράσει» σε παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τη συμφωνία, λέει πως θα την εφαρμόσει, για δύο εβδομάδες, αλλά εκτιμά πως η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της θα επιτεθούν πολύ γρήγορα σε αντάρτες υπό το πρόσχημα πως ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη πως υπήρξαν ήδη κάποιες «παραβιάσεις» που ερευνώνται, και αναμένει πως θα υπάρξουν κι άλλες παραβιάσεις της εκεχειρίας, αλλά διεμήνυσε ότι η χρήση βίας πρέπει να γίνεται μόνο σε έσχατη ανάγκη και με αναλογικό τρόπο. «Το σημαντικό θα είναι το εάν αυτά τα επεισόδια θα τεθούν γρήγορα υπό έλεγχο. Αυτή θα είναι η δοκιμασία», πρόσθεσε.

Η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, καθώς μάχεται με το Ισλαμικό Κράτος στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας και με οργανώσεις ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει την εκεχειρία αλλά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αμυνθεί εάν δεχθεί επίθεση.

Οι μάχες ανάμεσα στις YPG και το ΙΚ συνεχίζονταν στην επαρχία Ράκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εφαρμογή της συμφωνίας θα παρακολουθείται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία μέσω διαφόρων κέντρων στην Ουάσινγκτον, στη Μόσχα, το Αμάν, τη Λαττάκεια και τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γενεύη. Μια νέα συνάντηση της ειδικής ομάδας επιτήρησης θα γίνει σήμερα το απόγευμα στη Γενεύη, σύμφωνα με τον ντε Μιστούρα.

Εφόσον η εκεχειρία συνεχίσει να εφαρμόζεται, ο ντε Μιστούρα ανακοίνωσε χθες ότι θέλει να ξεκινήσει ένας δεύτερος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων την Δευτέρα 7η Μαρτίου.

Mπαν Κι Μουν: Η καλύτερη ευκαιρία για να περιοριστεί η βία

Η παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι η "καλύτερη ευκαιρία" για να περιοριστεί η βία στη χώρα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

"Η πλήρης εφαρμογή της απόφασης, στην οποία περιλαμβάνεται η απρόσκοπτη και ζωτικής σημασίας παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι η καλύτερη ευκαιρία μας για να περιοριστεί η ωμή βία στη Συρία. Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι η διατύπωση της απόφασης αλλά εάν αυτή θα φέρει πραγματικές αλλαγές επί του πεδίου και θα μειώσει τα δεινά του συριακού λαού για να δημιουργηθεί χώρος και αξιοπιστία για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία για την επανάληψη της πολιτικής διαπραγμάτευσης", αναφέρει ο Μπαν σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 7 Μαρτίου και η πρώτη τους φάση αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, με την προϋπόθεση ότι η εκεχειρία τηρείται. "Η εκεχειρία είναι η καλύτερη ευκαιρία που μπορούμε να φανταστούμε ότι είχε και θα έχει ο συριακός λαός κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών ... και η μόνη ελπίδα για κάτι που έχει σχέση με την ειρήνη, τα γεγονότα θα δείξουν", δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM