Έτοιμος να παραδοθεί ο Ασάνζ - Υπέρ του αποφάσισε ο ΟΗΕ (updated)

Έτοιμος να παραδοθεί ο Ασάνζ - Υπέρ του αποφάσισε ο ΟΗΕ (updated) Facebook Twitter
1

Τα Ηνωμένα Έθνη αποφάνθηκαν υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ για την υπόθεση της παράνομης κράτησης με την οποία είχε προσφυγεί εναντίον της Βρετανίας και της Σουηδίας. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ εκτίμησε ότι τα 3,5 χρόνια, που ο Ασάνζ είναι αναγκαστεί να περάσει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, όπου έχει ζητήσει άσυλο, συνιστά «παράνομη κράτηση».

Παρά την απόφαση του ΟΗΕ, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πως ο Ασάνζ θα συλληφθεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση που εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού.

Νωρίτερα, ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να παραδοθεί αύριο, εάν ο ΟΗΕ αποφασίσει εναντίον του.

 Ο ίδιος, σε ανακοίνωσή του μέσω «Wikileaks», επισημαίνει ότι εάν χάσει την αγωγή που έχει κάνει για αυθαίρετη κράτηση θα βγει από την πρεσβεία το μεσημέρι της Παρασκευής και θα αποδεχθεί τη σύλληψη από τις βρετανικές αρχές.

«Εάν νικήσω θα σημαίνει ότι οι κρατικές αρχές έχουν δράσει παράνομα, θα περιμένουν να μου επιστραφεί άμεσα το διαβατήριό μου και να τερματιστούν οι νέες απόπειρες σύλληψής μου», αναφέρει.

Ο ιδρυτής του «Wikileaks» έχει διαφύγει εδώ και 3,5 χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και έχει προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη κατά της Βρετανίας και της Σουηδίας.

Σημειωτέον ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ βαρύνεται με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό στη Σουηδία, ενώ εις βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Βρετανία με σκοπό να απελαθεί στη Σουηδία, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων από το «Wikileaks».

Ο Ασάνζ, ο οποίος κατέφυγε στην πρεσβεία τον Ιούνιο 2012 για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τους χώρους της διπλωματικής αποστολής, εάν η επιτροπή του ΟΗΕ που εξετάζει την υπόθεσή του αποφασίσει εναντίον του.

«Το ένταλμα σύλληψης βρίσκεται σε ισχύ. Εάν φύγει από την πρεσβεία, θα κάνουμε προσπάθεια να συλληφθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια