Βόρεια-Νότια

Βόρεια-Νότια Facebook Twitter
0
Βόρεια-Νότια Facebook Twitter
LoCamente

«LoCamente» (τρελή ψυχή) είναι το εύστοχο όνομα του ολοκαίνουργιου μαγαζιού της Ελένης και του Άρη Τσανακλίδη. «Τρελή ψυχή, αυτό είμαι κατά βάθος» λέει γελώντας η Ελένη και προσθέτει: «Ήταν μια τρελή απόφαση αλλά κι ένα όνειρο να κάνω ένα εστιατόριο μαζί με τον άντρα μου, τον Άρη». Η αύρα της οικειότητας υπάρχει διάχυτη και σε αγκαλιάζει αμέσως. Aυλή καταπράσινη, σάλα στα χρώματα της άμμου, με έντονα τα ισπανικά στοιχεία. Φυλλομετρώ τον κατάλογο με τις προτάσεις των πιάτων που βγαίνουν από την κουζίνα. Ο Άρης Τσανακλίδης, πολυταξιδεμένος και έμπειρος σεφ, μαγειρεύει «φαγητά που γουστάρουμε να τρώμε», όπως ο ίδιος λέει, και ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του. «Το μενού θα αλλάζει τακτικά, ανάλογα με τη διάθεση, και θα προσθέσω λίγο βιετναμέζικο και ταϊλανδέζικο» εξηγεί ο σεφ και μας σερβίρει μαριναρισμένο φιλέτο ψαριού σε μοσχολέμονο, αλάτι και φρέσκο κόλιανδρο (€6,50) – ωραίο ξεκίνημα. Ακολουθεί μια υπέροχη σαλάτα, η «Escondido» (€7), με ολόφρεσκες καρδιές μαρουλιού –σαν να το έχεις μόλις κόψει από τον κήπο– που αγκάλιαζαν dressing Dijon, παρμεζάνα, ψητό σκόρδο και χειροποίητο κρουτόν. Δροσερή και τόσο ευχάριστη, που δεν θέλεις να τελειώσει. Σε πήλινο σκεύος έρχεται το Chili con carne (€5), μαστόρικα μαγειρεμένος μοσχαρίσιος κιμάς, με καλαμπόκι, φασόλια κόκκινα και σάλτσα ντομάτας με τσίλι. Ένα παιχνίδι υφών, πληθωρικής νοστιμιάς και κάψας αγκαλιάζει τον ουρανίσκο. Ο Άρης μαγειρεύει με τεχνική αλλά και αγάπη, το καταλαβαίνεις και στους μυρωδάτους γκιουσλεμέδες (€4,5), φτιαγμένους με άγρια χόρτα και φέτα που δίνει όμορφη ένταση στη γεύση. Είναι μια πρόκληση το παιχνίδι αυτό των διαφορετικών γαστρονομικών προτάσεων που εναλλάσσονται στο τραπέζι. Από τα κυρίως, οι γαρίδες κεμπάπ με κομμάτια ανανά συνοδεύονται με αχνιστό ρύζι με κάρι (€14,5), ένα επιτυχημένο πιάτο. Ανάλαφρη αλλά και φινετσάτη γεύση αποκαλύπτει το λαβράκι (€10,5), φτιαγμένο στον ατμό, που η σος από λεμόνι yuzu και σόγια πάνω στο αχνιστό ρύζι μπασμάτι το απογειώνει. Εύκολα θα βάλετε στην άκρη τις αναστολές και τα κρατήματα και θα τσακίσετε τα μπιφτεκάκια LoCamente (€7,5). Έρχονται αφράτα και μυρωδάτα, ψημένα στην εντέλεια και στημένα σαν πύργος με πίτες ανάμεσά τους, με σος γιαουρτιού, και από δίπλα ντοματίνια με κάππαρη και καππαρόφυλλα. Η απλότητα και η γευστική διαφάνεια σε όλο τους το μεγαλείο. Στο διπλανό τραπέζι πάνω σε ξύλινο εντυπωσιακό σκεύος ένα captain America Burger που ο νεαρός τιμάει βουλιμικά. Μικρή οινική λίστα, που όμως προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές και με καλή τιμολόγηση. Γλυκός ο επίλογος με ένα ανάλαφρο millefeuille που σερβίρεται στο ποτήρι, με φράουλες και καραμελωμένα αμύγδαλα. Όποιος γνωρίζει την προσωπικότητα του Άρη και της Ελένης δεν περιμένει κάτι λιγότερο όταν βάζουν την υπογραφή τους σε ένα εστιατόριο.

☛ LoCamente, Σμύρνης 3, Νέα Ερυθραία, 6945 439520

Βόρεια-Νότια Facebook Twitter
Jimmy's Fish and the Sushi Tavern


Έχοντας κρατήσει από το παρελθόν ωραίες αναμνήσεις από το γνωστό εστιατόριο του Μικρολίμανου «Jimmy & the fish», ένιωσα όμορφα και φιλόξενα στο ανανεωμένο πλέον Jimmy's fish & the Sushi Tavern. Το μενού εναρμονίζεται με τη θέση του χώρου, προσφέροντας θαλασσινές κλασικές προτάσεις, και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα επιλογής σε σούσι, μια τάση που βρίσκει αρκετούς φανατικούς οπαδούς. Ξεκινήσαμε με τις κλασικές προτάσεις του μενού και αφήσαμε για μετά το σούσι. Αρχή με πετυχημένο σεβίτσε σφυρίδας (€14) που «πατάει» σε ασιατική συνταγή, με ξύσμα καρότου, ψιλοκομμένη πιπεριά και ντοματίνια. H Σαλάτα του Αγρού (€12), ένας λιλιπούτειος κήπος στο πιάτο με τραγανή πιπεράτη ρόκα, καρδιές μαρουλιού, ξεφλουδισμένη ντομάτα, πιπεριές χρωματιστές και τουρσί αγγούρι και πιπεριές. Γεύση οικεία αποκάλυψε και η ωραία ταραμοσαλάτα (€8) με σπιτική προσέγγιση, που συνοδεύεται με αραβικές πίτες κομμένες σε σχήμα πανιού ιστιοπλοϊκού, ραντισμένες με κοκκινοπίπερο. Από τα κυρίως πιάτα, γευτήκαμε το «Μυκονιάτικο» καλαμάρι(€16), γεμιστό με φέτα και ψημένο στα κάρβουνα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το σπαγγέτι με καραβίδες (€22) σε σάλτσα ντοματένια – ένα πιάτο που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Το μακαρόνι, σωστά βρασμένο al dente, και πλούσια η γεύση της σάλτσας που το αγκαλιάζει με τις ευμεγέθεις καραβίδες. Ο κατάλογος με τα σούσι προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως το ταρτάρ κιτρινόπτερου τόνου (€9), που έρχεται με ωραία παρουσία και γεύση, και τα καλοφτιαγμένα California rolls (€10), που τρώγονται απνευστί. Επιδόρπιο επιβάλλεται να πάρετε, και μάλιστα την άπαιχτη μηλόπιτα (€7) που συνοδεύεται με παγωτό. Με δυο λόγια, εδώ θα φας από θαλασσινά ζυμαρικά, φρέσκο ψάρι έως γιαπωνέζικα ρολά σε ωραίο περιβάλλον και με αίσθηση φιλοξενίας.

☛ Jimmy's Fish and the Sushi Tavern, Ακτή Κουμουνδούρου 46, Μικρολίμανο, 210 4124417

«Testaccio» ονομάζεται η περιοχή στη Ρώμη που φιλοξενούσε από το 19ο έως τα τέλη του 20ού αιώνα τα σφαγεία και σήμερα είναι η γειτονιά των foodies. Αυτή είναι και η ονομασία του καινούργιου εστιατορίου που άνοιξε στον χώρο που φιλοξενούσε μέχρι πρόσφατα το Silver Casa στη Βουλιαγμένη. Το μενού δίνει έμφαση –πού άλλου– στο κρέας, με steaks, bisteca Fiorentina, μοσχαράκι γάλακτος και τόμαχοκ από χοιρινό. Μαζί θα σερβίρονται πολλά φρέσκα εποχικά λαχανικά, από κουκιά στη σχάρα έως παλιές ποικιλίες καρότων με πέστο φιστικιού. Θα υπάρχει μπαρ με οστρακοειδή, μοτσαρέλα μπαρ και κοκτέιλ. Το μενού θα υποστηρίζει λίστα ιταλικών κρασιών και λίστα με δυσεύρετους ελληνικούς οίνους. Αναμένεται αρχές Ιουνίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ