LIVE!

Sofie Gråbøl: «Θέλω να αισθάνομαι υπερήφανη για τη Δανία, αλλά δεν είναι εύκολο»

Sofie Gråbøl: «Θέλω να αισθάνομαι υπερήφανη για τη Δανία, αλλά δεν είναι εύκολο» Facebook Twitter
3

H Sofie Gråbøl:, η ηθοποιός από τη Δανία που έγινε πολύ γνωστή στη χώρα μας μέσα από την τηλεοπτική σειρά «The Killing» μίλησε στη Guardian και τη δημοσιογράφο Emma Cook για την απόφαση της χώρας της να εφαρμόσει το διαβόητο νόμο που επιτρέπει στις δανέζικες αρχές να κατάσχουν τα τιμαλφή των προσφύγων.

Ο εν λόγω νόμος που έχει προκαλέσει σάλο και σωρεία αντιδράσεων από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διακρατικούς θεσμούς, οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και απλούς πολίτες, φαίνεται πως συναντά αντιδράσεις ακόμη και από τους ίδιους τους Δανούς.

«Θέλω να αισθάνομαι υπερήφανη για τη χώρα μου, αλλά δεν είναι εύκολο. Βρίσκομαι στο Λονδίνο αυτή την περίοδο και όταν βλέπω στις ειδήσεις ότι η Δανία επιτρέπει στην αστυνομία να κατάσχει τα τιμαλφή των προσφύγων, με πληγώνει. Σκέφτομαι, "να, έτσι μας βλέπουν". Δεν συνειδητοποιούμε πως μας βλέπουν στο εξωτερικό και νομίζω πως αυτό έχει ζημιώσει ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας. Θα πρέπει να κάνουμε πολλά τηλεοπτικά σήριαλ για να αντιστρέψουμε την κατάσταση, έτσι δεν είναι;

Είναι κρίμα. Η Δανία έχει τόσους πολλούς πόρους. Είμαστε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και παρόλα αυτά θέλουμε να σταθούμε μπροστά σε ανθρώπους που βρίσκονται στην πιο ευάλωτη κατάσταση και έχουν ταξιδέψει για εβδομάδες, με σκοπό να τσακωθούμε μαζί τους για το αν η χρυσή αλυσίδα που φορούν στο λαιμό έχει συναισθηματική αξία ή όχι. Δεν είναι άθλιο; Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα.

Αυτό που μπορεί να φαίνεται παράξενο ή περίεργο στους λαούς με άλλες κουλτούρες είναι το γεγονός πως έχουμε μία δυνατή και περήφανη παράδοση συζήτησης και ανταλλαγής διαφορετικών απόψεων. Αυτό έχει πλεονεκτήματα, όμως ενέχει και κινδύνους. Έχουμε συνηθίζει στην ακροδεξιά ρητορική του DPP (σ.σ. «Κόμμα του λαού της Δανίας») που εδώ και χρόνια προτείνει τα πιο εξοργιστικά πράγματα, υποθέτοντας πως δεν πρέπει να τους φοβόμαστε, πως βρίσκονται στο περιθώριο.

Κάναμε λάθος. Το DPP έχει μεγαλώσει πολύ, από ένα κόμμα που κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά, μετατράπηκε στον μεγαλύτερο ακροδεξιό σχηματισμό των εκλογών της περασμένης χρονιάς. Τώρα ο πρωθυπουργός μας κυβερνά τη χώρα χάρη στην υποστήριξη τους. Κατά τη δική μου άποψη, αυτός ο νόμος είναι ένας τρόπος για να τους ευχαριστήσει, να τους πετάξει ένα κόκκαλο ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Με απογοητεύει που το «Venstre», το κυβερνών κόμμα, έχει πέσει τόσο χαμηλά. Πολλοί πολιτικοί διαμαρτύρονται και ορισμένοι έχουν αποχωρήσει από το κόμμα σοκαρισμένοι από την ακροδεξιά στροφή που έχει πάρει.

Επειδή ο εθνικισμός δεν είναι κάτι καινούργιο, με σοκάρει που το DPP ξαφνικά απέκτησε τέτοια επιρροή. Συγκλονίστηκα όταν υπερψηφίστηκε ο νόμος. Οι σφοδρές αντιδράσεις από το εξωτερικό θα έπρεπε να προσδώσουν κάποιου είδους αντικειμενικότητα, αλλά δεν το έκαναν.

Είναι τρομακτικό να τους βλέπω να προσπαθούν να το εξηγήσουν ορθολογικά. Είναι ένας καθαρά συμβολικός νόμος που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα σε κανένα προϋπολογισμό. Δεν έχει ρίζες στην οικονομία. Είναι θυμικός. Η αστυνομία ήδη λέει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί - Δεν είναι ειδικοί δημοπρασιών και δεν διαθέτουν τις γνώσεις ή τα προσόντα να κρίνουν τι είναι πολύτιμο και τι όχι.

Το μόνο που ελπίζω, κατά κάποιο παράλογο τρόπο, είναι πως θα αποτύχει τόσο οικτρά που θα αναγκάσει την αντιπολίτευση να αντιδράσει πιο δυναμικά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μετακίνηση των ορίων. Εάν αυτός ο νόμος θεωρηθεί επιτρεπτός, τότε ο επόμενος νόμος τι μπορεί να λέει;

Αισθάνομαι ακόμη υπερήφανη για τη Δανία. Μετά τη Σουηδία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που ξοδεύει τόσα πολλά χρήματα στην υποδοχή των προσφύγων. Πιστεύω πως, τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ζήσουμε με τις ανθρωπιστικές αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η κοινωνία μας. Η φιλελεύθερη και ανοιχτόμυαλη Δανία που βλέπω ακόμη, ελπίζει πως οι μέρες του εθνικισμού είναι μετρημένες».

Πολιτισμός
3

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM
Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Η Μπλάνσετ αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάρθα Στιούαρτ στο biopic «Good Thing», με τη Janicza Bravo του «Zola» στη σκηνοθεσία. Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή φράση-σήμα κατατεθέν της Στιούαρτ, «It’s a good thing»
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Πολιτισμός / Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Ανάμεσα σε σκιές, νέα πρόσωπα και την υπόσχεση της ελευθερίας πάνω στην πίστα, η Μαντόνα ανακοίνωσε το «Confessions on a Dance Floor: Part II», το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου από τη Warner Records.
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM
Η δύναμη της αγάπης: όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Πολιτισμός / Όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Το Waves Penetrate Me Fiercely, το νέο μικρού μήκους φιλμ του τρανς δημιουργού Geo Aghinea, χαρτογραφεί μια queer νυχτερινή ζωή που απλώνεται σε εγκαταλειμμένα κτίρια, διαμερίσματα και αυτοσχέδιους χώρους στο Βουκουρέστι.
THE LIFO TEAM
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

Πολιτισμός / Τιτανικός: Η ιστορία του πιο διάσημου ναυαγίου που έγινε σαν σήμερα το 1912

Το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ξεκίνησε σαν μια θριαμβευτική στιγμή της ναυπηγικής ιστορίας και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο παιδικού βιβλίου, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Ο Μάικλ Ρόζεν είναι ο νικητής του Hans Christian Andersen Award 2026 στην κατηγορία συγγραφής, της υψηλότερης διεθνούς διάκρισης για δημιουργούς παιδικών βιβλίων που απονέμει η IBBY. Η ανακοίνωση έγινε στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.
THE LIFO TEAM
Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Πολιτισμός / Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Ο Μπίλι Κρίσταλ επιστρέφει το φθινόπωρο στο Broadway με το 860, μια νέα σόλο παράσταση εμπνευσμένη από το σπίτι όπου έζησε με την οικογένειά του για 46 χρόνια και που χάθηκε στις φωτιές του Παλισέιντς το 2025
THE LIFO TEAM