Τρουντό: «Σταματάμε τους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους»

Τρουντό: «Σταματάμε τους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους» Facebook Twitter
6

Τις προεκλογικές του δεσμεύσεις φαίνεται πως θα τηρήσει ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι την Παρασκευή και τις εξαγγελίες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας πως θα κλιμακώσουν τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν εναντίον των τζιχαντιστών.

«Κάναμε μια ξεκάθαρη δέσμευση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα σταματήσουν οι αποστολές βομβαρδισμών των καναδικών αεροσκαφών. Έχουμε εντολή να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Τρουντό στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας των G20.

Αυτή τη στιγμή ο Καναδάς συμμετέχει στο διεθνές συνασπισμό των χωρών εναντίον του ISIS με έξι αεροσκάφη της Πολεμικής του Αεροπορίας. Όμως ο Τρουντό, ο οποίος εξελέγη τον Οκτώβριο υποσχόμενος να αποσύρει τα έξι αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στις επιδρομές, τόνισε πως ο Καναδάς θα συνεισφέρει αποτελεσματικότερα με άλλους τρόπους και εξετάζει το πώς μπορεί να επεκταθεί το υπάρχον πρόγραμμα για την εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξέφρασαν την ανησυχία τους πως ο τερματισμός της συμμετοχής των αεροσκαφών της καναδικής ΠΑ στην εκστρατεία θα μπορούσε να μειώσει την ισχύ πυρός του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ.

Αυτή τη στιγμή, τα έξι αεροσκάφη συνεχίζουν να πλήττουν στόχους στο Ιράκ και στη Συρία. Ο ίδιος ο Τρουντό απέφυγε να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα σταματήσει η συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις. Η εντολή για την τρέχουσα αποστολή εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.

 «Η δυνατότητά μας να προσφέρουμε εκπαιδευτές είναι κάτι που δεν μπορούν να προσφέρουν όλες οι χώρες και ο Καναδάς μπορεί να κάνει περισσότερα», σημείωσε ο Τρουντό. «Ο Καναδάς επ' ουδενί ακυρώνει τη δέσμευσή του να αποτελέσει μέρος του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ και να έχει συμμετοχή στο στρατιωτικό σκέλος του».

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απευθύνουν έκκληση για βοήθεια - Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 900

Διεθνή / Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απευθύνουν έκκληση για βοήθεια - Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 900

Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι έρευνες των σωστικών συνεργείων μετά τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ - Οι διασώστες δίνουν μάχη για να φτάσουν σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών

Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο αναφέρει ότι πληρούνται τα νομικά κριτήρια που στοιχειοθετούν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Κίνα: Γιατί είναι εκεί ο Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ-ουν, και τι είναι ο «άξονας της αναταραχής»;

Διεθνή / Γιατί βρίσκονται στην Κίνα Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, και τι είναι ο «άξονας της αναταραχής»;

Πώς εξηγούν οι αναλυτές το γεγονός ότι την στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στο Πεκίνο θα παρακολουθήσουν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, μαζί με τον πρόεδρο του Ιράν
LIFO NEWSROOM
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Διεθνή / Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Η άσκηση «Zapad 2025» περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- ασκήσεις ετοιμότητας για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων και των ρωσικής κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για την ευκολότερη πρόσβαση στην άμβλωση

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στην άμβλωση

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «Η Φωνή μου, η Επιλογή μου» υπέβαλε το αίτημά της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης που θα καταστήσει την άμβλωση πιο προσβάσιμη
LIFO NEWSROOM