Δεν υπάρχει συμφωνία ανακοίνωσε η Κομισιόν - Αποχώρησε η ελληνική ομάδα

Δεν υπάρχει συμφωνία ανακοίνωσε η Κομισιόν - Αποχώρησε η ελληνική ομάδα Facebook Twitter
19

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν που έγινε λίγο πριν τις 8 το βράδυ οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν χωρίς αποτέλεσμα και η απόσταση παραμένει. Yπήρξε μια κάποια πρόοδος, αλλά όχι σημαντική ανέφερε η πλευρά του Γιούνκερ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν ότι στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου δεν θα συζητηθεί καν το θέμα της Ελλάδας, καθώς δεν υπήρξε η απαραίτητη πρόοδος στις συνομιλίες. 

O δημοσιογράφος των Financial Times o oποίος σημείωσε νωρίτερα πως η βραδινή συνομιλία κράτησε μόλις 45 λεπτά, γράφει στο Τwitter πως αυτό δεν ήταν καλό σημάδι. Ωστόσο κατά την έξοδο της ελληνικής ομάδας από την αίθουσα της συνάντησης αναφέρει πως είχε τετ α τετ με τον κο Παππά και όταν τον ρώτησε αν ο μικρός χρόνος είναι καλό δείγμα εκείνος χαμογέλασε και είπε θα δούμε.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες δεν πέτυχαν και εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και τις κοινές απαιτήσεις της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σημειώνεται από την πλευρά της Κομισιόν η οποία κάνει λόγο για μια ύστατη προσπάθεια που έγινε από τον κο Γιούνκερ.

"Επιπλέον οι τελικές ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς και το μεγάλο χάσμα εντοπίζεται στο δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δις" ανέφερε ο αξιωματούχος ο οποίος σημειώνει πως απαιτούνται πιο συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική πλευρά. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται πως ο πρόεδρος Γιούνκερ κρίνει πως με πολιτική βούληση από την Ελλάδα θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλος του μήνα.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

"O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.
O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα".

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα κάνει δηλώσεις από τις Βρυξέλλες σχετικά με την ελληνική στάση και όσα έγιναν απόψε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα η Αθήνα εμφανίστηκε ανυποχώρητη στις απαιτήσεις που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με non paper που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Κυριακής άφησε αιχμές πως με την επιμονή του τορπίλισε τη συμφωνία.

Σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου το κενό που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ προσδιορίζεται στα 3,6 δισ.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση κόκκινες γραμμές είναι οι μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM