Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς»

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter
39

 

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

«Η οικονομία της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει τεράστια ποσά στο διάσημο έργο της  ανασυγκρότησης της πρωτεύουσας της  με στομφώδη παλάτια και χρυσά αγάλματα . Οι κριτικοί της αρχιτεκτονικής είναι τρομοκρατημένοι». Έτσι αρχίζει το εκτενές άρθρο που αφιερώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στα Σκόπια χαρακτηρίζοντάς τα «πρωτεύουσα του κιτς».

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

Η εφημερίδα αναφέρεται στο «νέο ορόσημο» της πόλης, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα 30 μέτρα ύψος και τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν για να φτιαχτεί. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι φαίνεται τόσο αυθεντικό, όσο και το αντίγραφο του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας.

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

«Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, μωβ. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία», σημειώνει το ρεπορτάζ πως «τα Σκόπια έχουν ένα καινούριο αξιοθέατο: τον ύψους 30 μέτρων «Έφιππο Πολεμιστή» στην Πλατεία Μακεδονίας, μια κεντρική πλατεία της πόλης. Το άγαλμα κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας» γράφει ο αρθρογράφος.

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

Σμειώνει ακόμη ότι τα ΜΜΕ των Σκοπίων είναι πολύ προσεκτικά στην κριτική τους για αυτό το «βασίλειο του κιτς», καθώς το εθνικιστικό VMRO που κυβερνά, έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ και «η πολλή κριτική μπορεί να σε οδηγήσει στην απόλυση».

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

«Η οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την οικοδόμηση αψίδων θριάμβου… Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος και το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει σχεδόν στο 30%», καταλήγει το “Spiegel”.

To ρεπορτάζ "διανθίζεται" από χαρακτηριστικές φωτογραφίες.

39

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΟΥΝΑΒΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Διεθνή / Η Ρουμανία έκλεισε τον πυρηνικό σταθμό της εξαιτίας του ποταμού Δούναβη

Ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα (Cernavodă), όπου δύο αντιδραστήρες παράγουν περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας, δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ

Διεθνή / Τι απαντούν οι ΗΠΑ στις αναφορές για απόπειρες αυτοκτονίας στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln

Το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln φιλοξενεί περίπου 5.000 μέλη πληρώματος και βρίσκεται στη Μέση Ανατολή υποστηρίζοντας τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΛΙΝΚΟΛΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Καταγγελίες για τις συνθήκες στο αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν: «Σαπούνι με δελτίο, απειλούν να πηδήξουν από το πλοίο»

Το αεροπλανοφόρο απέπλευσε στις 21 Νοεμβρίου 2025 από το Σαν Ντιέγκο για μια αποστολή στη Νότια Σινική Θάλασσα και ανακατευθύνθηκε προς τη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΝΤΜΙΤΡΙ ΜΟΥΡΑΤΟΦ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Διεθνή / «Ο Πούτιν δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι νίκησε στην Ουκρανία», δηλώνει ο νομπελίστας Ντμίτρι Μουράτοφ

Ο Νομπελίστας Ειρήνης και πρώην διευθυντής της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, προειδοποιεί ότι ο Πούτιν δεν μπορεί πλέον να παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως νίκη, ενώ περιγράφει τη σκληρή καταστολή της ελευθερίας του Τύπου και των επικριτών του Κρεμλίνου στη Ρωσία
THE LIFO TEAM