Το 92% των παντρεμένων γυναικών στην Αίγυπτο έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή

Το 92% των παντρεμένων γυναικών στην Αίγυπτο έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή Facebook Twitter
2

Περίπου το 92% των παντρεμένων γυναικών στην Αίγυπτο έχει υποβληθεί σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της Αιγύπτου, Adel Adawy , αναφέροντας μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αίγυπτο πέρυσι σε γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών. Ο Υπουργός Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των κοριτσιών αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα όταν είναι μόλις 9 με 12 χρονών.


Μόνο το 31% των ακρωτηριασμών εκτελούνται από γιατρούς, ενώ οι περισσότεροι γίνονται από μαίες. Το ποσοστό της κλειτοριδεκτομής, (Female Genital Mutilation-FGM) στις αγροτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα υψηλό – φτάνει σχεδόν το 95% - ενώ στις αστικές περιοχές φτάνει το 39,2%.


Η μελέτη έδειξε ότι περισσότερες από τις μισές παντρεμένες γυναίκες της χώρας είναι υπέρ του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων. Το 30% δηλώνει ότι πρέπει να απαγορευτεί.


Η κλειτοριδοεκτομή απαγορεύτηκε το 2008. Οι παραβάτες μπορεί να καταδικαστούν σε φυλάκιση (από τρεις μήνες μέχρι δύο χρόνια) ή να τους οριστεί πρόστιμο (μεταξύ 120 και 590 ευρώ).


Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων είναι μια παραδοσιακή πρακτική κατά την οποία αφαιρούνται μερικώς ή πλήρως τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, εφαρμόζεται κυρίως στην Αφρική και σε μερικές χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Ασία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) έως 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδοεκτομή. Η πρακτική δεν έχει οφέλη για την υγεία, ενώ οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πόνο, σοκ, αιμορραγία, τέτανο, σήψη, κατακράτηση ούρων, λοιμώξεις και κύστες του ουροποιητικού συστήματος, στειρότητα, αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό, θάνατο του νεογέννητου και άλλα προβλήματα. Μεταξύ ορισμένων λαών η κλειτοριδοεκτομή θεωρείται απαραίτητο μέρος της σωστής ανατροφής ενός κοριτσιού και προετοιμασία για τον γάμο.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΦΟΡΟΣ ΖΟΥΚΜΑΝ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΟΙ

Διεθνή / Γαλλία: Η βουλή απέρριψε τον «φόρο Ζούκμαν» στους υπερπλούσιους

Οι Γάλλοι βουλευτές, αντιθέτως, στήριξαν ένα ηπιότερο κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων - «Να μην πληρώσουν οι Γάλλοι τον φόρο που δεν θέλουν να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια