H Μέρκελ ζητά πλήρη διαφάνεια για το σκάνδαλο της Volkswagen

H Μέρκελ ζητά πλήρη διαφάνεια για το σκάνδαλο της Volkswagen Facebook Twitter
3

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε την Τρίτη για πλήρη διαφάνεια στην διαλεύκανση της υπόθεσης του λογισμικού που είχε τοποθετήσει σε ντιζελοκίνητα οχήματα της προκειμένου να δείχνει στους ελέγχους ότι εκπέμπουν λιγότερους ρύπους.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη κατάσταση, θα πρέπει να υπάρξει πλήρη διαφάνεια, ερευνώντας το σύνολο της υπόθεσης.Ο υπουργός Μεταφορών είναι σε στενή επαφή με την Volkswagen και ελπίζω τα γεγονότα να  τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

 

Η αποκάλυψη έγινε από τις αμερικανικές αρχές κατά τη διάρκεια μετρήσεων που έγιναν από ανεξάρτητο εργαστήριο.

 Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάστηκε να παραδεχτεί την παρανομία -σημειώνοντας ότι τοποθέτησε επίτηδες το λογισμικό ξέροντας ποιός είναι ο σκοπός του -και να ζητήσει συγγνώμη ενώ απειλείται με τεράστια πρόστιμα από τις αμερικανικές αρχές, πού μπορεί να φτάσουν και τα 18 δισεκ. δολάρια.

Τα μοντέλα με δίλιτρο κινητήρα στα οποία είχε τοποθετηθεί το λογισμικό είναι τα Jetta (2000-2015), Beetle (2009-2015),  Golf (2009-2015), Passat (2014-2015) και Audi A3 (2009-2015). Συνολικά το λογισμικό υπολογίζεται ότι είχε τοποθετηθεί σε 11 εκατομμύρια οχήματα της γερμανικής εταιρείας.

Εν τω μεταξύ η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel ανέφερε σήμερα πως η Volkswagen θα αποπέμψει τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάρτιν Βίντερκορν, ανέφερε σήμερα αφού η αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε ότι χειραγωγούσε τους ελέγχους εκπομπής ρύπων παραποιώντας τις σχετικές μετρήσεις και έκανε γνωστό ότι θα μπορούσε να επηρεαστούν παγκοσμίως 11 εκατομμύρια από τα οχήματα της.


Η γερμανική εφημερίδα , επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από το εποπτικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας, είπε ότι ο Βίντερκορν θα αντικατασταθεί από τον Ματίας Μίλερ, τον επικεφαλής της μονάδας της Porsche.


Εκπρόσωπος της Volkswagen χαρακτήρισε το δημοσίευμα «γελοίο». Εκπρόσωπος της Porsche είπε ότι ο Μίλερ ήταν επί του παρόντος στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Volkswagen στα κεντρικά της γραφεία.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM