Σε τρία χρόνια το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3,5 ώρες

Σε τρία χρόνια το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3,5 ώρες Facebook Twitter
7

Τα ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3,5 ώρες σε λιγότερο από τρία χρόνια. Η νέα σύμβαση που υπεγράφη την Τρίτη για τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός κλείνει την  «τρύπα» στο δίκτυο του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως διαβάζουμε στα Νέα, αποτελεί τμήμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων του άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας) και υλοποιείται στο νομό Φθιώτιδας μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Τιθορέας και Δομοκού. Η νέα χάραξη, μήκους 120 χλμ, έχει σχεδιασθεί για ταχύτητες 160-200 χλμ/ώρα και αντικαθιστά το ορεινό τμήμα της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής.

Στο πρώτο τμήμα μεταξύ Τιθορέας και Λιανοκλαδίου περιλαμβάνεται η δίδυμη σήραγγα Καλλιδρόμου μήκους 9,036 χλμ, ενώ το δεύτερο τμήμα, μεταξύ Λιανοκλαδίου και Δομοκού, διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα μήκους 6,38 χλμ.

Ανάδοχος για την κατασκευή του έργου είναι η Κοινοπραξία «Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.–J&P –ΑΒΑΞ Α.Ε.-ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» με συμβατικό οικονομικό αντικείμενο ύψους 374.242.810,48 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. περιόδου 2007-2013. Η ολοκλήρωση των εργασιών για το πρώτο τμήμα, Τιθορέα-Λιανοκλάδι προβλέπεται να γίνει σε 24 μήνες, ενώ το σύνολο του έργου θα είναι έτοιμο σε 32 μήνες, οπότε και η διάρκεια του ταξιδιού Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα μειωθεί στις 3,5 ώρες.

Σε τρία χρόνια το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3,5 ώρες Facebook Twitter
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΗΛΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΕ

Ελλάδα / Μήλος: Το ΣτΕ αναστέλλει την επέκταση ξενοδοχείου στον Μύτακα - Για ποιες εργασίες έδωσε «πράσινο φως»

Η αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί την 6η Μαΐου 2026
THE LIFO TEAM
ΧΑΪΔΑΡΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ελλάδα / Χαϊδάρι: «Η 13χρονη έπεσε με το κεφάλι» - Τι δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου

Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου της περιοχής ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κατασκευαστικού προβλήματος που να σχετίζεται με την πτώση της μαθήτριας από τον πρώτο όροφο του κτιρίου
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΑΤΚΙ

Ελλάδα / Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο
THE LIFO TEAM