Eat it, don’t tweet it

Facebook Twitter
4

Έχω δει αρκετούς ως τώρα σε εστιατόρια που φωτογραφίζουν το φαγητό τους τόση ώρα που υποψιάζομαι ότι στο τέλος κρυώνει. Φαντάστηκα ότι υπάρχουν πολλοί food bloggers στον κόσμο τελικά. Όμως όπως κατάλαβα διαβάζοντας αυτό το άρθρο, πολύ λίγοι είναι food bloggers - οι περισσότεροι ακολουθούν ένα σχεδόν ανεξήγητο ρεύμα, το φωτορεπορτάζ φαγητού, ακόμα κι όταν πρόκειται για τόστ τυρί-ζαμπόν.

Ομολογώ ότι κι εγώ θέλω συχνά να φωτογραφίσω αυτό που πρόκειται να φάω, αλλά τη στιγμή που πάω να το κάνω, συνειδητοποιώ ότι η φωτογραφία δεν φτάνει με τίποτα την πραγματικότητα χωρίς τον εξοπλισμό και δεν έχω instagram για να το πασαλείψει και να το κάνει έστω, ψευδο-βίντατζ. Έπειτα, ντρέπομαι να το κάνω μπροστά στους υπόλοιπους πελάτες και κυρίως στην περίπτωση που παραμονεύει από κάπου ο σεφ. Ο κύριος λόγος που θέλω να το κάνω είναι ότι το πιάτο είναι  μερικές φορές τόσο όμορφο όταν φτάνει στο τραπέζι, που θέλω να κρατήσω αυτή τη στιγμή για πάντα, αλλά αυτό δε γίνεται χωρίς προβολείς και επαγγελματική κάμερα. Δυστυχώς, η γαστρονομία είναι μια εφήμερη τέχνη – σου μένει μόνο η πολύτιμη εμπειρία.

Facebook, twitter, flickr, έχουν κατακλυστεί από φωτογραφίες φαγητού για γρήγορη κατανάλωση από όλα τα φάσματα επαγγελματιών και μη σε σημείο ίσως ενοχλητικό. Ένα ανεξήγητο φαινόμενο (για μένα) είναι η περίπτωση αυτή, όπου κάποιος φωτογραφίζει ό,τι τρώει κάθε μέρα – μιλάμε για γκοφρέτες, αμύγδαλα, ρύζι, οτιδήποτε- σε φωτογραφίες φριχτές, πρόχειρες και μικρής ανάλυσης. Μολαταύτα γίνεται χαμός – άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπαίνουν για να δουν τι έφαγε σήμερα κάποιος, σε κάποιο άλλο μέρος της γης. Το foodspotting είναι ένα οργανωμένο site με φωτογραφίες ερασιτεχνών (όχι μόνο) όπου γράφοντας που βρίσκεσαι, βλέπεις φωτογραφίες που έχουν βγάλει άλλοι, σε διάφορα κοντινά σου μέρη. Βοηθάει αυτό κάποιον να αποφασίσει πού να πάει να φάει; Ή το ότι ικανοποιεί το ναρκισσισμό μερικών είναι αρκετό;

Η φωτογράφιση φαγητού είναι πολύ δύσκολο επιχείρημα, το να πετύχεις τα χρώματα ώστε να είναι ελκυστικά, ώστε να μοιάζουν λαχταριστά, θέλει τεχνική και γνώσεις. Καταλαβαίνω την αξία της γρήγορης φωτογραφίας, φυσικά, και καταλαβαίνω και τον κόσμο που θέλει να φωτογραφίζει το φαγητό του –γιατί όχι. Είναι όμως και κάτι που προσφέρεται πολύ για κοροϊδία, και βρέθηκε κάποιος που το έκανε, ντύνοντας το φαινόμενο με μουσική και λόγια, με χιούμορ κι έμπνευση (που θα μπορούσε να είναι) από τους Pet Shop Boys.

Από τους Key of Awesome: Eat It Don't Tweet It by American Hipster 

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
αγγλια που βρισκομαι και δουλευω σε ενα αργετινικο ολοι με ενα iphone,instagram να βγαλουν τη μπριζολα φωτο πριν καποια χρονια βλεπαμε τους ιαπωνες και τους δουλευαμε που εβγαζαν ενα καρο φωτογραφιες ,τωρα γιναμε εμεις αυτα που κοροιδευαμε..
oi food fotografers ti tha apoginoume? h fwtografia faghtou einai apo tis pio dyskoles. to xerw apo empeiria...einai h douleia mou. otan blepw kapoion na fwtografizei ena piato se estiatorio me to kinhto, mou erxetai na tou petaxw to piato sto kefali. den einai diko tou dhmiourghma gia na to fwtografhsei kai na kanei oti thelei me th douleia kapoiou alllou...meta apo 12 xronia douleyontas san chef se 5 diaforetikes xwres me ekneyrizei afantasta pou kapoios bgazei fwtografia kati pou egw exw ftiaxei. xesthka an to plhrwse kai tha to faei. einai ena ergo texnhs kai exei mexri kai pneymatika dikaiwmata......Lena ayth einai h selida mou. des thn an theleis kai ta leme mesw e-mailhttp://www.wix.com/evangelosdakos/wwwwixcomevangelosdakos
τωρα σοβαρολογεις?γιατι σιγα σιγα νομιζω πως για να δουλεψει κανεις κουζινα πρεπει να εχει τελειωσει την καλων τεχνων,πολυ τεχνη ρε φιλε πολυ...