Τα μαύρα κάστρα της Χρυσής Αυγής

Τα μαύρα κάστρα της Χρυσής Αυγής Facebook Twitter
6


Είναι η τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση που η ΧΑ σημειώνει άνοδο των ποσοστών της. Στις ευρωεκλογές του 2009 είχε πάρει ποσοστό 0,46% και μέσα σε πέντε μόλις χρόνια σημείωσε άνοδο 9 ποσοστιαίων μονάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και το αναλυτικό ρεπορτάζ του Έθνους, η ακροδεξιά οργάνωση σημείωσε νέα άνοδο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012 (είχε πάρει 6,92%) και τις αυτοδιοικητικές την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, έλαβε χαμηλότερα ποσοστά απ' αυτά που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις, ενώ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό όπως προσδοκούσαν η ηγεσία και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.


Στην εκλογική περιφέρεια Α' Αθηνών έλαβε ποσοστό 10,44% και στη Β' Αθηνών 8,31%, σημειώνοντας σε σχέση με τις εκλογές του 2012 - άνοδο 2,56% και 1,90% αντίστοιχα. Στην περιφέρεια Αττικής που την περασμένη Κυριακή ο Ηλ. Παναγιώταρος πήρε ποσοστό 11% η Χρυσή Αυγή σημείωσε νέάνοδο φτάνοντας το 12,20%.


Οι πολύπαθες γειτονιές της Α' και Β' Πειραιώς έδωσαν ποσοστά 10,19% και 11,34%. Είναι η εκλογική περιφέρεια που ανήκουν οι περιοχές της Νίκαιας, του Περάματος και του Κερατσινίου, όπου δολοφονήθηκε ο Φύσσας και ξυλοκοπήθηκαν άγρια τα μέλη του ΠΑΜΕ από χρυσαυγίτες. Σ' αυτές τις γειτονιές, που άλλοτε αποτελούσαν κάστρα της Αριστεράς, τα ποσοστά της ΧΑ ανέβηκαν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις εκλογές του 2012.


Παράλληλα, η άνοδος κατά 3,47% και 4,21% στις εκλογικές περιφέρειες της Α' και Β' Θεσσαλονίκης αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους για την πόλη που πλήρωσε τη ναζιστική θηριωδία με το αίμα 50.000 Ελλήνων εβραϊκής καταγωγής.


TA «ΜΑΥΡΑ ΚΑΣΤΡΑ» ΤΗΣ ΧΑ

Σε «μαύρα κάστρα» της Χρυσής Αυγής αναδεικνύονται τα εκλογικά κέντρα όπου ψήφισαν οι ένστολοι. Πρόκειται για τις ειδικές λίστες των ετεροδημοτών αστυνομικών και στρατιωτικών, καθώς και των υπόλοιπων εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας που ψήφισαν για τις ευρωεκλογές εκεί όπου υπηρετούν.


Στα εκλογικά τμήματα γύρω από τη ΓΑΔΑ η ΧΑ συγκεντρώνει διψήφια ποσοστά. Το χαμηλότερο ποσοστό είναι το 8,91% στο 816 τμήμα, ενώ το μεγαλύτερο είναι στο 811, όπου η ΧΑ ήταν δεύτερη δύναμη με 17,34%. Εκεί όμως που η ΧΑ εκτοξεύεται σε ποσοστά είναι στα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στην οδό Αμπελακίων. Τα περισσότερα αποτελέσματα από αυτά που είχαν ενσωματωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής έφερναν τη ΧΑ δεύτερη δύναμη (μετά τη ΝΔ), όπως π.χ. με 23,77% στο 1025 τμήμα, 22,73% στο 1018 και 19,63% στο 1019.


Στις συνολικά 56 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες χωρίζεται η ελληνική επικράτεια σε περισσότερες από τις μισές αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη η Χρυσή Αυγή.


Σε 29 περιφέρειες της χώρας περίπου ένας στους δέκα ψήφισε Χρυσή Αυγή. Σε ποσοστό ενσωμάτωσης 42%, τα υψηλότερα ποσοστά της η ΧΑ κατέγραφε στον Νομό Λακωνίας (15,59%), στο Κιλκίς (13,16%), στην Πέλλα (12,97%), στην Ημαθία (12,86%) και στην Καστοριά (12,27%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά της καταγράφηκαν για ακόμη μία φορά στην Κρήτη, όπου στο Ηράκλειο πήρε 4,21%, στο Λασίθι 3,54%, στο Ρέθυμνο 4,08% και στα Χανιά 6,43%. Το Ρέθυμνο είναι μάλιστα η μόνη εκλογική περιφέρεια της χώρας όπου η ΧΑ κατέγραψε μείωση της εκλογικής της δύναμης σε σχέση με το '12 με το ποσοστό της να υποχωρεί κατά 0,12%.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MARC

Πολιτική / Δημοσκόπηση Marc: Στις 14 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΕΛΑΣ - Ποιο κόμμα «κλειδώνει» στην τρίτη θέση

Με το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού να έχει πλέον απομακρυνθεί, τα κόμματα διαμορφώνουν την στρατηγική τους με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές της άνοιξης του 2027
THE LIFO TEAM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΕΡΓΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μετατρέπουμε τις δεσμεύσεις σε έργο, αυτό είναι το πραγματικό τεστ αξιοπιστίας

Αναφέρθηκε και στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξη που είναι αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και αποτελεί «το κεντρικό εθνικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας για την επόμενη πενταετία 2026-2030»
THE LIFO TEAM
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 52 ΧΡΟΝΙΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

Πολιτική / 52 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τα «πηγαδάκια» στο Προεδρικό - Οι «εκλογές την άνοιξη», τα Γλυπτά του Παρθενώνα και οι απόντες

Η φετινή επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εντός του Προεδρικού Μεγάρου, αντί για το παραδοσιακό κιόσκι στον κήπο, λόγω καιρού
THE LIFO TEAM
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΛΠΕΣ

Πολιτική / Πρόωρες εκλογές: Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ποια είναι η διαδικασία μέχρι τις κάλπες

Το Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, με βασικές διατάξεις τα άρθρα 41, 37 και 53
THE LIFO TEAM
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣΕΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΕΞΙΩΣΗ

Πολιτική / Πενήντα δύο χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Εντός του Προεδρικού Μεγάρου η δεξίωση, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών - Η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκε στο σαλόνι του πρώτου ορόφου
THE LIFO TEAM