Εμπλοκή στη διαχείριση των προσφυγικών ροών: Η Γερμανία έκλεισε τα σύνορα με την Αυστρία

Εμπλοκή στη διαχείριση των προσφυγικών ροών: Η Γερμανία έκλεισε τα σύνορα με την Αυστρία Facebook Twitter
5

Η Γερμανία αποφάσισε να επανεισάγει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που φτάνουν καθημερινά στη χώρα, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.


"Αυτή τη στιγμή η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους μεθοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα (της ΕΕ). Το επίκεντρο των ελέγχων θα είναι αρχικά τα σύνορα με την Αυστρία", είπε ο Γερμανός υπουργός, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας.


"Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να περιοριστεί η εισροή στη Γερμανία και να επανέλθουμε σε τακτικές διαδικασίες όταν μπαίνουν άνθρωποι στη χώρα" είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο και για λόγους ασφαλείας.

Τα σημερινά δημοσιεύματα που προέβλεπαν την εξέλιξη αυτή ανέφεραν πως το Μόναχο έχει φτάσει «στο ανώτατο όριο» των δυνατοτήτων του για την υποδοχή προσφύγων, μετά την άφιξη 12.200 ανθρώπων το Σάββατο.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν τη σιδηροδρομική σύνδεση της Γερμανίας με την Αυστρία.


Μια εκπρόσωπος της σιδηροδρομικής εταιρείας ÖBB είπε ότι η Γερμανία σταματά τα τρένα που κατευθύνονται στο έδαφός από την Αυστρία. Προς το παρόν είναι ασαφές αν διακόπτονται τα δρομολόγια και από την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή των τρένων που αναχωρούν από τη Γερμανία με προορισμό την Αυστρία.


Το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA είχε μεταδώσει ότι διακόπτονται τα δρομολόγια από Γερμανία προς Αυστρία από τις 18.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Με δεδομένους τους αριθμούς που καταγράφηκαν χθες είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι έχουμε φτάσει στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας» για την υποδοχή μεταναστών που φτάνουν στο Μόναχο μέσω των βαλκανικών χωρών, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου.


Την ανησυχία του για το μέλλον του συστήματος ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με αφορμή τα δημοσιεύματα για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία.


"Μόλις μίλησα με την καγκελάριο Μέρκελ. Συμφωνούμε πως για να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης" έγραψε στο Twitter ο Γιούνκερ, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλει ο ίδιος, σε συνεργασία με το Βερολίνο, για να προωθήσει την εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.


Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο προσωπάρχης του Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, έγραψε στο Twitter: "Η ελεύθερη μετακίνηση (η ζώνη Σένγκεν) θα τεθεί σε κίνδυνο αν οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν συνεργαστούν γρήγορα και αλληλέγγυα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης".
Με άλλα μηνύματά του ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στις εκκλήσεις που έχει κάνει στους ηγέτες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίοι αντιτίθενται στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός τους.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ

Διεθνή / Ρωσία: Μία γυναίκα νεκρή και πολλοί τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο

Ο 19χρονος δράστης πέταξε επίσης ένα πυροτεχνικό αντικείμενο σε χώρο όπου λειτουργούσε παιδικό κέντρο ψυχαγωγίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών
THE LIFO TEAM
ΣΚΩΤΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΤΕΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Σκωτία: Πέντε τραυματίες σε επίθεση με τσεκούρι – Εξετάζεται αντιμουσουλμανικό κίνητρο

Βίντεο δείχνουν τον ύποπτο να περιφέρεται κρατώντας τσεκούρι, ενώ αργότερα ακούγεται να λέει ότι «προστάτευε τη χώρα» ενώ έχει ήδη ακινητοποιηθεί από αστυνομικούς
THE LIFO TEAM
Γάζα: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα ενώ συνεχίζεται το διπλωματικό αδιέξοδο

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα ενώ συνεχίζεται το διπλωματικό αδιέξοδο

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας οπερατέρ του Al Jazeera, με το δίκτυο να καταδικάζει την επίθεση και τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μέλος της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΜΟΝΑ ΧΑΛΙΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Λίβανος: Νεκρή σε ισραηλινό πλήγμα ακτιβίστρια που αφιέρωσε τη ζωή της στις χελώνες Καρέτα καρέτα

Η Μόνα Χαλίλ, μία από τις πιο γνωστές μορφές του περιβαλλοντικού κινήματος στον Λίβανο, πέθανε σε ηλικία 76 ετών από τα τραύματα που υπέστη μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα
THE LIFO TEAM
Κατασκευάζουν το «Μαύρο Κουτί της Γης»: Θα καταγράφει τα πάντα μέχρι το τέλος της ανθρωπότητας

Διεθνή / Κατασκευάζουν το «Μαύρο Κουτί της Γης»: Θα καταγράφει τα πάντα μέχρι και μια πιθανή καταστροφή του πλανήτη

Το μεγάλο ατσάλινο «μαύρο κουτί» που σχεδιάζεται για να καταγράφει διαρκώς δεδομένα, δημιουργώντας ένα αρχείο που ίσως κάποτε εξηγήσει πώς η ανθρωπότητα έφτασε στην καταστροφή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ

Διεθνή / Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δηλώνει ότι δεν του αρέσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά την ενέκρινε

Ο Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αποστασιοποιήθηκε από τη συμφωνία, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτήν στον πρόεδρο του Ιράν, και δήλωσε ότι ο Τραμπ προχώρησε σε αυτήν από «απελπισία»
THE LIFO TEAM
ΑΓΓΛΙΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΠΑΙΔΙ 3ΧΡΟΝΟΣ

Διεθνή / Αγγλία: Γυναίκα πήδηξε ανάμεσα σε κροκόδειλους για να σώσει 3χρονο

Πρώην υπάλληλος στο ζωολογικό πάρκο χαρακτήρισε την αντίδρασή της «εξαιρετικά γενναία», υποστηρίζοντας ότι δεν δίστασε να θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο προκειμένου να βοηθήσει το παιδί
THE LIFO TEAM