Αισιόδοξος ο Τσίπρας για συμφωνία με τους δανειστές, παρά την «πολιτική» διαφωνία

Αισιόδοξος ο Τσίπρας για συμφωνία με τους δανειστές, παρά την «πολιτική» διαφωνία Facebook Twitter
Lefteris Partsalis / SOOC
7

Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της μέχρι το τέλος Απριλίου, δηλώνει στο Reuters ο Αλέξης Τσίπρας. Τονίζει ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης, ωστόσο επισημαίνει πως παραμένουν πολιτικές διαφωνίες σε τέσσερα πεδία: ασφαλιστικό, εργασιακά, φορολογικό και ιδιωτικοποιήσεις.

Αναλυτικά, η δήλωση του πρωθυπουργού στο Reuters:

«Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά σε κάθε επιμέρους πεδίο των διαπραγματεύσεων, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους μας - ένας συμβιβασμός που θα σέβεται τόσο την πρόσφατη λαϊκή εντολή, όσο όμως και το πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης.

Υπάρχουν ήδη πολλά σημεία σύγκλισης των δύο πλευρών και συγκροτούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα σχηματιστεί η συμφωνία μας. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σύγκριση με την αφετηρία, σε σειρά θεμάτων που αφορούν την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών καθώς και για φορολογικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν το κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος δίχως να επιβαρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία αλλά κατανέμοντας τα βάρη σε αυτούς που έχουν υψηλή φοροδοτική ικανότητα.

Παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στο σκεπτικό σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται για αδυναμία τεχνικής φύσεως αλλά για πολιτική διαφωνία, που όμως όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στον βαθμό που αναγνώριζαν και συνεχίζουν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Παρά τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά, παραμένω σταθερά αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Γιατί γνωρίζω ότι η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει προωθητικά και να προχωράει.

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού δεν θα υποκύψει σε ακραίες φωνές κάποιων, δεν θα επιλέξει τον δρόμο ενός ανήθικου και βάρβαρου οικονομικού εκβιασμού, αλλά τον δρόμο της γεφύρωσης των διαφορών, τον δρόμο της σταθερότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και πάνω από όλα τον δρόμο προς τη δημοκρατία, προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος.»

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
τωρα ξαφνικα μου ηρθε στο μυαλο - φταιει ισως το σημερινο ραντεβού με ΓΑΠ - και ο Γιώργος στην αρχή δεν μάζευε σωρηδόν κατι διακρίσεις, βραβεία κλπ? αν θυμάμαι καλά ακόμη και για την αντικαπνιστική του εκστρατεία είχε βραβευτει!και μετα πέσαμε στα βαριά :Ρ
''Παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στο σκεπτικό σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας'': ψιλοπράγματα δηλαδή, ασήμαντες λεπτομέρειες όταν έχουν λυθεί όλα τα άλλη σημαντικά ζητήματα....
Θα επαναλειτουργήσει και η ΕΤ3...όπως βλέπεις ένα-ένα τα καίρια και φλέγοντα ζητήματα κλείνουν οπότε ο Alexi θα μπορέσει να ασχοληθεί και με τα επουσιώδη θέματα, πχ χρέος, θεσμοί, ασφαλιστικό
Τρικυμια στο κρανίο του πρωθυπουργού... Πριν λίγες μέρες, παρ' οτι δεν τα βρισκαμε σε τεχνικό επίπεδο, τη λύση θα έδιναν οι πολιτικές αποφάσεις. Τώρα μαθαίνουμε οτι "Δεν πρόκειται για αδυναμία τεχνικής φύσεως αλλά για πολιτική διαφωνία". Θα τρελαθούμε εντελώς μ αυτούς....
"Παρά τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά"Νομίζω μετά απ'αυτό, είναι αδύνατον κάποιος να πεί κάτι που να προκαλέσει περισσότερο γέλιο. Respect.