ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Ο Βαρουφάκης στο CNN: Είχαμε plan B και ήταν υπό την εποπτεία Τσίπρα

Ο Βαρουφάκης στο CNN: Είχαμε plan B και ήταν υπό την εποπτεία Τσίπρα Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
4

O πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα έκανε λάθη στις διαπραγματεύσεις, αλλά επέμεινε πως η ευθύνη των δανειστών για τα δεινά της χώρας  είναι πολύ μεγαλύτερη.

"Κάναμε λάθη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό. Και καθιστώ και τον εαυτό μου υπεύθυνο για μερικά από αυτά", είπε στο CNN και την γνωστή δημοσιογράφο Christiane Amanpour. Ωστόσο σημείωσε πως η πολύ ισχυρή τρόικα των πιστωτών δεν ενδιαφέρεται για μια λογική, αμοιβαία και επωφελή συμφωνία. "Αυτό που έδειξε να την ενδιαφέρει δεν ήταν το πώς θα πάρει πίσω τα χρήματά της, αλλά το πώς θα ταπεινώσει την κυβέρνηση" εκτιμά.

Ο ίδιος φρόντισε στη συνέντευξη να τονίσει ότι "παραιτήθηκε," και δεν "απομακρύνθηκε" από Υπουργός. Παραιτήθηκε, όπως λέει, το βράδυ ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, στο οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων απέρριψε την σκληρή λιτότητα, την οποία η κυβέρνηση αργότερα δέχτηκεκαι σημειώνει πως εξακολουθεί να τρέφει συμπάθεια για τον Αλέξη Τσίπρα.

Κληθείς να σχολιάσει την απογοήτευση που εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν για το γεγονός πως η κυβέρνηση φάνηκε πως δεν είχε plan B o κος Βαρουφάκης ανέφερε "Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε plan Β."

 

Η επεξεργασία του σχεδίου έγινε στο υπουργείο Οικονομικών υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, αναφέρει και συμπληρώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να σχεδιαστεί ακόμη και πριν έρθει ο ίδιος στο υπουργείο Οικονομικών.

 

"Φυσικά αντιλαμβάνεστε πως αυτά τα σχέδια- τα σχέδια Β - είναι πάντα εξ ορισμού αρκετά ατελή αφού πρέπει να παραμένουν γνωστά σε έναν πολύ στενό κύκλο ανθρώπων καθώς μια οποιαδήποτε διαρροή τους αναδύει μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»"αναφέρει ο κος Βαρουφάκης.

"Το σχέδιο αυτό δεν ήταν το Grexit, αλλά το να δημιουργήσει η κυβέρνηση ονομαστική ρευστότητα στο πλαίσιο του ευρώ, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και διαπραγματευτική δύναμη. Το πρόβλημα ήταν ότι όταν έκλεισαν τις τράπεζές μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο", είπε.

4

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM
Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM