Η NASA επιβεβαιώνει τον "κανόνα των 5 δευτερολέπτων" για το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα

Η NASA επιβεβαιώνει τον "κανόνα των 5 δευτερολέπτων" για το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα Facebook Twitter
5

Ο "κανόνας των 5 δευτερολέπτων"- ο αστικός μύθος για το φαγητό, σχετικά με το αν πρέπει να φάει κανείς κάτι που έπεσε στο πάτωμα ή όχι- είναι τελικά αληθινός, σύμφωνα με δυο μηχανικούς της NASA.

Σχεδόν ένα 87% των ανθρώπων έχουν παραδεχθεί, σε σχετική έρευνα το 2014, πως θα έτρωγαν φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Σήμερα η NASA είναι στην ευχάριστη θέση να τους απαλλάξει κι από οιαδήποτε τύψη, παρόλο που φυσικά υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μιλώντας στο Science Channel και την εκπομπή "The Quick and the Curious", οι μηχανικοί Mark Rober και Mike Meacham εξήγησαν πως η ποσότητα της υγρασίας στο φαγητό και η επιφάνεια στην οποία θα πέσει είναι βασικοί συντελεστές στο πόσο βακτήρια θα μαζέψει τελικά. 

"Ο 'κανόνας των 5 δευτερολέπτων' είναι στην πραγματικότητα ο 'κανόνας των 30 δευτερολέπτων υγρασίας κι επιφάνειας'. Το μέσο βακτήριο κινείται με ταχύτητα 0.00045 μιλίων την ώρα- 67 φορές πιο αργά από το μέσο σαλιγκάρι" λέει ο Rober, που σημειώνει ωστόσο πως "όταν οποιοδήποτε φαγητό πέσει στο πάτωμα ξεπηδούν αμέσως μικρές ποσότητες βακτηρίων".

Αυτό που ανακάλυψαν είναι πως ένα τρόφιμο με υγρασία που βρίσκεται στο πάτωμα για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έπεσε, μαζεύει 10 φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με το να μαζευτεί σε μόλις 3 δευτερόλεπτα.  "Το e coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια λατρεύουν τα περιβάλλοντα με υγρασία. Απορροφούν νερό για τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν" εξηγούν.

 

Η επιφάνεια στην οποία πέφτει κάτι παίζει επίσης τεράστιο ρόλο. Βρέθηκε πως τα χαλιά μεταφέρουν λιγότερα μικρόβια συγκριτικά πατώματα από μουσαμά, κι αυτό γιατί οι υφαντές "τούφες" τους πρακτικά σημαίνουν πως μικρότερη επιφάνεια θα έρθει σε επαφή με το τρόφιμο. 

Τech & Science
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Τον αλλο εξ ισου σημαντικο "αμερικανικο κανονα ",οτι δηλαδη αν πεσει-τυχαια- στο πατωμα μια φετα βουτυρωμενου ψωμιου πεφτει ΠΑΝΤΟΤΕ με την βουτυρωμενη πλευρα απο κατω θα μας τον επιβεβαιωσει κανεις τελικα ; Για να μην μας τρωει η περιεργεια ,δηλαδη,αν ισχυει η οχι !
Έχουν κάνει το σχετικό πείραμα οι Mythbusters και η απάντηση είναι ότι από ένα κανονικό ύψος τραπεζιού οι περισσότερες φέτες όντως πέφτουν με το βούτυρο προς τα κάτω. Οπότε η λύση στο πρόβλημα είναι πιο ψηλά τραπέζια, χαχα.
Δεν επιβεβαίωσε τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων βρε παιδιά!! Απλά κατεληξε ότι, ανάλογα με τίς συνθήκες (πόσο ξηρό/στεγνό είναι το φαγητό και ή επιφάνεια που πέφτει) όσο πιο γρήγορα μαζέψει κάποιος το (ξηρο/στεγνό) φαγητό από (στεγνή/ξηρή) επιφάνεια τόσο λιγότερα μικρόβια θα μαζέψει! (Πάντα θα μαζέψει κάτι)