No.1

H ιστορία του κοριτσιού που δάκρυσε μπροστά στην κυνική ομολογία της Μέρκελ

H ιστορία του κοριτσιού που δάκρυσε μπροστά στην κυνική ομολογία της Μέρκελ Facebook Twitter
φωτό: Gordon Welters/ The New York Times
3

Οι Νew York Times αναφέρουν πως η Μέρκελ αντιμετώπισε την Ελλάδα υιοθετώντας το ρόλο εκείνης που επέβαλε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τα δακρυσμένα μάτια της νεαρής από τη Μέση Ανατολή που αιτούνταν άσυλο, ανέτρεψαν την εικόνα της. "Το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας, εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη συμπόνια της και έστρεψε την προσοχή στο ανθρωπιστικό δίλημμα της Ευρώπης." γράφουν στην εισαγωγή του ρεπορτάζ που αφιερώνεται στο 14χρονο κορίτσι που έγινε σύμβολο του μεταναστευτικού προβλήματος της Ευρώπης.

«Δεν είχα προσχεδιάσει να μιλήσω στην καγκελάριο για το θέμα των προσφύγων," λέει η Reem Sahwil από την Παλαιστίνη στη συνέντευξη που παραχώρησε από διαμέρισμά της οικογένειάς της τη Δευτέρα. Η μικρή αναφέρεται στο βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου στο οποίο κατά τη διάρκεια συνάντησης της Μέρκελ με μαθητές στην πόλη Ρόστοκ, πήρε το μικρόφωνο και της μίλησε για την κατάσταση των μεταναστών ζητώντας μια απάντηση για το μέλλον της ίδιας και της οικογένειάς της. Η κυνική απάντηση της καγκελαρίου έφερε δάκρυα στα μάτια του κοριτσιού που είχε μόλις ακούσει από επίσημα χείλη πως δεν γίνεται να μείνουν όλοι στη Γερμανία και πως κάποιοι θα πρέπει να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν. 

Η Reem είναι μια από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που έφτασαν στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αναζητώντας ασφάλεια ή μια ευκαιρία. Η Γερμανία ωστόσο λαμβάνει τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας από τους βασικούς λόγους που η οικογένεια της μικρής επιδιώκει να παραμείνει στη Γερμανία είναι η ιατρική περίθαλψη της Reem η οποία πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και μια δυσπλασία στον αχίλλειο τένοντα.

Η Reem δηλώνει πως αισθάνεται τη Γερμανία σπίτι της. Μαζί με τα δύο μικρότερα αδέρφια της και τους γονείς της ζουν σε ένα μπλοκ κατοικιών έξω από το κέντρο της πόλης. Το διαμέρισμα που ζουν είναι παροχή από την κυβέρνηση. Οι γονείς της Reem απαγορεύεται να εργάζονται, όσο οι αιτήσεις ασύλου τους είναι υπό εξέταση, και η οικογένεια ζει με μια μικρή κυβερνητική επιχορήγηση.

Η Reem, μιλώντας σε άπταιστα γερμανικά μετά από πέντε χρόνια στη χώρα, είπε ότι θέλει να σπουδάσει και να ζήσει στη Γερμανία. Θέλει να εργαστεί ως διερμηνέας ή καθηγήτρια Αγγλικών, ώστε να μπορεί να βοηθήσει τους άλλους μετανάστες να ξεπεράσουν τα εμπόδια επικοινωνίας που η ίδια αντιμετώπισε. «Βλέπω πόσο απαραίτητο είναι για τους μετανάστες όταν φτάνουν εδώ», λέει.

Γεννήθηκε δύο μήνες πρόωρα σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Μπάαλμπεκ το 2000 και εξαιτίας της πάθησής της αντιμετωπίζει δυσκολία στο περπάτημα και την μετακίνηση.

Ο πατέρας της, Atef Sahwil, αγωνίστηκε για να πληρώσει τους λογαριασμούς της ιατρικής περίθαλψης δουλεύοντας ως οξυγονοκολλητής. Το καλοκαίρι του 2006, καθώς μαίνονταν ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ απειλήθηκε η ζωή τους στο Μπάαλμπεκ και κατέφυγαν στη Συρία για λίγους μήνες, παραμένοντας σε ένα άλλο στρατόπεδο προσφύγων. Μετά η οικογένεια επέστρεψε στο Λίβανο και η Reem έσπασε το δεξί πόδι της σε ένα ατύχημα με αυτοκίνητο.

Μετά από χρόνια χωρίς την απαραίτητη και επαρκή φροντίδα, οι Sahwils υπέβαλαν αίτηση για ιατρική περίθαλψη στη Γερμανία το 2010 και πέταξαν στο Ντίσελντορφ για να γίνει εγχείρηση στην πλάτη της Reem. Η οικογένειά της πλήρωσε το ταξίδι με χρήματα που δανείστηκε από τον εργοδότη του πατέρα της, καθώς και με δωρεές από τον Ερυθρό Σταυρό, κάποιους συγγενείς και γείτονες. "Προσεγγίσαμε αγνώστους και χτυπούσαμε την πόρτα τους για να ζητήσουμε βοήθεια" περιγράφει η 14χρονη.

Αυτή ήταν η πρώτη από πολλές εγχειρήσεις στη Γερμανία, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να πρέπει να μείνει και να ζητήσει άσυλο. 

Οι Sahwils ζήτησαν για πρώτη φορά άσυλο στη Σουηδία, αλλά δεν έγινε δεκτό επειδή οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζουν ότι η πρώτη χώρα της Ένωσης στην οποία εισέρχεται ο πρόσφυγας είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της αίτησης.

Η οικογένεια στη συνέχεια επέστρεψε στη Γερμανία και υπέβαλε αίτηση για χορήγηση ασύλου. Η Reem είπε ότι αν και η αίτηση απορρίφθηκε η οικογένεια αιτήθηκε επανεξέταση.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, ο Roland Methling, ο δήμαρχος του Rostock, έχει πει ότι θα κάνει το παν για να βοηθήσει τις οικογένειες μεταναστών που ανήκουν στη δικαιοδοσία του. «Η Γερμανία, η Ευρώπη και κυρίως η Παλαιστίνη χρειάζονται ανθρώπους όπως η Reem," γράφει ο κ Methling σε ένα e-mail.

Η Reem φοιτά σε ειδικό σχολείο για μαθητές με ειδικές ανάγκες και αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές της διακοπές. «Όταν είμαι στο σχολείο, νιώθω σαν να κάνω κάτι στη ζωή μου», είπε και προσθέτει πως το αγαπημένο της μάθημα είναι τα αγγλικά και τα γερμανικά, στα οποία ήταν και η μοναδική μαθήτρια στην τάξη της που φέτος αρίστευσε.

«Η πολιτική είναι μερικές φορές δύσκολη," σχολίασε την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος κάνοντας πολλούς να πουν πως έδειξε έλλειψη ευαισθησίας και κάποιους να επικροτήσουν την ειλικρίνειά της. Στους δεύτερους ανήκει και η Reem η οποία λέει πως η καγκελάριος ήταν ειλικρινής και αυτό της φάνηκε καλό.

3

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM