Eat it, don’t tweet it

Facebook Twitter
4

Έχω δει αρκετούς ως τώρα σε εστιατόρια που φωτογραφίζουν το φαγητό τους τόση ώρα που υποψιάζομαι ότι στο τέλος κρυώνει. Φαντάστηκα ότι υπάρχουν πολλοί food bloggers στον κόσμο τελικά. Όμως όπως κατάλαβα διαβάζοντας αυτό το άρθρο, πολύ λίγοι είναι food bloggers - οι περισσότεροι ακολουθούν ένα σχεδόν ανεξήγητο ρεύμα, το φωτορεπορτάζ φαγητού, ακόμα κι όταν πρόκειται για τόστ τυρί-ζαμπόν.

Ομολογώ ότι κι εγώ θέλω συχνά να φωτογραφίσω αυτό που πρόκειται να φάω, αλλά τη στιγμή που πάω να το κάνω, συνειδητοποιώ ότι η φωτογραφία δεν φτάνει με τίποτα την πραγματικότητα χωρίς τον εξοπλισμό και δεν έχω instagram για να το πασαλείψει και να το κάνει έστω, ψευδο-βίντατζ. Έπειτα, ντρέπομαι να το κάνω μπροστά στους υπόλοιπους πελάτες και κυρίως στην περίπτωση που παραμονεύει από κάπου ο σεφ. Ο κύριος λόγος που θέλω να το κάνω είναι ότι το πιάτο είναι  μερικές φορές τόσο όμορφο όταν φτάνει στο τραπέζι, που θέλω να κρατήσω αυτή τη στιγμή για πάντα, αλλά αυτό δε γίνεται χωρίς προβολείς και επαγγελματική κάμερα. Δυστυχώς, η γαστρονομία είναι μια εφήμερη τέχνη – σου μένει μόνο η πολύτιμη εμπειρία.

Facebook, twitter, flickr, έχουν κατακλυστεί από φωτογραφίες φαγητού για γρήγορη κατανάλωση από όλα τα φάσματα επαγγελματιών και μη σε σημείο ίσως ενοχλητικό. Ένα ανεξήγητο φαινόμενο (για μένα) είναι η περίπτωση αυτή, όπου κάποιος φωτογραφίζει ό,τι τρώει κάθε μέρα – μιλάμε για γκοφρέτες, αμύγδαλα, ρύζι, οτιδήποτε- σε φωτογραφίες φριχτές, πρόχειρες και μικρής ανάλυσης. Μολαταύτα γίνεται χαμός – άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπαίνουν για να δουν τι έφαγε σήμερα κάποιος, σε κάποιο άλλο μέρος της γης. Το foodspotting είναι ένα οργανωμένο site με φωτογραφίες ερασιτεχνών (όχι μόνο) όπου γράφοντας που βρίσκεσαι, βλέπεις φωτογραφίες που έχουν βγάλει άλλοι, σε διάφορα κοντινά σου μέρη. Βοηθάει αυτό κάποιον να αποφασίσει πού να πάει να φάει; Ή το ότι ικανοποιεί το ναρκισσισμό μερικών είναι αρκετό;

Η φωτογράφιση φαγητού είναι πολύ δύσκολο επιχείρημα, το να πετύχεις τα χρώματα ώστε να είναι ελκυστικά, ώστε να μοιάζουν λαχταριστά, θέλει τεχνική και γνώσεις. Καταλαβαίνω την αξία της γρήγορης φωτογραφίας, φυσικά, και καταλαβαίνω και τον κόσμο που θέλει να φωτογραφίζει το φαγητό του –γιατί όχι. Είναι όμως και κάτι που προσφέρεται πολύ για κοροϊδία, και βρέθηκε κάποιος που το έκανε, ντύνοντας το φαινόμενο με μουσική και λόγια, με χιούμορ κι έμπνευση (που θα μπορούσε να είναι) από τους Pet Shop Boys.

Από τους Key of Awesome: Eat It Don't Tweet It by American Hipster 

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

σχόλια

2 σχόλια
αγγλια που βρισκομαι και δουλευω σε ενα αργετινικο ολοι με ενα iphone,instagram να βγαλουν τη μπριζολα φωτο πριν καποια χρονια βλεπαμε τους ιαπωνες και τους δουλευαμε που εβγαζαν ενα καρο φωτογραφιες ,τωρα γιναμε εμεις αυτα που κοροιδευαμε..
oi food fotografers ti tha apoginoume? h fwtografia faghtou einai apo tis pio dyskoles. to xerw apo empeiria...einai h douleia mou. otan blepw kapoion na fwtografizei ena piato se estiatorio me to kinhto, mou erxetai na tou petaxw to piato sto kefali. den einai diko tou dhmiourghma gia na to fwtografhsei kai na kanei oti thelei me th douleia kapoiou alllou...meta apo 12 xronia douleyontas san chef se 5 diaforetikes xwres me ekneyrizei afantasta pou kapoios bgazei fwtografia kati pou egw exw ftiaxei. xesthka an to plhrwse kai tha to faei. einai ena ergo texnhs kai exei mexri kai pneymatika dikaiwmata......Lena ayth einai h selida mou. des thn an theleis kai ta leme mesw e-mailhttp://www.wix.com/evangelosdakos/wwwwixcomevangelosdakos
τωρα σοβαρολογεις?γιατι σιγα σιγα νομιζω πως για να δουλεψει κανεις κουζινα πρεπει να εχει τελειωσει την καλων τεχνων,πολυ τεχνη ρε φιλε πολυ...