Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που απαγόρευσε στα σούπερ μάρκετ να πετούν τα απούλητα τρόφιμα

Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που απαγόρευσε στα σούπερ μάρκετ να πετούν τα απούλητα τρόφιμα Facebook Twitter
7

Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θέσπισε με νόμο την υποχρεωτική διάθεση των απούλητων τροφίμων σε φιλανθρωπίες και οργανισμούς. Από την περασμένη Τετάρτη, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ απαγορεύεται να πετούν ή να καταστρέφουν τα αδιάθετα τρόφιμα.

Ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε ομόφωνα, προέκυψε χάρη σε μια μεγάλη εκστρατεία από καταναλωτές, ακτιβιστές κατά της φτώχειας και ομάδες που κινητοποιήθηκαν προκειμένου να πάψουν να καταλήγουν σε χωματερές τόνοι τροφίμων. Την εκστρατεία και το αίτημα αυτό έφερε σε συζήτηση ο σύμβουλος Arash Derambarsh.

Οι ακτιβιστές ελπίζουν τώρα να πείσουν την ΕΕ να υιοθετήσει παρόμοια νομοθεσία μεταξύ και όλων των άλλων κρατών μελών ενώ η κίνηση αυτή αναμένεται να είναι σωτήρια για τις τράπεζες τροφίμων και τους οργανισμούς που ετοιμάζουν δωρεάν γεύματα σε απόρους.

Το πρωτοποριακό αυτό νομοσχέδιο έχει ισχύ για όλα τα σούπερ μάρκετ που είναι μεγαλύτερα των 400 τετραγωνικών μέτρων ενώ όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και τα 75.000 ευρώ.  Τα τρόφιμα που θα δίνονται υποχρεωτικά, είναι αυτά που πλησιάζουν στην αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης και δεν θα μπορούν να βρίσκονται στα ράφια των επιχειρήσεων. Ωστόσο ο νόμος προβλέπει πως απαγορεύεται και μια άλλη συνήθης πρακτική μερικών σούπερ μάρκετ, κατά την οποία κατέστρεφαν με διαφόρους τρόπους (όπως το να ρίχνουν μπογιά) τα ληγμένα τρόφιμα που προορίζονταν για τους κάδους.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM