Η καλύτερη φωτογραφία μου: Xαράλαμπος Κυδωνάκης (a.k.a. Dirtyharry)

Η καλύτερη φωτογραφία μου: Xαράλαμπος Κυδωνάκης (a.k.a. Dirtyharry) Facebook Twitter
3

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΣΩΣ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

 

Αυτήν τη φωτογραφία την τράβηξα τον Ιούνιο του 2010 στο Ρέθυμνο. Δεν γνωρίζω την εικονιζόμενη κοπελιά κι ό,τι τράβηξα δεν το βρήκα κάπου αργά κι απόμερα, αλλά ένα απόγευμα ακριβώς δίπλα στον πεζόδρομο της παραλίας, τον πιο ζωντανό δρόμο της πόλης το καλοκαίρι. Δεν έχει ξανατύχει να δω κάτι παρόμοιο εδώ και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κάνω αρνητική διαφήμιση στην πόλη μου.


Ανάμεσα στα άλλα που έχω ακούσει απ' όταν δημοσίευσα τη φωτογραφία μέχρι σήμερα είναι και τα παρακάτω σχόλια:


«δεν ντρέπεσαι καθόλου»


«dirtyharrry's dirty classic»


«τώρα αυτό γιατί το τράβηξες;»


«η καλύτερή σου φωτογραφία»


«είσαι ελεεινός» κ.λπ.


Στο συγκεκριμένο θέμα τα όρια μεταξύ απέχθειας και οποιουδήποτε ίχνους αισθητικής είναι από λεπτά έως απροσδιόριστα. Όσο περνά ο καιρός, μου φαίνεται πως κάποιες φωτογραφίες μου μοιάζουν μεταξύ τους και συχνά οι καινούργιες μού θυμίζουν άλλες, πιο παλιές. Δεν έχω να ξεχωρίσω μια συγκεκριμένη φωτογραφία που να είναι η αγαπημένη μου, ετούτη εδώ έχει μια ιδιομορφία στο θέμα της και την έχω βάλει στην άκρη μέχρι να τη βαρεθώ κι αυτήν.


Δεν ξέρω αν υπάρχει εδώ κάτι που ο θεατής δύσκολα θα αποκωδικοποιήσει, τα οπτικά στοιχεία είναι αρκετά ξεκάθαρα. Ούτε ξέρω τι σκέψεις μπορεί να κάνει ο καθένας, αντικρίζοντας κάτι τέτοιο. Όσον αφορά εμένα, παλιότερα αναρωτιόμουνα διάφορα, άλλες φορές δεν σκεφτόμουνα απολύτως τίποτα. Τώρα τελευταία με στενοχωρεί γιατί μου θυμίζει τη σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτηση της Κρήτης απ' τον τουρισμό. Ίσως απλά να είναι μια κοπελιά σε μια δύσκολη στιγμή, που όμως έχει τη δυνατότητα με τη σκούπα να εξαφανίσει κάθε ίχνος της, σαν να ήτανε γάτα. Ίσως να μην ισχύει ούτε αυτό και όλα που έχουν περάσει απ' το μυαλό μου να είναι ασυναρτησίες. Σταματάω εδώ γιατί δεν θέλω να θεωρηθεί ότι θέλω να «περάσω μηνύματα» ή ότι θέλω να «πω κάτι για την εποχή μου». Διάλεξα να μιλήσω γι' αυτήν τη φωτογραφία επειδή δεν θέλω να προβληματίσω κανέναν, αρκετά προβλήματα έχει ο κόσμος ήδη και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα.

CV

Γεννημένος: 1979, Ηράκλειο
Σπουδές:  Αρχιτεκτονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Επιρροές: S. Peckinpah, L. Buñuel, F. Goya, Weegee, D. Arbus, M. Parr
Καλύτερη στιγμή: Δεν ξέρω ποια είναι η καλύτερη, η πιο πρόσφατη όμως είναι όταν με προσκάλεσαν να μιλήσω για μια φωτογραφία μου στη LifΟ και δεν με λογόκριναν.
Χειρότερη στιγμή: Δεν θυμάμαι. Είναι πολλές.
Τop tip: Αγνοήστε κάθε συμβουλή, μαζί κι αυτήν εδώ.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Φωτογραφία / Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Σήμερα, η Meiselas θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο για τους πολιτικά δεσμευμένους φωτογράφους που καταγράφουν προσεκτικά, προβληματίζονται και πλαισιώνουν το έργο τους, αλλά και για τους φωτογράφους που επίμονα εργάζονται σε συνεργασία με τα θέματά τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Φωτογραφία / «Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία επανεκδίδεται αυτό τον μήνα το φωτογραφικό λεύκωμα της Adrienne Salinger με πορτρέτα εφήβων στα υπνοδωμάτιά τους, σε μια εποχή πριν τα smartphones και τα social media.
THE LIFO TEAM
Nelly's: Η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση για τη σπουδαιότερη Ελληνίδα φωτογράφο

Φωτογραφία / Nelly's: Η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος

Πεθαίνει σαν σήμερα η γυναίκα που είναι μέχρι τις μέρες μας η πιο γνωστή Ελληνίδα φωτογράφος. Ποια ήταν η Έλλη Σουγιουλτζόγλου; Και πώς έφτασε να φωτογραφίζει διάσημες χορεύτριες στην Ακρόπολη; Η Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη μας εξηγεί.
M. HULOT
«Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Φωτογραφία / «Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Ο φωτορεπόρτερ Αχμέντ αλ-Αρίνι περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στην φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου ως σύμβολο της ανθρωπιστικής καταστροφής που μαστίζει τη Λωρίδα.
THE LIFO TEAM
Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Φωτογραφία / Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Ο Αθηναίος φωτογράφος που έχει καταγράψει την ξέφρενη –αλλά και τρυφερή– νυχτερινή ζωή του Βερολίνου μπορεί να άργησε να βρει τον δρόμο του, αλλά μέσα από τη φωτογραφία νιώθει ότι τελικά η διαδρομή του απέκτησε ένα νόημα.
M. HULOT
Μια έκθεση με φωτογραφίες του Α. Εμπειρίκου που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν 

Φωτογραφία / Φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μια νέα έκθεση

54 φωτογραφίες από το πολύτιμο αρχείο του θα παρουσιαστούν από την Eleftheria Tseliou Gallery, στον χώρο της Τοσίτσα 3, σε μια έκθεση που επιχειρεί να αναδείξει πως υπήρξε εξίσου σημαντικός ως φωτογράφος, όσο και ως ποιητής και ψυχαναλυτής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Το φωτογραφικό έργο της Ανιές Βαρντά σε μια νέα έκθεση/ Το Παρίσι της Ανιές Βαρντά έχει χιούμορ/ Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία/ Το ανορθόδοξο και διψασμένο για ζωή βλέμμα της Ανιές Βαρντά

Φωτογραφία / Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία

Μία νέα έκθεση στο Μουσείο Καρναβαλέ στο Παρίσι παρουσιάζει το ελάχιστα γνωστό φωτογραφικό έργο της σπουδαίας Γαλλίδας σκηνοθέτριας της Νουβέλ Βαγκ, αναδεικνύοντας τη λοξή και χιουμοριστική ματιά της στην πόλη του Παρισιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

3 σχόλια