Ποιες είναι οι τομές του συμφώνου συμβίωσης

Ποιες είναι οι τομές του συμφώνου συμβίωσης Facebook Twitter
SOOC
3

Σημαντικές τομές στην κοινωνική ζωή αλλά και εκπλήξεις περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Το σύμφωνο που έσπασε ρεκόρ σχολίων όσο βρισκόταν στη φάση της διαβούλευσης (έφτασε στα 3.224 μηνύματα, τα περισσότερα υβριστικά)  όχι μόνο επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης  στους ομόφυλους, αλλά παρέχει και πολύ περισσότερα δικαιώματα και στα ετερόφυλα ζευγάρια που επιλέγουν το σύμφωνο αντί του γάμου.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις που επιτρέπουν σε περισσότερους κρατούμενους να αποφυλακιστούν με «βραχιολάκι» ενώ διευκολύνει  τη  μετακίνηση βαρυποινιτών στις αγροτικές φυλακές.

Παράλληλα προβλέπει αυστηρότερη τιμωρία για τα ρατσιστικά εγκλήματα, τα «γεύματα μίσους», ενώ ιδρύεται και Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για να χαράξει τη σχετική πολιτική.

Επίσης, τα ομόφυλα και τα ετερόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να διεκδικούν (όπως και σύζυγοι) το δικαίωμα συνυπηρέτησης που υπάρχει στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ενώ μέσα σε ένα 6μηνο θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει και όλα τα υπόλοιπα εργασιακά και ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα που μπορεί να έχει το ζευγάρι.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προοπτικές, θα δοθούν δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δυνατότητα σύνταξης χηρείας και μελετάται το ενδεχόμενο αναγνώρισης οικογενειακού επιδόματος (όπως ισχύει για τον γάμο), υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης κ.λπ.

Στις οικογενειακές σχέσεις, επιτρέπει την αντίστοιχη εφαρμογή διατάξεων για το επώνυμο των συμβιούντων και των παιδιών τους, τη γονική τους επιμέλεια, την αναγνώριση της πατρότητας.

Παράλληλα προβλέπεται η αντίστοιχη εφαρμογή διατάξεων του κληρονομικού δικαίου μετά τον θάνατο αλλά και του δικαιώματος για διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου, με τη διαφορά ότι επιτρέπεται στα ζευγάρια κατά τη σύναψη του συμφώνου να παραιτούνται -εφόσον το επιθυμούν- από τη νόμιμη μοίρα (σε κληρονομιά) ή από τη διατροφή, έχοντας την ευχέρεια να αντιμετωπίσουν κατά βούληση τα περιουσιακά αυτά ζητήματα.

Παράλληλα γίνεται αυστηρότερη η λύση του συμφώνου, καθώς δεν αρκεί πλέον η απλή γνωστοποίηση του χωρισμού.

Το σύμφωνο θα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα απόκτησης άδειας παραμονής και ιθαγένειας -όπως ισχύει και σε άλλα κράτη-, δικαίωμα να αρνηθεί να καταθέσει στο δικαστήριο ο ένας σύντροφος κατά του άλλου, αλλά και αναγνώριση του συντρόφου ως οικείου για ιατρικά θέματα, όπως π.χ. αυτά που προέκυψαν με τη νοσηλεία και τον θάνατο του Μ. Χατζησάββα.

Πηγή: Έθνος

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανυσηχητική έρευνα για τους 16χρονους στην Ελλάδα - Ουσίες, κάπνισμα και τζόγος στα ύψη

Ελλάδα / Ανησυχητική έρευνα για τους 16χρονους στην Ελλάδα - Ουσίες, κάπνισμα και τζόγος στα ύψη

Υψηλά είναι και τα ποσοστά εθισμού στα social media, σύμφωνα με την έρευνα ESPAD 2024, που πραγματοποιείται σε 37 χώρες σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά
LIFO NEWSROOM
28η Οκτωβρίου: Τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια - Για ποια οχήματα απαγορεύεται η κυκλοφορία

Ελλάδα / 28η Οκτωβρίου: Τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια - Για ποια οχήματα απαγορεύεται η κυκλοφορία

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ θα τεθούν σε ισχύ από Παρασκευή 24 έως και Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2025, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων
LIFO NEWSROOM