ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ο Φρανσουά Ολάντ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Ο Φρανσουά Ολάντ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προχώρησε σήμερα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.


Ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος αναλαμβάνει να ηγηθεί του Συνταγματικού Συμβουλίου (το συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας).


Η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Εμανουέλ Κος αναλαμβάνει υπουργός Στέγασης, κάτι που δείχνει ότι ο Ολάντ επιδίωξε μια ευρύτερη συσπείρωση και πέραν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Δύο μέλη των Πρασίνων επίσης αναλαμβάνουν θέσεις υφυπουργών.


Ο Μανουέλ Βαλς διατήρησε τον θώκο του πρωθυπουργού, ο Μισέλ Σαπέν αυτόν του υπουργού Οικονομικών και ο Εμανουέλ Μακρόν το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας.


Ο επικεφαλής του μικρού Αριστερού Ριζοσπαστικού Κόμματος Ζαν-Μισέλ Μπελέ αναλαμβάνει υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας ένα στέλεχος του κόμματός του που διατηρούσε ως σήμερα τον θώκο αυτό.


Έκπληξη χαρακτηρίστηκε ο διορισμός του 66χρονου Ερό, του πρώην πρωθυπουργού (2012-2014), στην ηγεσία της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος φέρεται να προτιμήθηκε έναντι της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργού Οικολογίας, πρώην υποψήφιας των Σοσιαλιστών για την προεδρία (2007) και πρώην συντρόφου του Ολάντ, η οποία σύμφωνα με τις φήμες ήταν το φαβορί για να αναλάβει το ΥΠΕΞ.


Το να αναλαμβάνει το Κε ντ' Ορσέ ένας πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά: αυτό είχε συμβεί και με τον Φαμπιούς, τον νεότερο στα χρονικά πρωθυπουργό της Γαλλίας (1984-1986), και πριν από αυτό με τον Αλέν Ζιπέ, υπουργό Εξωτερικών του Νικολά Σαρκοζί (2011-2012) πάνω από μια δεκαετία μετά τη θητεία του στον θώκο του πρωθυπουργού υπό τον Ζακ Σιράκ (1995-1887).


Παραδόξως ο γερμανόφωνος Ερό επιστρέφει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μανουέλ Βαλς, τον άλλοτε υπουργό Εσωτερικών του, ο οποίος είχε συμβάλει στην εκδίωξή του από τον θώκο του πρωθυπουργού την άνοιξη του 2014.

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Shein: Στη Γαλλία τα πρώτα μόνιμα φυσικά καταστήματα του ασιατικού κολοσσού fast-fashion

Διεθνή / Shein: Στη Γαλλία τα πρώτα μόνιμα φυσικά καταστήματα του ασιατικού κολοσσού fast-fashion

Η εταιρεία ανέφερε ότι η «παγκόσμια επιρροή της γαλλικής μόδας» καθιστά τη χώρα «φυσική επιλογή» για να δοκιμαστεί η μετάβαση από τον αποκλειστικά ψηφιακό κόσμο στο φυσικό λιανεμπόριο
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

«Η απεργία πείνας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μέσα στα κελιά τους, για να κρατήσουμε ζωντανή τη φωνή του αγώνα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των Ελλήνων ακτιβιστών
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ιαπωνία: Όταν οι επισκέπτες ξεπερνούν τους ντόπιους

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ιαπωνία: Όταν οι επισκέπτες ξεπερνούν τους ντόπιους

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει υπερτουρισμό σε περιοχές όπως Kamakura, Κιότο και Οσάκα, με ντόπιους να ανησυχούν για συνωστισμό, αυξημένες τιμές και τουριστική συμπεριφορά - Οι ειδικοί προτείνουν μέτρα για ισορροπία και καλύτερη κατανομή των επισκεπτών
LIFO NEWSROOM
Shutdown στις ΗΠΑ: Γιατί δεν βρίσκουν λύση Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί - Ποιοι θα πληρώσουν το τίμημα

Διεθνή / Shutdown στις ΗΠΑ: Γιατί δεν βρίσκουν λύση Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί - Ποιοι θα πληρώσουν το τίμημα

Το πρώτο κυβερνητικό shutdown εδώ και επτά χρόνια βυθίζει τις ΗΠΑ σε κρίση - Μέχρι και 750.000 δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με αναστολές ή απολύσεις, ενώ η αμερικανική οικονομία απειλείται με ζημιά δισεκατομμυρίων
LIFO NEWSROOM
Boracay: Η Γαλλία αναχαίτισε ρωσικό δεξαμενόπλοιο-«φάντασμα» που προκαλεί συναγερμό στην Ευρώπη

Διεθνή / Boracay: Η Γαλλία αναχαίτισε ρωσικό δεξαμενόπλοιο-«φάντασμα» που προκαλεί συναγερμό στην Ευρώπη

Γαλλικές δυνάμεις ανέβηκαν σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο της «σκιώδους αρμάδας», που φέρεται να συνδέεται με μυστηριώδη drones τα οποία παρέλυσαν αεροδρόμια στη Δανία. Πώς συνδέεται η υπόθεση με τον «υβριδικό πόλεμο» στην Ευρώπη;
LIFO NEWSROOM
Shutdown στις ΗΠΑ: Τα τέσσερα σενάρια που τρομάζουν την Ουάσινγκτον

Διεθνή / Shutdown στις ΗΠΑ: Τα τέσσερα σενάρια που τρομάζουν την Ουάσινγκτον

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε παράλυση - Γερουσία και Λευκός Οίκος σε αδιέξοδο - Τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες; Αναλυτικά τα τέσσερα σενάρια για το τέλος του shutdown που απειλεί εργαζομένους, ταξιδιώτες και την οικονομία
LIFO NEWSROOM