Τα σχόλια του γερμανικού Τύπου για τη νέα ελληνική κυβέρνηση

Τα σχόλια του γερμανικού Τύπου για τη νέα ελληνική κυβέρνηση Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
6

Η σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης βρέθηκε στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου, ο οποίος έδωσε κυρίως έμφαση στην τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει πως ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας «προκαλεί». Σε άρθρο υπό τον τίτλο «Βαριά λόγια εναντίον της Γερμανίας», σημειώνει: «Στο τέλος η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει, απειλεί. Ο αριστερός καθηγητής Οικονομίας αποκαλεί την πολιτική λιτότητας "δημοσιονομικό waterboarding". Και λέει ότι η Γαλλία χορεύει με τη Γερμανία έναν "χορό του θανάτου"».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ακούγεται σαν απειλή η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει η Γερμανία, πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσει». «Εννοεί προφανώς ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και οι θεσμοί είτε θα εξυπηρετήσουν την Ελλάδα με μια άφεση χρέους, είτε απλώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια χρεοκοπία της Ελλάδας» προσθέτει.

Το άρθρο τονίζει ότι η πρώτη αντίδραση στην παραπάνω δήλωση του Έλληνα υπουργού ήρθε στη Γερμανία από τον επικεφαλής της «AfD» Μπερντ Λούκε, ο οποίος τόνισε πως «είναι αστείο, αλλά είναι πιθανόν αλήθεια». Ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρέπει να δοθεί ένα κούρεμα χρέους στην Ελλάδα και μετά η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, διότι αυτό θα δημιουργούσε ανάλογες απαιτήσεις και σε άλλες χώρες.

Από την πλευρά της, η Sueddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «κυβέρνηση αρχαρίων». Αναφέρει ότι ο ο Γιάννης Δραγασάκης «είναι από τα λίγα μέλη της νέας κυβέρνησης που διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία» και τονίζει μεταξύ άλλων ότι αποτελεί δική του ιδέα η πρόταση για τη διεξαγωγή ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία.

Όσον αφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη, η εφημερίδα επισημαίνει ότι πριν γίνει επισήμως γνωστή η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ο ίδιος «δεν μπορούσε πια να κρατηθεί. Ο 53χρονος Έλληνας ανακοίνωσε τον ορισμό του ως υπουργού Οικονομικών στο προσωπικό του ιστολόγιο».

«Ο άνθρωπος, ο οποίος θα πρέπει σύντομα να καθίσει απέναντι από τον Γερμανό συνάδελφό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τιμά το ίματζ επαναστάτη από την πρώτη του μέρα στα καθήκοντά του. Ο Βαρουφάκης, ο οποίος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ο ποπ σταρ των Ελλήνων οικονομολόγων. Σε πολλές συνεντεύξεις του ο παθιασμένος ομιλητής έχει καταδικάσει τα σχέδια λιτότητας για την Ελλάδα. Ανακοίνωσε επίσης ότι ως υπουργός θα καταστρέψει τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται η ελληνική ολιγαρχία. Ο Βαρουφάκης έχει όμως ακόμη δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη. Θέλει, λοιπόν, να υποβάλει προτάσεις τις οποίες "δεν θα μπορεί να απορρίψει ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε"», σημειώνει το άρθρο.

«Ως άνθρωπος μετριοπαθών τόνων» περιγράφεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ επισημαίνεται η δηλωθείσα από τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Δρίτσα πρόθεση για τερματισμό της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στον Πειραιά. «Η ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας αποτελεί, ωστόσο, μια από τις απαιτήσεις των δανειστών από την Ελλάδα» τονίζει η συντάκτρια.

«Για την εξωτερική πολιτική είναι υπεύθυνος ο Νίκος Κοτζιάς, επίσης ένας πρώην κομμουνιστής. Ο Κοτζιάς έχει σπουδάσει στο Μαρβούργο και εργαστεί για πολλά χρόνια υπό τον σοσιαλιστή Γιώργο Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι σημαντικά μικρότερο από το προηγούμενο και αυτό αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, το άρθρο κάνει αναφορά στον πολιτικό όρκο που έδωσε ο νέος πρωθυπουργός και στη στήριξη που έλαβε για αυτό από τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος, καθώς, για όσους δεν πιστεύουν, είναι μια παρωδία.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM